Search
Close this search box.

De hard fork van Bitcoin Cash, wat moet jij weten?

Het is zover, de hard fork van de Bitcoin Cash (BCH) wordt uitgevoerd. De hard fork zal, afhankelijk van het handelsvolume, plaats vinden op 15 november 2018 rond 17.40 Nederlandse tijd. In dit artikel blikken we vooruit. We informeren je over de gevolgen voor de handel in Bitcoin Cash (BCH) en alles wat je verder moet weten.

Wat gebeurt er op 15 november met Bitcoin Cash (BCH)?

Op 8 augustus kondigde Bitcoin Cash (BCH) een reguliere software-update aan voor 15 november 2018. De publicatie van de specificaties schoot in het verkeerde keelgat bij een van de belangrijkste mannen binnen Bitcoin Cash, Craig Wright. De trigger voor zijn bezwaar is het invoeren van de ‘canonical transaction order’ ten koste van de ’topological transaction order’.

Wat is een transaction order?

De transaction order bepaalt de volgorde waarin transacties in een logboek worden opgenomen. Deze volgorde is belangrijk om een Block van de Blockchain samen te stellen.

Wat is de topologische transactievolgorde?

De topologische volgorde (topological transaction order) houdt, kort gezegd, in dat er een logische volgorde in transacties wordt aangebracht. Dit wil zeggen dat als Jan in transactie A een Bitcoin van Piet krijgt en deze in transactie B weer uitgeeft, de volgorde altijd zo moet zijn dat transactie A voor transactie B in een block (ter goedkeuring in de blockchain) komt. Dit klinkt logisch, maar hier kleeft een aantal bezwaren aan. Stel nu bijvoorbeeld dat transactie A wordt opgedeeld en transactie B tijdens de deling heeft plaatsgevonden?

Wat is de canonieke transactievolgorde?

De canonieke transactievolgorde (canonical transaction order) is de tegenhanger. Deze volgt de natuurlijke volgorde waarin transacties plaatsvinden. Het is hierbij, om bij het voorbeeld te blijven, niet noodzakelijk dat transactie B na transactie A komt.

Door geen extra wiskundige correcties toe te passen ontstaat er een aantal voordelen die de ontwikkelaars voor deze verandering van topologisch naar canoniek deed bewegen. Dit leek in eerste instantie gevolgd te worden door de Blockchain Cash community totdat Craig Wright zich na verloop van tijd in de discussie begon te mengen.

Roger Ver gaf uitgebreid commentaar op de ontwikkelingen.

Wat gaat er nu gebeuren?

Het huidige Bitcoin Cash development team, aangevoerd door Roger Ver, gaat gewoon verder met de aangekondigde update. Zijn groep heeft vooralsnog de naam Bitcoin ABC meegekregen. Craig Wright is niet van plan om die koers te volgen. Hij heeft een andere groep opgezet, Bitcoin SV (waarbij SV staat voor ‘Satoshi’s vision). Hij heeft er eerst bij de ontwikkelaars op aangedrongen om de update niet door te voeren. Dit verzoek is genegeerd en er is dus een hard fork aanstaande, waarbij Bitcoin Cash zal worden opgedeeld in 2 nieuwe cryptomunten. Deze zullen verder gaan onder de naam Bitcoin Cash ABC (BCHABC) en Bitcoin Cash SV (BCHSV).

Verloopt de hard fork vriendelijk?

In tegendeel. Craig Wright heeft vrij snel hard stelling genomen tegen het voornemen van het team dat nu BCHABC is. Nadat dreigementen en scheldpartijen van de kant van Wright geen gewenst resultaat opleverden is hij aan de BCHSV gaan werken. Om de BCHSV werkend te krijgen moet hij een grote gebruikersgroep achter zich krijgen. Dit heeft hij gedaan door de oorlog te verklaren aan het BCHABC-team.

Wat zijn de gevolgen van deze vijandelijkheden?

Waar men eerst dacht dat de stromingen binnen BCH het samen zouden oplossen worden de effecten van de ruzie steeds beter merkbaar. Dit heeft een negatief effect op de koers van Bitcoin Cash, maar ook op de markt als geheel.

Zo werden er gisteren, zoals wij in onze update over de dalende koersen vermeldden, handelsstops ingezet voor Bitcoin Cash wegens abnormale koersbewegingen. Dit is een inbreuk op het vertrouwen van cryptovaluta en voor zover men nu kan nagaan zelfs de aanzet tot de koersval van gisteren.

Bovendien heeft Craig Wright, zoals wij eerder meldden, gedreigd de cryptomarkt te ontwrichten als men zijn koers niet volgt. Hij stelt dat de miners die aan zijn kant staan in dat geval grote hoeveelheden Bitcoin zullen dumpen om BCHSV te kunnen minen. In een latere tweet gaf hij aan dat ook wanneer de keuze op het ABC-team zou vallen, de markt instort omdat Roger Ver en consorten ook Bitcoin moeten verkopen om ABC op gang te krijgen en te houden. De enige optie die hij voorziet, namelijk dat het ABC-team de update terugtrekt en zich bij zijn visie aansluit, lijkt uitgesloten.

Hierdoor vergroot de impact van dit conflict steeds verder. In het algemeen lijken de traders de kant te kiezen van het ABC-team, terwijl de miners de kant van het SV-team lijken te kiezen. Dit blijkt onder meer uit deze analyse.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Wat betekent dit voor jouw positie BCH?

Vanmiddag sluiten de beurzen de handel in BCH. Hoe laat dit exact gaat gebeuren verschilt per beurs. De verwachting is dat dit vanaf 14 uur gebeurt op de beurzen waar de handel nog niet is stilgelegd. Vervolgens wordt met de hard fork (die rond 17.40 uur verwacht wordt) bevestigd dat de opsplitsing doorgaat. Vanaf dat moment zullen er dus twee coins zijn. Er lijkt op dit moment een consensus dat 1 BCH naar keuze van de bezitter kan worden omgezet in 1 BCHABC of 1 BCHSV.

Welke omzetting het verstandigst is, is echter de vraag. In een experimentele pre-fork trading op cryptobeurs Poloniex werden beide munten eerder deze week gepaard met de Center Stable Coin. Op basis van die pairing lag de koers voor BCHABC eerder deze week zo’n 4 maal hoger dan de koers van BCHSV. Eens te meer geldt dus dat je zelf onderzoek zal moeten doen en zelf zal moeten beslissen of en hoe je in deze wilt beleggen.

Uiteraard houden we je gedurende de dag op de hoogte van de ontwikkelingen en lees je vanavond het laatste nieuws in onze Crypto Daily.

 

 

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.