Search
Close this search box.

Welke soorten crypto’s bestaan er?

Met duizenden projecten die actief zijn in de crypto-ruimte, is er een enorm landschap aan tokens en munten, elk met zijn eigen unieke kenmerken, doelstellingen en functionaliteiten. Van de pioniers zoals Bitcoin, tot gevestigde altcoins als Ethereum en Bitcoin Cash, en de opkomende trend van meme coins, elk type crypto vertegenwoordigt een ander maar belangrijk deel van het steeds ontwikkelende crypto-verhaal.

In dit artikel bieden we een overzicht van enkele van de belangrijkste categorieën cryptocurrencies, waaronder altcoins, stablecoins en meme coins. Zo krijgen de crypto-beginners onder ons een beter begrip van de diversiteit van de crypto-markt.

Hoeveel crypto’s zijn er?

Voordat we de verschillende soorten crypto’s bekijken, zullen we eerst kijken naar hoeveel er bestaan. Er zijn meer dan 23.000 cryptocurrencies volgens CoinMarketCap, met een totale marktkapitalisatie van $2,31 biljoen. Dat is veel, zeker als je bedenkt dat Bitcoin pas in 2009 werd gelanceerd. De eerste alternatieven voor de originele crypto – later altcoins genoemd – verschenen pas in 2011, met namen als Litecoin (LTC). Maar het was niet tot Ethereum (ETH) werd gelanceerd dat altcoins enige populariteit kregen.

Cryptocurrencies dienen verschillende doeleinden: sommige zijn investeringsvoertuigen, anderen fungeren als opslag van waarde. Weer anderen zijn meer transactioneel, zoals ETH. Ze worden gebruikt als gewone valuta om aankopen te doen en worden geaccepteerd door sommige van de beste online casinos. Ontwikkelaars kunnen allerlei tools, diensten en gemeenschappen bouwen met behulp van de meer transactionele blockchains.

Crypto coins vs. crypto tokens

Crypto coins en crypto tokens zijn beide vormen van digitale activa die op blockchaintechnologie zijn gebaseerd, maar ze hebben verschillende kenmerken en functies.

Crypto coins, zoals Bitcoin en Litecoin, zijn native cryptocurrencies die een eigen blockchain-netwerk hebben en vaak worden gebruikt als betaalmiddel of store of value. Ze zijn onafhankelijk en hebben hun eigen mechanismen voor consensus.

Aan de andere kant zijn crypto tokens digitale activa die op bestaande blockchains worden gecreëerd, zoals Ethereum. Deze tokens vertegenwoordigen meestal een activum of dienst en kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het financieren van projecten via ICO’s of het verlenen van toegang tot specifieke functionaliteiten binnen een blockchain-ecosysteem.

Altcoins

Altcoins zijn cryptocurrencies die zijn ontstaan als alternatieven voor Bitcoin. Ze kunnen variëren in hun technologie, doelstellingen en functionaliteiten.

Sommige altcoins, zoals Ethereum, hebben hun eigen blockchain en bieden uitgebreide mogelijkheden voor het bouwen van slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties.

Anderen, zoals Ripple (XRP), richten zich meer op het verbeteren van financiële transacties en het vergemakkelijken van grensoverschrijdende betalingen. Altcoins spelen een belangrijke rol in het diversifiëren van de crypto-markt en het stimuleren van innovatie binnen de sector.

Stablecoins

Stablecoins zijn een specifiek type cryptocurrency dat is ontworpen om stabiel te blijven in waarde in vergelijking met traditionele valuta’s, zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Ze worden meestal gekoppeld aan een fiat-valuta of een activum zoals goud, waardoor ze minder volatiel zijn dan andere cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Ze worden vaak gebruikt als een brug tussen de traditionele financiële wereld en de wereld van crypto, omdat ze het gemakkelijker maken om waarde over te dragen en te bewaren zonder blootstelling aan de extreme prijsschommelingen van andere cryptocurrencies. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is wellicht USDT (Tether), dat aan de dollar gekoppeld is.

Meme coins

Meme coins zijn een meer recent fenomeen binnen de wereld van cryptocurrencies en verwijzen naar digitale activa die voornamelijk gebaseerd zijn op humor, internetmemes of culturele fenomenen.

Deze coins hebben vaak geen echte waardepropositie of technologische innovatie achter zich, maar worden eerder gekocht en verhandeld vanwege hun entertainmentwaarde of als een vorm van sociale expressie. Voorbeelden van meme coins zijn Dogecoin, Shiba Inu en SafeMoon, die vaak aandacht trekken vanwege hun gemeenschapsbetrokkenheid en virale marketingcampagnes.

Hoewel deze coins misschien eerst humoristisch bedoeld zijn, kunnen ze wel degelijk in waarde toenemen. Zo besloot Elon Musk in 2022 Dogecoin te aanvaarden om Tesla’s aan te kopen, wat mee leidde tot een sterke koersstijging. Verder is er speculatie dat hij recent een investering van USD 45 miljoen heeft gedaan in de munt.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.