Zweden doet onderzoek voor mogelijke overgang naar de e-krona CBDC

Er is vooruitgang door de Zweedse regering met haar digitale valuta van de Centrale Bank, of CBDC. De regering heeft namelijk een formele evaluatie van een mogelijke overgang naar de digitale valuta gelanceerd. Vrijdag werd een Bloomberg-rapport gepubliceerd, waarin is aangegeven dat de evaluatie de haalbaarheid zal onderzoeken, om de betalingsinfrastructuur van het land naar een digitale valuta te verplaatsen.

Het land heeft een van de meest cash loze economieën ter wereld. Per Bolund, de Zweedse minister van Financiële Markten, zei naar verluidt dat de regering verwacht de herziening van de digitale valuta eind november 2022 af te ronden. Het initiatief zou geleid worden door Anna Kinberg Batra, een voormalig voorzitter van de financiële commissie bij de Zweedse Centrale Bank, Riksbank.

Het cruciaal is om ervoor te zorgen dat het digitale betalingssysteem in het land op een veilige manier functioneert en voor eenieder beschikbaar is, benadrukte Bolund. Ook gaf de minister aan dat digitale valuta grote gevolgen hebben voor het hele financiële systeem kan hebben. Afhankelijk van hoe een digitale valuta is ontworpen en welke technologieën worden gebruikt, volgens de minister.

Zweden is naar voren gekomen als een van de belangrijkste pioniers op het gebied van CBDC-technologie. Eind 2019 kondigde Zweden een proefplatform aan voor een digitale valuta die bekend staat als e-krona. De Zweedse Centrale Bank werkte samen met het Ierse professionele dienstverlener Accenture om het platform te bouwen. De eerste e-krona-pilots werden door Riksbank gelanceerd in februari en beweerde dat de tests tot februari 2021 zullen duren.

Stefan Ingves, gouverneur van de Riksbank, sprak in oktober zijn vertrouwen uit dat een e-kroon door de Centrale Bank moet worden uitgegeven. En dat het als wettig betaalmiddel moet worden erkend. Ingves gaf het vorig jaar aan dat de Centrale Bank van Zweden niet de enige instelling kan zijn die de toekomst van een e-krona-implementatie beslist.

Ingves zei dat door het economisch belang van de kwestie, de Riksbank niet op eigen houtje kan beslissen of er een e-krona moet worden ingevoerd. En als er een e-rkona wordt ingevoerd, kan Riksbank ook niet in zijn eentje beslissen in welke vorm. Het is een beslissing die aanzienlijke politieke steun moet hebben, volgens Ingves.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.