Begin dit jaar hadden we het goede voornemen om aan het eind van elke maand terug te blikken op de koers van de Bitcoin en top 25-cryptomunten. Door de schrikkeldag moesten we iets langer wachten dan normaal, maar we beginnen de eerste werkdag van maart wel met een overzicht. Qua gevoel gaf februari een flinke bearmarkt na het positieve begin van het jaar. Vraag is of dat gevoel op basis van de cijfers klopt.
[affcoups id=”2229″]
Bitcoin en cryptomunten, een terugblik op januari
In ons overzicht per eind januari waren er wat verbazende feiten te zien. Zo scoorde de Bitcoin, ondanks verrassend rendement ‘slechts’ een 19de plaats in het maandresultaat. Ook zagen we dat er maar één cryptomunt was die in januari verlies leed. Deze ‘eer’ was voor Cosmos (ATOM), dat een verlies van 2,87% leed. Wil je alle resultaten van januari nog eens teruglezen? Dat kan natuurlijk in dit artikel.
Cryptomarkt veranderde in februari
Nu februari achter ons ligt kunnen we wel concluderen dat het beeld veranderd is. Dit zien wij direct als wij naar de resultaten van de vorige week kijken. Chainlink (LINK) wist er met een plus van 11,61% nog iets van te maken en Huobi Token (HT) en LeoToken (LEO) wisten met respectievelijk 5,85% en 4,91% ook nog een groene koers op het bord te toveren.
Daarna was het direct uit met de pret. Alle overige munten ui de top-25 noteerden een verlies. De cijfers kleurden het diepste rood bij de Litecoin (LTC), die een weekverlies van 18,55% noteerde. Cardano (ADA) deed het met -18,20% maar nipt beter en Cosmos (ATOM) verloor in de week 16,79%.
De maandresultaten blijken echter nog minder positief. Er zijn over februari namelijk nog maar 2 rendabele cryptomunten in de top 25 te spotten, Chainlink (LINK) doet het met 11,11% goed, maar moet zijn meerdere erkennen in de Huobi Token (HT), die + 13,30% noteert. De ’top’resultaten worden gesloten met Tether (USDT), dat ondanks een verlies van 0,19% een van de best presterende munten was.
Ook hier kleuren de verliescijfers wel erg rood. Bitcoin SV (BSV), dat vorige maand dankzij manipulatie nog in de top stond gaat nu met een verlies van 35,24% in dit segment het hardst onderuit. Iota (MIOTA) en Dash (DASH) doen het met respectievelijk -34,93% en -34,09% niet veel beter.
Hoe presteerde de Bitcoin in februari 2020?
Het maandoverzicht van de cryptomarkt is natuurlijk niet compleet zonder de analyse van de prestaties van de moeder aller cryptomunten, de Bitcoin. Waar de munt vorige maand qua rendement een bescheiden 19de plaats innam steeg de munt deze maand naar de 10de plek. Of we daar blij mee moeten zijn is de vraag. Het weekresultaat was namelijk een verlies van 8,38%, terwijl de Bitcoin over de hele maand februari 16,10% verloor.
Was februari wel zo slecht voor de Bitcoin en cryptomunten?
We de statistieken tot nu toe bekijkt heeft waarschijnlijk niet zo’n positief beeld van de markt. Als we de resultaten sinds begin dit jaar bekijken zien we echter iets opvallends.
Als we de koersresultaten vanaf 1 januari bekijken zien we namelijk nog steeds maar 1 cryptomunt een negatief resultaat boeken. Toegegeven, met een verlies van 24,65% kleurt het resultaat van Cosmos (ATOM) wel diep rood, maar daarna zien we dat Tether (USDT) het slechtst presteert met een winst van 0,40% en de top drie ‘slechtst’ presterende munten wordt afgesloten met de LeoToken (LEO), die 17,40% winst noteert.
De top 3 is helemaal interessant. Op de derde plaats vinden we de Dash (DASH), die + 106,57% noteert en daarmee zijn meerdere moet erkennen in de Chainlink (Link), die haar investeerders in twee maanden tijd op een rendement van 120,78% trakteert. Koploper is deze maand wederom Bitcoin SV, dat een plus van 135,59% noteert. Nu heeft Craig Wright toegegeven dat hij manipuleert, dus als we deze eerste plaats diskwalificeren vinden we de Tezos (XTZ) op een derde plaats met 94,72% winst.
Zelfs de Bitcoin, die direct boven de top 3 van ‘slechtst’ presterende cryptomunten eindigt met een rendement van 19,06%, laat nog een mooi resultaat voor 2020 zien. Daarmee lijkt het erop dat de Altcoins nog steeds bezig zijn om hun plek te veroveren. Daarnaast kunnen we ons afvragen of februari echt zo slecht was of dat we een ‘gewone’ correctie zagen op een oververhit januari.
[affcoups id=”3782″]
Wat het antwoord op die vraag is moet de toekomst uitwijzen en de voortekenen lijken rooskleurig.
Voor deze analyse maakten we gebruik van de cijfers van Tradingview.