Binnen de crypto-industrie is een nieuwe manier van beleggen toenemend populair. Deze vorm van handel noemt men ‘margin trading’. Margin trading kan echter tot hoge verliezen leiden. Wij bespreken de gevaren van margin trading.
[affcoups id=”2229″]
Dit is margin trading en dit zijn de gevaren
In onze eerdere bijdrage legden we uit wat margin trading is. Daarbij noemden we 4 gevaren: 1. De leverage factor, 2. de verhoogde rendementseis, 3. volatiliteit en 4. totaalverlies. Wij bespreken hierna deze gevaren.
Margin trading en de leverage factor
De leverage factor is de de ‘hefboom’ tussen het te investeren eigen vermogen en de factor waarmee de inleg met geleend geld verhoogd kan worden. Zoals we zagen hanteert Binance een leverage 3:1. Deze leverage factor (grof gezegd 3 keer zoveel lenen als je investeert) moet te allen tijde gehandhaafd worden. Dit betekent dat, wanneer je te maken hebt met sterke koersschommelingen, regelmatig bij zal moeten storten of geld overhoudt op jouw portefeuille. Dit gaat meer wringen naar mate het geïnvesteerde bedrag hoger wordt (immers, een derde van $ 100,- is minder kritiek dan een derde van $ 10.000,-).
Margin trading en de volatiliteit
In traditionele markten wordt margin trading vaak ingezet op beleggingsinstrumenten met een lage volatiliteit. Daarmee is het risico goed in te schatten en blijft het risico op afwijkingen van de leverage beperkt. Daarmee blijft ook het risico van de klant op verplichte bijstortingen om de leverage in stant te houden beperkt. De Bitcoin laat een tegenovergesteld beeld zien. De markt kan erg volatiel zijn. Koersschommelingen van 10 of 20 % op 1 dag zijn dan ook geen uitzondering. Dit leidt tot het risico dat er plotseling grote bijstortingen van de klant gevraagd kunnen worden. Sterker nog, er is een reëel risico op totaal verlies.
Margin trading en totaal verlies
Zoals we hiervoor aangaven is het bij Binance en ook op andere handelsplatformen voor klanten verplicht om de leverage op het afgesproken niveau te houden. Dit betekent dat, als de leverage onder factor 3 blijft en de klant niet bijstort, er gevolgen voor de klanten zijn als zij die verplichting niet na (kunnen) komen. Vaak is dit gevolg een boeterente. Dit wordt een groter probleem wanneer de leverage het punt 1:1 benadert.
[affcoups id=”3782″]
Op het moment dat de klant niet meer bij kan storten en de leverage daalt tot 1:1 wordt pijnlijk duidelijk dat de klant met geleend geld belegt. Bij de factor 1:1 liquideert de pandhouder (in dit geval Binance) de hele portefeuille die als onderpand gegeven is. Op dat moment wordt de schuldeiser in het leverage-contract daarmee betaald. Daarmee is de klant dus plotseling zijn hele onderpand kwijt, inclusief posities die wellicht toekomstige winst hadden kunnen genereren. Zelfs wanneer de klant winst maakt is er sprake van een verhoogd risico.
De verhoogde rendementseis
Het laatste verhoogde risico bij margin trading treedt op wanneer de margin trading rendement maakt. Er moet namelijk in het geval van leverage meer bruto rendement gemaakt worden om netto hetzelfde rendement te behalen. Immers, naast de kosten van inkoop van de munt moeten ook de kosten van de te betalen rente en eventuele tussentijdse bijstortingen verrekend worden met het bruto rendement voordat het netto rendement over is.
Onze conclusies
Al met al kunnen we na deze bijdragen concluderen dat margin trading zeker mogelijkheden biedt om meer rendement te halen. Daarbij moeten investeerders zich wel realiseren dat zij (voor een groot deel) investeren met geleend geld. Dat geld moet op enig moment worden terugbetaald. Ook zijn er aan dergelijke vormen van beleggen extra kosten zoals rente en eventueel tussentijds verplichte bijstortingen verbonden.
Tot slot kan deze vorm van beleggen leiden tot totaal verlies van het belegd vermogen. Deze methode is dan ook een vorm van investeren die geschikt is voor gevorderde beleggers die de risico’s bovengemiddeld in kunnen schatten. Zelfs dan is verlies nimmer uitgesloten.