Search
Close this search box.

Cryptocrime: bescherm jouw Bitcoin tegen deze 3 trends

Tot voor kort waren ransom-ware, malware en phishing erg populair in boevenland. Inmiddels treden politie en justitie op en wordt de crypto-investeerder slimmer. Tijd voor nieuwe manieren om jou van jouw Bitcoin af te ‘helpen’. Ik deel drie trends in cryptocrime met je, zodat je alert kunt zijn.

Met de groei van internet en Bitcoin is de groei van cryptocriminaliteit die het op jouw cryptomunten gericht heeft onvermijdelijk. Net zoals in het normale leven moet men zo nu en dan de collectie opschonen om de massa voor te blijven. Zo kan men blijven profiteren van andermans Bitcoin.

[affcoups id=”2229″]

Inmiddels zijn bekende termen zoals ‘randomware’ en ‘phishing’ ingeruild voor nieuwe technieken. Wij bespreken er 3: form jacking, crypto-jacking en het 5G-netwerk.

Cryptocrime: form-jacking

Deze vorm van fraude spitst zich toe op webformulieren van cryptobeurzen (maar ook van gewone winkels). Met name de velden waar je betaalgegevens, zoals creditcardgegevens en wallet-keys in moet voeren zijn populair. Soms hacken cryptocriminelen deze formulieren om jouw betaalgegevens af te tappen. In een ander geval zetten ze complete namaakwebsites op. Je betaalt dan niet alleen voor bestellingen of cryptomunten die je niet krijgt, maar bent ook jouw gegevens kwijt.

Dit kun je voorkomen door duidelijk te bekijken welke site je bezoekt en goed te letten op het groene slotje dat in de url-balk moet staan. Ook 2-factor authenticatie en het in google intypen van de naam van de website met de toevoeging ‘scam’, ‘fraud’ of ‘betrouwbaar’ kan bruikbare informatie opleveren.

Cryptocrime: crypto jacking

Bij cryptojacking gebruikt men jouw electronische apparaten, zoals smartphone, laptop en pc voor het illegaal minen van cryptomunten. Dit doet men door schadelijke software op jouw computer te installeren. Een bijlage van een onbekende of niet geverifieerd programma zijn hierbij veel gebruikte methodes. Als de software eenmaal geïnstalleerd is gebruikt deze jouw stroom en geheugencapaciteit om cryptomunten te minen. Deze worden uiteraard bijgeschreven op rekening van de heer B. Boef of trawanten.

Je herkent deze vorm van fraude vaak pas als het te laat is. Wanneer jouw computer onverklaarbaar traag wordt of ineens veel meer energie gaat verbruiken. Ook een batterij die, zonder dat je iets bijzonders doet, veel sneller leeg is dan normaal is een indicator.

Dit kun je vaak verhelpen door in de instellingen te kijken welke apps en processen er actief zijn. Zijn er onbekende apps of programma’s die veel capaciteit verbruiken? Dan zou dat de boosdoener wel eens kunnen zijn. Wissen is dan het devies. Uiteraard is voorzichtigheid daarbij geboden. De besturingsprogramma’s ken je vaak (ook) niet, maar kan je niet ongestraft wissen.

[affcoups id=”3782″]

toekomstige cryptocriminaliteit: 5G-Netwerk

Het 5G-netwerk is in Nederland nog niet uitgerold. Toch weten experts al dat dit een trigger voor fraudeurs zal worden. Dit komt met name omdat allerlei ‘slimme’ apparaten al wel geschikt zijn voor het 5G-netwerk. Deze maken dus, zodra het netwerk beschikbaar is, direct verbinding met internet. Nog niet zo lang geleden keek men je meewarig aan als je op de onderzoeksafdeling hardop vroeg of de slimme koelkast een antivirus-bescherming nodig had, maar nu wenst men dat men geluisterd had. Immers, die onbeveiligde punten vormen straks zwakke plekken om toegang tot jouw netwerk, cryptowallets en/of betaalgegevens te krijgen.

Deze fraude komt bij gebrek aan netwerk nog niet voor. Door diezelfde oorzaak is er nog geen remedie voor handen. Het is wel goed om je nu alvast te informeren over mogelijke manieren om jouw slimme apparatuur en netwerk te beveiligen. Jouw fabrikant weet vast (tegen die tijd) raad en anders zal een anti-virusbedrijf hier vast oplossingen voor gaan bieden. Ben jij benieuwd hoe cryptohacking werkt? Wij keken eerder achter de schermen bij deze even duistere als lucratieve ‘beroepsgroep’.

Dit artikel is geïnspireerd op een bijdrage van TheInternational.ae.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.