Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Chainlink (LINK) onder vuur. Is deze cryptomunt een scam?

Vorig jaar zagen we dat ChainLink (LINK) als nieuwkomer haar opwachting maakte in de top 25 van cryptomunten met het grootste marktaandeel. Waar de munt eerst met bewonderende ogen wordt gevolgd is er nu roering in de cryptomarkt. De organisatie van de cryptomunt wordt ervan beschuldigd een scam op te voeren. De organisatie die met de beschuldigende vinger wijst, Zeus Capital, ligt zelf ook onder vuur. Inmiddels lopen de gemoederen hoog op en Zeus laat duidelijk merken het er niet bij te laten zitten. Wij zetten de zaken op een rij.

[affcoups id=”2229″]

Wie spelen de hoofdrol in het ChainLink schandaal?

Uiteraard is ChainLink (LINK) betrokken als de partij die beschuldigd is. Sinds een ruime week liggen zijn onder het vergrootglas van een internationale investeringsmaatschappij, Zeus Capital Management. Dit bedrijf, niet te verwarren met een Engelse naamgenoot, ligt echter inmiddels zelf ook onder vuur. Critici trekken namelijk hun reputatie in twijfel aangezien er een naamsverwarring speelt. Ook heeft het bedrijf vanaf het begin aangegeven ‘short te gaan’ (dus te speculeren op een koersverlies) op hun LINK-portefeuille. De verdedigers van LINK claimen dan ook dat het bedrijf bewust negatieve informatie in omloop brengt om de koers te laten dalen.

Nu sluit het een het ander niet uit, dus bekijken we de situatie nader.

Wat is ChainLink (LINK)?

ChainLink (LINK) dook vorig jaar ineens op in de top 25 van cryptomunten met de grootste marktkapitalisatie. Wij maakten toen een nadere introductie. Sindsdien is de munt eigenlijk niet meer uit de top 25 verdwenen. Sterker nog, zij dook regelmatig op bij de best presterende munten van de maand en year to date.

Kort gezegd is het doel van ChainLink (LINK) om een grote speler te worden in de wereld van smart contracten. Zij werken daarbij met een ‘oracle’-systeem (zeg maar een makelaar). Met hun netwerk moeten zij deze smart contracts faciliteren.

Tip: Voor het kopen van Chainlink kun je terecht bij Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse exchange waarop je zeer veilig Chainlink aan kunt kopen, tegen relatief lage fees. Het motto van Bitvavo is: Crypto (waaronder Chainlink) toegankelijk maken voor iedereen,

Waarom opent Zeus het vuur?

Het is van buitenaf moeilijk te zien waarom Zeus haar pijlen op ChainLink (LINK) richt en waarom dit juist nu gebeurt. De verdedigers van ChainLink zien in de short-positie van Zeus een voor de hand liggende verklaring. Zij speculeren op koersdaling en zouden met deze aanval een verkoopgolf op gang willen brengen. Zo zou de koers dalen en zou de shortpositie in waarde stijgen.

Toch lijkt dat niet de (hele) waarheid te zijn. Immers, Zeus is vanaf het begin open geweest over hun positie. Het zou dus kunnen dat men bij analyse van hun eigen portfolio (waar klaarblijkelijk ChainLink deel van uitmaakt), een aantal zaken naar voren is gekomen waar zij nu het publiek mee willen waarschuwen.

Waar beschuldigen zij ChainLink (LINK) van?

Zij hebben in wezen een fundamentele analyse uitgevoerd op de Chainlink (LINK). Op basis hiervan heeft men een aantal rode vlaggen gesignaleerd. Er volgde in de afgelopen periode een scala aan beschuldigingen. Zo zou het management handelen met voorkennis, blijkt het team achter de munt volgens hen incompleet en onervaren en zien zij dat het management onlogische dingen doet, zoals het inkopen van de munt voor koersstijgingen.

In eerste instantie werden deze bevindingen in een aantal losse posts gedeeld, maar hier kwam uiteraard ook kritiek op terug. Zeus laat het er echter niet bij zitten en heeft inmiddels een compleet rapport opgesteld. In liefst 59 pagina’s zet zij uiteen waarom ChainLink (LINK) volgens hen een klassieke pump and dump is en welke bewijzen daaraan ten grondslag liggen. Het hele rapport kan je hier lezen.

Uiteraard concludeert men ook hier weer diverse vormen van handelen met kwade intenties, maar de beschuldigingen gaan duidelijk verder. Zo claimt men dat er nauwelijks inhoudelijke verbeteringen worden doorgevoerd, dat het mainnet eindeloos uitgesteld wordt en dat het bedrijf partnerschappen met grote organisaties zoals Google en Swift uit de duim zuigt om meer aandacht te krijgen.

Ook laat men aan de hand van voorbeelden zien dat men door bepaalde patronen in koop en verkoop de koersen beïnvloedt en bovendien ‘over the counter’ grote hoeveelheden munten tegen veel lagere prijs dan koerswaarde verkoopt.

Hoe reageert de Bitcoin (BTC) op alle commotie?

Uiteraard leidt commotie op de cryptomarkt meestal tot beweging, maar tot nu toe lijkt de Bitcoin (BTC) zich niet veel aan te trekken van de ‘Russian Rumble’. In het actuele koersoverzicht zien we op het moment van schrijven een licht positieve dag.

Chainlink (LINK), een scam of niet?

De vraag is natuurlijk in hoeverre de beschuldigingen van Zeus hout snijden. Het rapport is aan de ene kant lijvig voorzien van statistieken, grafieken en verklaringen. Aan de andere kant zijn de bronnen niet overweldigend overtuigend. Het merendeel verwijst naar koersanalyses of algemene statistieken. Bronnen die de conclusies van Zeus naar aanleiding van die statistieken ondersteunen heb ik bij een eerste check niet aangetroffen.

Aan de andere kant is het bijzonder opmerkelijk dat ChainLink (LINK) tot op dit moment niet nader heeft gereageerd. Zowel op de officiële website als op het Twitter-account van de CEO blijft het tot nu toe stil over het rapport. Ook andere crypto-influencers lijken hun handen er (nog) niet aan te willen branden. Zo verwijst Tone Vays regelrecht naar het rapport zonder verder onderzoek te willen doen.

[affcoups id=”3782″]

Hoe dan ook is het duidelijk dat de koers van ChainLink (LINK) door deze situatie onder druk staat. Ook raden wij beleggers in deze cryptomunt aan de ontwikkelingen scherp te volgen en vooraf rationele uitstapmomenten te bepalen. Ook wij blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen.


Volg CryptoClan op Facebook


🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.