Search
Close this search box.

Wat is de correlatie tussen Bitcoin en andere cryptomunten?

Als je in Bitcoin handelt wil je natuurlijk zo veel mogelijk koersinformatie. Het is daarom interessant of er overeenkomsten zijn tussen de koersbeweging van de Bitcoin en andere cryptomunten. Cryptobeurs Binance heeft daar onderzoek naar gedaan. Samen met Coinmarketcap hielden zij een jaar lang koersontwikkelingen bij. Dit zijn de opvallende resultaten.

Hoe werkt het onderzoek van Binance?

Het onderzoek van Binance is gebaseerd op de 30 cryptomunten met de grootste marktkapitalisatie. Daarbij zijn de stable coins uitgesloten. Vervolgens heeft men de cryptomunten op diverse manieren aan elkaar verbonden. Zo zijn er indelingen gemaakt op basis van marktkapitaal, op basis van activiteiten en op basis van doelstellingen.

Is er correlatie tussen Bitcoin en andere cryptomunten?

Het blijkt inderdaad dat die correlatie bestaat. In onderstaande matrix zie je de correlatie tussen alle cryptomunten die onderzocht zijn. Let daarbij op, hoe sterker de correlatie, hoe donkerder rood de weergave. (tekst loopt door onder de matrix).

Correlatie op Binance tussen de Bitcoin en andere cryptomunten in de periode maart 2018-maart 2019.
Correlatie op Binance tussen de Bitcoin en andere cryptomunten in de periode 1 april 2018 – 31 maart 2019.

Sterker nog, er blijken diverse correlaties te bestaan. We zetten er een aantal op een rij.

Correlatie Bitcoin op basis van marktcap

Zo blijkt dat de koers van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zeer sterk dezelfde beweging maken. De Ripple (XRP) opereert eigenlijk het meest autonoom en heeft alleen een sterke correlatie met Stellar (XLM).

Ook blijkt dat de correlatie sterker wordt tussen munten die op Binance genoteerd worden. In tegenstelling tot het jaar ervoor lijkt een vergelijkbaar patroon op te gaan voor munten op Coinbase.

Correlatie op basis van geografische herkomst

Een andere uitkomst van de analyse van de koersen toonde een correlatie tussen de cryptomunten van Amerikaanse herkomst aan de ene kant en Aziatische cryptomunten aan de andere kant.

Correlatie op basis van mining-validatie

Een andere opmerkelijke conclusie is dat de cryptomunten die op basis van POS (Proof of Stake) worden gemined een veel sterkere onderlinge correlatie laten zien dan in vergelijking met munten die op basis van Proof of Work (POW) worden gemined. Dit geldt anderom ook.

Correlatie op basis van ‘forks’

Ook cryptomunten die een ‘fork’ zijn van andere cryptomunten blijken een correlatie te hebben. Zo vormde zich een cluster van: Bitcoin Gold (BTG), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum Classic (ETC) en Litecoin (LTC).

Autonome munten

Naast alle te verwachten en bijzondere correlaties die je in het hele onderzoek kunt lezen is er ook een andere conclusie te trekken. Er zijn 3 cryptomunten die niet of nauwelijksc correlatie met andere munten hebben. Dit zien we bij de Dogecoin(DOGE), Tezos(XTZ) en Ripple(XRP).

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.