Bitcoin fraude voorkomen? Wij bieden 4 nieuwe tips

Zoals iedereen wel weet zijn er naast veel legitieme handelaren ook fraudeurs en oplichters met cryptomunten actief. Uiteraard is het niet de bedoeling dat jouw cryptomunten door Bitcoin fraude verdwijnen. Daarom geven wij een aantal praktische tips om te voorkomen dat jij slachtoffer wordt van Bitcoin fraude.

[affcoups id=”2229″]

Er zijn diverse vormen van Bitcoin fraude. Bij de meeste vormen speelt jouw e-mail (adres) op een bepaalde manier een rol. De eerste tip is dus om jouw e-mail onder de loep te nemen.

Bitcoin fraude via e-mail voorkomen

Om te beginnen is het belangrijk om een veilig wachtwoord voor jouw e-mail aan te maken en dit regelmatig te wijzigen. Het kan namelijk voorkomen dat e-mailadres en wachtwoord bij een hack worden buitgemaakt. Als dit gebeurt kunnen er diverse vormen van fraude optreden. Er is een handige tool om te controleren of jouw data zijn buitgemaakt. Als je op deze website jouw e-mailadres invult zie je direct of jouw wachtwoord buitgemaakt kan zijn en welke hacks daarbij een rol spelen.

Bitcoin fraude en sextortion

Een van de vormen van Bitcoin fraude is sextortion. Je krijgt een e-mail van iemand die claimt jouw wachtwoord te hebben. Vaak noemen ze inderdaad een juist (oud) wachtwoord. Vervolgens legt men uit dat men via dit wachtwoord jouw internetgedrag kon volgen en/of de webcam kon hacken. Men heeft gezien dat je ‘stoute’ sites bezocht en wat opnames van jouw cam vastgelegd. Als je niet heel snel X Bitcoin betaalt dreigt men die beelden openbaar te maken.

Doordat men een juist wachtwoord noemt zijn veel mensen geschrokken. Met bovenstaande link kun je controleren of jouw (oude) wachtwoord buitgemaakt kan zijn door een hack. Als dit zo is heeft de hacker het wachtwoord gebruikt voor deze truc of verkocht op Darkweb, waarna de koper deze scam heeft opgezet. Het advies is simpel, nooit betalen. Zeker wanneer je regelmatig jouw wachtwoord wisselt zul je zien dan men vaak een oud wachtwoord gebruikt.

Bitcoin fraude wallets
Via: depositphotos.com | 3DSculptor

Bitcoin fraude via ransomware

Een andere veel voorkomende fraude is het ‘gijzelen’ van jouw computer. Men stuurt je, bijvoorbeeld via e-mail, een bericht met een bijlage. Wanneer je die bijlage nietsvermoedend opent installeer je automatisch en uiteraard ongewild malware (een kwaadaardig programma) op jouw computer. Hiermee kunnen hackers jouw bestanden en data gijzelen. Alleen tegen betaling van x Bitcoin binnen korte tijd kun je voorkomen dat men de data vernietigt of permanent onschadelijk maakt.

Ook deze fraude kun je voorkomen. Zorg ervoor dat je een goed antivirusprogramma hebt geïnstalleerd en steeds de laatste updates van het programma installeert. Ook de updates van jouw e-mailprogramma moet je steeds installeren om ervoor te zorgen dat de mogelijkheden tot herkenning steeds maximaal zijn. Tot slot is het verstandig om simpelweg verstandig om verdachte mails te negeren en onbekende bijlagen niet te openen.

Mocht je helaas toch slachtoffer worden, dan is het advies wederom om niet te betalen. Niemand geeft immers garantie dat de cybercriminelen na betaling jouw data teruggeven of niet nog meer geld eisen. Daarbij is er een manier waarmee je in veel gevallen zonder geld jouw gegevens/data kunt redden. Men ‘gijzelt’ jouw gegevens namelijk via encryptie (simpel gezegd een versleuteling). Deze is op te heffen door decryptie. De politie en Interpol delen de decrypties die ze in hun onderzoeken ontdekken, zodat men gratis de data terug kan halen. Op de site nomorerransom.org vind je alle informatie, het stappenplan en de decryptiecodes.

Natuurlijk blijft de BTC interessant

Uiteraard is het overgrote deel van de cryptomarkt van goede wil en blijft het investeren in cryptomunten zoals de Bitcoin een interessante bezigheid. Hieronder zie je de actuele koers van de Bitcoin.

Uiteraard is het zaak om alert te blijven, dus delen we nog een aantal tips tegen Bitcoin fraude.

Bitcoin fraude door spookbedrijven

Als je eenmaal de problemen met e-mail hebt overwonnen is het gevaar nog niet geweken. Zo kun je op allerlei manieren verleid worden om betalingen via Bitcoin te doen voor producten en diensten. Ook hier kun je jezelf tegen wapenen.

Wanneer het om een rechtstreeks verzoek om betaling gaat kun het adres van de verkoper checken. De site Bitcoin abuse biedt je de mogelijkheid om het adres van de ontvanger in te vullen. Je krijgt dan direct te zien of dit adres gerapporteerd is. Ook kun je zelf een adres rapporteren als je in een vorm van Bitcoin fraude getrapt bent.

[affcoups id=”3782″]

Bitcoin fraude via wallets

In een aparte bijdrage hebben we recent aandacht besteed aan Bitcoin fraude via wallets. Hoe je dit kunt herkennen en voorkomen lees je in deze bijdrage. Ook komt fraude door scammers en (fake) beurzen nog steeds veel voor. Ook hierover schreven we eerder een artikel met tips.


Volg CryptoClan op Facebook


Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.