Is er toekomst voor de beurshandel in Altcoins?

De crash van de Bitcoin eerder deze week trok veel Altcoins mee in een negatieve koersbeweging. Aan de andere kant zijn er indicatoren dat er een nieuw Altcoin-seizoen op komst is. Dit werpt de vraag op of er wel toekomst is voor Altcoins. Wij proberen een antwoord te geven.

Naast de Bitcoin zijn er talloze Altcoins. Er zijn zo’n 1.600 verschillende cryptomunten die op grotere cryptobeurzen behandeld worden. Daaronder is nog een markt van talloze Altcoins die proberen bij de grotere beurzen te komen. De vraag is hoe zinvol dat is.

TIP!
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo!
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo! Show Less

Laten we bij het begin beginnen. Hoeveel ruimte is er eigenlijk voor alle Altcoins samen? Wij zetten wat cijfers op een rij.

Welke ruimte voor groei is er voor Altcoins

Als we naar de actuele stand van zaken kijken (25 oktober 2019 rond 7.00 uur) zien we via Tradingview de volgende kerncijfers:

  • De marktkapitalisatie bedraagt $ 196,7 miljard;
  • Het handelsvolume over de afgelopen dagen ligt tussen 50 en 55 miljard (met uitzondering van gisteren, toen het incidenteel veel hoger was);
  • De Bitcoin (BTC) heeft een marktaandeel 67,99 %, gevolgd door Ethereum (ETH) met 8,85 % en Ripple (XRP) met 6,06%.

Op basis van deze gegevens kunnen we eenvoudig concluderen dat de top 3 van de markt 82,9% van die markt beheerst. Dat betekent dat het voor veel cryptomunten erg lastig zal zijn om een aansprekend marktaandeel te behalen en daarmee echt interessant te worden voor beleggers. Toch zou het te vroeg zijn om de Altcoins af te schrijven.

Hoe presteren de Altcoins momenteel?

We zien in onze rubriek ‘de wallet van Robert’ regelmatig dat ik de Bitcoin versla door in te zetten op Altcoins. Dit blijkt geen toevalligheid. Analisten berekenen dat de overige cryptomunten al 7 weken op rij beter presteren dan de Bitcoin.

https://twitter.com/paddystash/status/1187340911048564738

Dit betekent dus dat er wel degelijk ruimte is voor Altcoins om verder te ontwikkelen en dat investeerders dat vertrouwen ook geven.

Altcoins bitcoin litecoin
Via: flickr.com | BTC Keychain, CC

Wat is de trend bij cryptomunten?

De eerste trend die we zien is de afwaardering van belangen. Tijdens de cryptohausse van 2017 werden veel munten (te) hoog gewaardeerd. Hierdoor hadden tientallen cryptomunten een marktkapitalisatie van een miljard of meer. Als we nu naar het overzicht van live koersen kijken zijn er nog maar 12 cryptomunten met een marktkapitalisatie van een miljard of meer.

NIEUW
Ledger Nano Wallets
Ledger Nano Wallets
Houd je cryptocurrency veilig met deze geavanceerde Premium hardware wallet
Houd je cryptocurrency veilig met deze geavanceerde Premium hardware wallet Show Less

De tweede trend is het snel dalende volume in relatie tot marktkapitalisatie. Als we de top 25 cryptomunten sorteren op volume (door op het pijltje naast het woord te drukken) zien we dat de meest verhandelde munt Tether (USDT) een volume van 18,8 miljard noteert, terwijl de hekkesluiter van de top-25, de Iota (MIOTA) net iets meer dan 4 miljoen omzet.

Daarnaast zien we dat veel Altcoins de neiging hebben om de Bitcoin te volgen in koersverloop, de zogenaamde correlatie. Er zijn weinig autonome koersontwikkelingen.

Conclusie: toekomstperspectief cryptomunten op de beurs beperkt

Op basis van deze gegevens ligt de conclusie voor de hand dat er zeker toekomst is voor de Altcoin, maar dat de markt op dit moment verstopt zit met veel kleine spelers die op basis van volume beperkt bestaansrecht hebben. Daarnaast verliezen veel grotere Altcoins in marktkapitalisatie en volgen ze (te) vaak de Bitcoin.

Om een sterke concurrentiepositie op te bouwen ten opzichte van die Bitcoin is een shake-out van zwakke schakels nodig. Daarnaast lijkt er behoefte aan een disruptor, die voor de koersontwikkeling niet afhankelijk is van de Bitcoin en tegelijk zo’n grote achterban kan mobiliseren dat er een substantieel marktaandeel (in marktkapitalisatie en volume) kan worden veroverd.

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce