Search
Close this search box.

Is de Bitcoin Cash (BCH) halving relevant voor de Bitcoin (BTC)?

Veel mensen in de crypto-gemeenschap kijken reikhalzend uit naar de komende Bitcoin halving. Men verwacht immers forse koersstijgingen en later in het jaar zelfs nieuwe records. Toch is de Bitcoin halving niet de eerste halving van een Bitcoin die we dit jaar meemaken. Bitcoin Cash (BCH) werd namelijk in 2017 gestart als hard fork van de de gewone Bitcoin. Zij beleefde vanmiddag haar eerste halving in de geschiedenis. Hoe succesvol verloopt die halving en zegt dit iets over de te verwachten ontwikkelingen rondom de Bitcoin halving? Wij analyseren.

[affcoups id=”2229″]

De Bitcoin Cash (BCH) halving in het kort

Om 12.19 uur vanmiddag, toen blok 630.000 gemined was, was de eerste BCH halving een feit. De mining inkomsten gingen daarmee terug van 12,5 BCH naar 6,25 BCH. Een andere overeenkomst is dat BCH, net zoals de reguliere BTC maximaal 21 miljoen munten kan uitgeven, waarvan er zo’n 18,4 miljoen in omloop zijn.

Bitcoin Cash (BCH) pre-halving koersstijging

Wanneer we kijken naar de koersontwikkeling van de BCH in de afgelopen maand zien we dat deze in de afgelopen maand na de crash van 12 maart weliswaar weer is gestegen, maar niet meer is teruggekomen op het niveau van voor deze crash. Sterker nog, de munt blijft ver onder de koersen van rond de $ 440,- die we in februari op het bord zagen.

Daarbij zien we dat de koers na de halving niet hard stijgt. De halving is nu een aantal uur oud en de koersstijging van iets meer dan 2% geeft niet echt reden om hosanna te roepen.

Baart de situatie bij BCH zorg over Bitcoin Halving?

Op het eerste gezicht lijkt het alsof we hier een voorbode zien van een tegenvallende Bitcoin halving, maar de schijn bedriegt. Dit komt hoofdzakelijk door 3 factoren, de huidige koers, de hash rate en de onzekerheid over de toekomst. Wij leggen dat uit.

Huidige koers BCH als struikelblok

Het verkrijgen van de mining reward van BTC en BCH verloopt op dezelfde manier. Elke 10 minuten wordt er een block op de Block Chain gemined. De winnende miner krijgt hiervoor 12,5 cryptomunt voor de halving en 6,5 cryptomunt na de halving. Dit betekent dat je met het minen van Bitcoin tegen de koers van dit moment ($ 7.261,11) per 10 minuten vóór de halving $ 90.763,88 kunt verdienen en na de halving $ 45.381,94. Voor de BCH ligt dat beduidend anders. Als we daar de huidige koers nemen ($ 261,81) leert een simpele rekensom dat miners daar voor de halving elke 10 minuten $ 3.272,63 kon verdienen, waar na de halving nog $ 1.636,32 van over is gebleven.

In fiat geld is het dus aantrekkelijker voor de miners om BTC te minen in plaats van BCH.

Gevaar van een 51% attack voor BCH

Het tweede verschil is dat het aantal miners dat geïnteresseerd is in de mining van BCH veel kleiner is. In dit overzicht zien we dat een 4-tal grote pools met elkaar meer dan 50% van de mining capaciteit verdelen. Als een van deze miners besluit te vertrekken is het netwerk zwak en is het de vraag of andere partijen dat aandeel op zullen willen vullen. Als dit niet het geval is bestaat het gevaar van een 51%-attack. De kans dat deze er komt is, zeker na de tumultueuze scheuring tussen Bitcoin Cash en Bitcoin SV in 2018 niet denkbeeldig. Immers, BSV-oprichter Craig Wright is miljardair en heeft nog een appeltje te schillen met BCH-voorman Roger Ver. Dit kan dus spannend worden. Deze spanning weerhoudt beleggers ervan om in te stappen. Uiteraard is zo’n situatie bij Bitcoin niet aan de orde.

Roger Ver verder onder vuur

Het derde en laatste argument is dat Roger Ver, de voorman van Bitcoin Cash, zelf verder onder vuur ligt. Hij is namelijk tevens eigenaar van het bedrijf achter bitcoin.com en daar zijn de rapen gaar. Er worden mensen ontslagen en Ver legt de cijfers op zijn eigen manier uit. Hier wordt op Twitter veel van gevonden en ook dat komt de munt van de cryptokoers niet ten goede.

Hoewel Roger Ver een poging deed om de schade te beperken is ook daar de cryptogemeenschap verdeeld.

Het lijkt er dus op dat de koersbewegingen van de BCH (en met name de beperkte groei) niets te maken hebben met de halving an sich, maar eerder worden veroorzaakt door de zwakke positie waar de munt zelf zich in bevindt.

[affcoups id=”3782″]

Conclusie: BCH halving is geen BTC halving

Al met al kunnen we concluderen dat de halving van Bitcoin Cash geen al te groot succes is en er ook geen sterke koersstijgingen verwacht hoeven te worden. Hier valt echter geen conclusie voor de Bitcoin halving aan te verbinden. Enerzijds is de koers eenvoudig te laag om te kunnen vergelijken. Anderzijds spelen er een aantal factoren rondom de BCH die wel een remmende werking op de koersontwikkeling hebben, maar die los staan van de halving en ook niet van toepassing zijn op de Bitcoin Cash (BCH).

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.