Vandaag zijn we te gast op de World Blockchain Summit in Amsterdam. Inmiddels hebben we een interessante ochtend achter ons. De ochtend werd afgesloten met een paneldiscussie tussen diverse Nederlandse en buitenlandse experts. Zij bespraken de verwachting voor 2019. Uiteraard altijd goed om te weten. Wij geven de belangrijkste headlines.
2019 wordt transitiejaar
We zien op dit moment zowel op gebied van Blockchain en cryptovaluta een doorgaande discussie tussen enerzijds de decentralisatie en anderzijds de behoefte aan regulering. Het expertpanel, gevraagd naar de belangrijkste ontwikkeling voor 2019, was eensgezind: transitie naar maturiteit. Dit zien zij vooral op gebied van regelgeving en op gebied van start-ups en ICO’s gebeuren.
Op dit moment signaleren zij dat regelgeving of nog te vrijblijvend is of, gevoed door externe discussies, te rigide. Zij verwachten dat de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond), samen met de EU Blockchain Obeservatory & Forum het voortouw neemt in de normalisatie.
Positiviteit over de rol van EU en Nederland
Gevraagd naar de ideale plek om nu een crypto- of Blockchain initiatief te beginnen waren de antwoorden verrassend. Als vuistregel is de innovatie in Amerika te vinden, waarna de volgende fase van een bedrijf in Azië zou moeten zijn om van de massaliteit gebruik te maken om volume te krijgen. Eindpunt zou dan de EU zijn waar de organisatie stabiliseert en de regelgeving accepteert.
EU krijgt een 9 en Malta en Nederland zijn favoriet
Gevraagd naar de houding van de EU ten opzichte van Blockchain gaf het panel een uitzonderlijk hoge 9. Als favoriete land voor een start-up wordt op dit moment Malta het meest genoemd met (wellicht door bewustwording van de locatie) Nederland als tweede. Het panel roemt vooral het innovatieklimaat en de toegankelijkheid van onze autoriteiten.
Kaf en koren onder ICO’s gescheiden
Het panel gaf aan dat zij verwachten dat de beoordeling van ICO’s veel scherper gaat worden. De oorzaak daarvoor ligt in de wetgeving die de Verenigde Arabische Emiraten recent implementeerden. Deze wetgeving bepaalt dat de white-paper vergelijkbaar is met een beleggingsprospectus. Dit betekent dat de uitgevers verantwoordelijk zijn.
3 regels om een ICO te waarderen
Tot slot kregen we drie regels mee om een ICO te waarderen:
- Allereerst moet er een duidelijke winstprognose en verklaring van de herkomst aanwezig zijn;
- Daarnaast is het belangrijk om de samenstelling van het team te beoordelen. Wanneer er voornamelijk ’techneuten’ zijn wordt de verkoop moeilijk. Als er vooral marketingmensen zijn heeft dit gevolgen voor inhoudelijke substance.
- Wanneer er celebrities worden betrokken, anders dan voor duidelijk betaalde promoties, zou dit een waarschuwing moeten zijn. Het initiatief moet zich aan de ‘incroud’ inhoudelijk kunnen verkopen.
Tot slot vroeg de panelleider uiteraard naar ieders favoriete cryptomunten. Het panel hield de kaarten opvallend tegen de borst. Zij noemden alleen Bitcoin en Ripple genoemd.