Er zijn maar weinig mensen die met één uitspraak de hele crypto community kunnen laten bewegen. Een van die weinige mensen is Vitalik Buterin. Toen hij op 8 september 2018 een interview gaf aan Bloomberg en daarin aangaf dat hij de cryptohandel geen factor 1.000 zag vergroten gingen wereldwijd de alarmbellen. Er volgde een koersdip en de media nam de quote -zonder context- over. Hij heeft uitgebreid nader uitleg moeten geven om de gemoederen tot bedaren te brengen. In dit artikel geven we een overzicht van wie hij is, waarom hij zo invloedrijk is, hoe rijk hij echt is en welke feiten minder bekend over hem zijn.
Wie is Vitalik Buterin?
[affcoups id=”2229″]
Deze crypto-influencer is op 21 januari 1994 geboren in Kolomna, een stad anderhalf uur ten zuidwesten van Moskou, Rusland. Op zesjarige leeftijd emigreerde hij, uiteraard met zijn ouders, naar Canada. Al snel bleek dat hij hoogbegaafd is en werd volgde hij in Canada een talentenklas. Hij bleek met name interesse te hebben in mathematische programmering en economie. Dit is de wetenschap die economische problemen oplost door wiskundige algoritmes te bedenken en toe te passen. In 2012 deed de toen 18-jarige Vitalik mee aan de Internationale Olympiade in Informatica. Hier won hij een bronzen medaille.
Een vervolgstudie was een logische keuze en hij begon aan een opleiding in Waterloo, Ontario. Hij maakte deze opleiding niet af omdat hij in 2014 de Thiel Fellowship ontving. DIt Fellowship bestond onder meer uit een geldbedrag van 100.000 dollar, te ontvangen over een periode van 2 jaar. Met dit bedrag besloot hij zich volledig op Bitcoin te richten en een start-up, community en wetenschappelijk onderzoek te starten.
Waarom is Vitalik Buterin zo invloedrijk?
Vanaf het moment dat hij zich met de Bitcoin benoemde maakte Vitalik Buterin naam. In 2011 richtte hij het nog steeds invloedrijke Bitcoin magazine op. Ook was hij betrokken bij allerlei andere initiatieven die zijn naam (be)vestigden. Echte bekendheid kreeg hij toen hij in 2013 zijn eigen cryptomunt ontwikkelde, Ethereum (ETH). Als CEO en oprichter van de, na Bitcoin (BTC), grootste cryptomunt ter wereld is zijn mening dus erg belangrijk en voor veel mensen richtingbepalende informatie.
Is Vitalik Buterin ook rijk?
Inmiddels is de 25-jarige Buterin zeer vermogend. Op de leeftijd waarop de meeste mensen nog aan het begin van hun financiële carrière staan hoeft Buterin zich geen zorgen te maken. In weerwil van de door cryptobeleggers zo gewenste privacy deed hij zijn vermogen op 10 oktober 2018 zelf uit de doeken. Dit naar aanleiding van een wilde beschuldiging door Nouriel Roubini, een verklaard tegenstander van cryptovaluta die doordat hij de economische crisis van 2008 voorspelde, met de bijnaam Dr. Doom wordt aangeduid. Hij beschuldigde Buterin er op Twitter van dat hij zijn vermogen door een scam bij elkaar heeft vergaard. Om de feitelijke onjuistheden in de beschuldiging te weerleggen onthulde Buterin zijn complete vermogen, dat op dat moment iets boven $ 72 miljoen dollar was. De ruzie en specificatie van zijn vermogen kan je hier teruglezen.
Wat is minder bekend over Vitalik Buterin?
In de categorie ‘weetjes’ zijn er altijd minder bekende feiten die opmerkelijk zijn. Ook over Buterin valt gemakkelijk een top-5 van onbekende weetjes over Vitalik Buterin te maken.
- In zijn jeugd dacht men dat Buterin autistisch was. Hij was anti-sociaal naar mensen en vertoonde afwijkend gedrag. De anekdote dat hij op de basisschool een hele citroen met schil doorslikte is daar een bewijs van.
- Vanaf zijn 13e was hij verslaafd aan World of Warcraft. Dit nam zulke grote vormen aan dat hij zijn huiswerk verwaarloosde. Deze verslaving eindigde abrupt toen een spelupdate zijn character veranderde. Hij huilde zichzelf die avond in slaap en speelde het spel nooit meer.
- Buterin werd door zijn vader op Bitcoin geattendeerd en raakte al jong geïnteresseerd. Dit was mede ingegeven door zijn natuurlijke afkeer voor overheden en gezag.
- Om zijn eerste Bitcoins te kunnen kopen schreef hij voor online blogs die hem in BTC betaalden. Het gangbare tarief was 5 BTC per artikel, hetgeen tegen de koers van vandaag zo’n EUR 28.000,- per artikel zou zijn.
- Nadat hij zijn eerste cryptowinsten ingewisseld had ging hij op wereldreis en ontmoette diverse pioniers in crypto. Hij bestudeerde de diverse Blockchain-toepassingen en zag de tekortkomingen en problemen met iedere cryptomunt. Hij besloot een ‘mantel’ te schrijven om die problemen op te lossen. Toen hij 19 was en de marktpartijen hem met zijn idee de deur wezen omdat het ’te vroeg’ zou zijn besloot hij het plan uit te werken tot een eigen cryptomunt. Ethereum (ETH) was een feit.
[affcoups id=”3782″]
Inmiddels is Buterin door zijn vele optredens veel socialer geworden. Excentriek is hij echter nog steeds. Zo presenteert hij zich op diverse media als Vitalik ‘Not giving away ETH’ Buterin en nodigt hij de ontwikkelaars van nieuwe ICO’s die hem vragen om ‘even mee te kijken’ openlijk uit om hun voorstellen te sturen naar ‘noreply@buterin.com’. Desalniettemin schudt de cryptowereld als hij zijn keel schraapt.
Volg CryptoClan op Facebook