Search
Close this search box.

$ 19 miljoen investering ondersteund door Coinbase, Naval, Framework Ventures voor een kapitaalefficiënte Stablecoin

Fei Labs heeft onder andere $ 19 miljoen opgehaald bij Andreessen Horowitz (a16z), Framework Ventures, Coinbase Ventures en AngelList-oprichter Naval Ravikant. Fei Labs is een project dat een meer kapitaalefficiënte gedecentraliseerde stablecoin bouwt. Maandag werd de investering bekendgemaakt, die een ander teken is van de opwarming in concurrentie tussen uitgevers van stablecoins.

Deze cryptocurrencies zijn gemaakt om hun waarde te behouden in vergelijking met een of ander gangbaar activum. Vaak tegenover de Amerikaanse dollar, zoals in het geval van Fei. In het crypto-ecosysteem spelen stablecoins een cruciale rol, zodat handelaren snel fiat-valuta, of het op één na beste ding, tussen wereldwijde beurzen kunnen verplaatsen.

Zo profiteren zij van arbitragemogelijkheden die zouden kunnen verdwijnen als ze wachtten op een bankoverschrijving. Stablecoins zijn een veel voorkomende vorm van onderpand voor leningen en andere contracten, in de explosief groeiende sector van gedecentraliseerde financiering (DeFi). Joey Santoro, CEO van Feil Labs, zei dat ten eerste ze de beste stablecoin in DeFi willen zijn.

Hierbij beschouwen ze DAI als de belangrijkste concurrent, zei Santoro verder. Hij bouwt het Fei-protocol en is auteur van het witboek waarin het wordt beschreven. Daarna willen zij andere stablecoins uitdagen, waarvan USDT van Theter de grootste is, die vanaf vrijdag een marktkapitalisatie van $ 37,5 miljard heeft. Aan de ronde deden ook ParaFi Capital en Variant Fund mee.

Op 22 maart is de genesis-lancering van Fei gepland, wanneer gebruikers ETH kunnen posten om FEI-tokens te krijgen. Vroege deelnemers aan de verkoop en in de liquiditeitspools van het protocol op DeFi-beurs Uniswap zullen worden beloond met TRIBE. Dit is het governance-token van het project. Er zijn nadelen verbonden aan andere toonaangevende stablecoins.

Zo heeft de DAI van MakerDAO te veel onderpand en vereist dat duizenden gebruikers individuele kluizen van hun onderpand beheren. USDC en USDT zijn gecentraliseerd en censureerbaar. Zuiver algoritmische stablecoins zoals Basis Cash, zijn erg zeldzaam. Santoro gaf aan dat net als die activa, FEI in feite een door reserve gesteunde stablecoin is.

Echter, FEI zou, aan de vooravond van zijn marktdebuut, werken via een directe beloningsmethode in tegenstelling tot zijn voorgangers.

Hoe werkt het?

Uit het witboek valt te halen dat het document een nieuw stabiliteitsmechanisme voorstelt dat directe incentives genoemd wordt. Een directe incentive stablecoin is eentje waarbij zowel de handelsactiviteit als het gebruik van de stablecoin wordt beloond. Hierbij drijven beloningen en boetes de prijs naar de PEG. Dat betekent dat FEI, gebruikers bonussen kan geven of juist vergoedingen in rekening kan brengen voor het uitvoeren van transacties die het helpen om vast te houden aan de dollar.

De ontwikkelaars hebben het gedrag van een ERC-20-token dat op het Ethereum-netwerk draait, aangepast. Dit om bepaalde transacties, om te beginnen transacties met de liquiditeitspool op Uniswap, een belasting kunnen krijgen of een boost kunnen krijgen. Afhankelijk van of FEI het aanbod moet krimpen of laten groeien.

FEI werkt op een eenvoudige transactionele basis. Santoro legt uit dat gebruikers FEI kunnen kopen via het protocol, en het protocol neemt die activa in reserve. Dat noemen zij protocol gestuurde waarde. Dat betekent dat gebruikers geen ETH, de eigen valuta van Ethereum, inzetten, maar dat ze FEI kopen. Na de transactie behoort het verhandelde activum tot het Fei-protocol.

Santoro legt verder uit dat dit zo een beetje de magie is van waar FEI komt. En dat activa als reserve, te weinig onderpand kunnen hebben en dat ze ook te veel onderpand kunnen hebben. De activa zouden verder ergens anders worden ingezet, zoals op de secundaire markt. Of later in opbrengst genererende projecten. Hij zei dat als je meer FEI wilt krijgen, je het dan gewoon voor een dollar, ter waarde van iets dus, uit het protocol kunt kopen.

Vergeleken met MakerDAO, die de stablecoin DAI genereert, is er geen schuld die door gebruikers moet worden onderhouden. Het protocol zou eenvoudigweg zo nodig FEI creëren. En omdat FEI gewoon op de markt wordt gekocht, zal er altijd maar zoveel FEI zijn als de markt wil hebben.

Het vertrek

Hoe ziet het eruit wanneer gebruikers willen verkopen? Santoro zei dat je ETH niet rechtstreeks kunt inwisselen via het protocol. Als gebruiker moet je naar een secundaire markt, maar het Fei-protocol zal de ETH die het daar toch nodig heeft, daar plaatsen. De beslissing om andere activa toe te voegen, zit bij de houders van TRIBE, het governance-token van het project. Als en wanneer het protocol toestaat dat andere activa worden gebruikt voor het kopen van FEI.

Santoro zei dat het niet alleen ETH hoeft te zijn. Echter, de ontwikkelaars zullen de gemeenschap aanmoedigen om alleen andere gedecentraliseerde middelen toe te voegen, zoals DAI of aDAI. Ook zal het bestuur beslissen waar de middelen van het protocol worden toegewezen. Santoro zei dat het Fei-protocol met opzet tot een minimum is beperkt.

Hij zei verder dat zij eigenlijk proberen te zeggen dat je moet nagaan wat er goed is aan Tether. En ook wat er goed is aan MakerDAO. En dat je de goede dingen moet nemen, vervolgde Santoro. Het team wil fouten voorkomen zoals onder andere dat Tether ondoorzichtig is. En dat MakerDAO een zwaar bestuur heeft en te veel onderpand. Hierop zei Jesse Walden van Variant Fund dat de bescheiden reikwijdte van het bestuur en de minder zware onderpand FEI meer sociaal en financieel schaalbaar maken.

Als ETH ineenstort

Bij daling van de ETH-prijs en handelaren dan FEI willen verlaten, zal een soort brandwond ontstaan door het verkopen op de Uniswap-pool. Dat betekent dat je niet echt $ 1,00 uit uw verkoop krijgt van één eenheid FEI op Uniswap. Omdat wanneer u de transactie start, een deel ervan zal verdampen. Daarna kan het protocol met zijn activa zelf FEI terugkopen en de FEI verbranden.

Het wegnemen van het aanbod van de markt zou in beide gevallen de prijs weer omhoog moeten duwen. Echter, TRIBE kan FEI opblazen als geen van deze strategieën werken. En daarna FEI ook van de markt kopen, de rol die MKR vervult in MakerDAO. Bij de lancering zal deze functie niet live zijn, echter verwacht Santoro dat deze wel zal worden geïmplementeerd.

Als FEI op andere markten boven zijn doel stijgt, kunnen gebruikers altijd naar het FEI-protocol gaan om meer FEI aan de $ 1-PEG toe te voegen. Zo kunnen ze op korte termijn profiteren van de arbitrage, het aanbod vergroten en de prijs weer in overeenstemming brengen met de koppeling in short order. Na dit te hebben gesteld, zal FEI ook bepaalde pools hebben die belonen, zoals de ETH/FEI-pool op Uniswap.

Het protocol kan ook extra FEI geven wanneer gebruikers ETH ruilen voor FEI, als het zijn aanbod wil uitbreiden. Dit is een onderdeel van de directe stimuleringsmechanica.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.