Woensdag Crypto class: Wat is een hard fork en wat is een soft fork?

Wanneer je over cryptovaluta praat komt de term ‘hard fork’ regelmatig voorbij. Naast de hard fork bestaat er ook een soft fork. Zowel de hard fork als de soft fork kunnen gepland of spontaan ontstaan. De soft fork blijft meestal zonder gevolgen, terwijl een hard fork wel flinke gevolgen heeft. In dit artikel leggen we deze begrippen uit, geven we aan hoe ze ontstaan en geven we aan waarom een hard fork zo belangrijk is.

Wat is een hard fork en wat is een soft fork?

Om deze begrippen goed uit te leggen moeten we eerst begrijpen hoe een fork (los van de vraag of deze zacht of hard is ontstaat.

Hoe ontstaat een fork?

Voor een antwoord op deze vraag gaan we even terug naar de basis. Alle transacties in een cryptovaluta worden vastgelegd in een soort grootboek. De transacties worden vervolgens per blok goedgekeurd door ingewikkelde wiskundige rekenformules. Om een blok samen te stellen en de formule te kunnen ontwikkelen worden via software bepaalde regels opgesteld.

Wanneer het ontwikkelteam veranderingen in de software wil doorvoeren kunnen er twee dingen gebeuren. De voorwaarden worden verruimd of de voorwaarden worden beperkt. Om de Blockchain te laten doorlopen is het belangrijk dat die software updates worden doorgevoerd. Immers, een unieke goedkeuringsprocedure is cruciaal voor de betrouwbaarheid. Wanneer dit niet gebeurd ontstaat een hard of soft fork.

Bitcoin hard fork
De Bitcoin heeft diverse opbrekingen van de Blockchain (hard forks) meegemaakt

Wat is een soft fork

Wanneer de voorwaarden in software beperkt worden en niet iedereen deze software-update volgt ontstaat een soft fork. Dit is het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Laten we de Bitcoin nemen. In eerste instantie kon een block binnen Bitcoin een onbeperkte grootte hebben. Op zeker moment besloot men dat hierdoor het systeem te traag werd. Het ontwikkelteam besloot dan ook de limiet te beperken tot 1 MB. Toen deze software-update werd uitgevoerd was deze niet direct overal geïnstalleerd. Dit met als gevolg dat de software bij gebruikers die deze hadden geïnstalleerd een block van 1,2 MB afwezen, terwijl gebruikers met de oude versie zo’n block theoretisch wel goed zouden keuren.

Aangezien de beperking toch was doorgevoerd door mensen die wel een update hadden gedaan kon de Blockchain ononderbroken voort. Op zo’n moment is sprake van een soft fork. Er zijn namelijk twee goedkeuringsprotocollen voor één Blockchain, maar doordat het een beperking betreft blijft de feitelijke procedure uniek.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Wat is een hard fork?

Om dit uit te leggen blijven we bij de Bitcoin. Later besloot het ontwikkelteam namelijk om de limiet weer uit te breiden van 1 naar 2 MB voor een block. Ook hiervoor was een software-update noodzakelijk. Wanneer niet iedereen die software-update uitvoert zijn er weer twee goedkeuringsvarianten mogelijk. De software zonder update keurt blokken van 1 MB goed, terwijl de software met update Blocks van 2 MB goedkeurt. Als de software-update niet overal wordt uitgevoerd ontstaat er een splitsing van de Blockchain, immers een transactie mag maar één keer goedgekeurd worden en in deze situatie zit een transactie zowel in goedkeuring van een Block van 1 MB als in een Block van 2 MB. Op zo’n moment vindt dus een scheiding plaats en ontstaat er uit de oude cryptomunt een nieuwe cryptomunt.

Waarom is een hard fork belangrijk?

Een hard fork is belangrijk voor een munt omdat deze op zo’n moment wordt opgedeeld in 2 munten. Vraag voor beleggers is dus welke munt zij daarna in bezit krijgen en wat de waarde van die munt is. Ook is de vraag welke toepassing de oude en nieuwe Blockchain van een munt krijgen. Zo was er bijvoorbeeld de hard fork van de Bitcoin waarbij de Bitcoin Cash ontstond. Men sprak toen af dat 1 Bitcoin gelijk was aan 1 Bitcoin Cash. Die live koersen liggen vandaag de dag anders.

Hoe ontstaat een fork?

Een fork kan gepland ontstaan. Op zo’n moment is van tevoren bekend wanneer een fork ontstaat en wordt dit gecommuniceerd. Soms ontstaat een fork spontaan, bijvoorbeeld wanneer er fouten ontstaan in de goedkeuring of er een softwarefout wordt gemaakt bij een ontwikkeling. Daarom werkt men vaak met een testnet. Een bekend voorbeeld van zo’n softwarefout is alweer bij de Bitcoin, toen in september 2018 na een softwarefout spontane Bitcoin hard forks konden ontstaan.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Wie veroorzaken een hard fork?

Als een harde vork gepland is zijn er diverse partijen die hiervoor kunnen zorgen. De meest voor de hand liggende partij is het ontwikkelteam van de Blockchain van een bepaalde munt. Zij kunnen besluiten een splitsing aan te brengen. Dit kan als gevolg van een technische oorzaak of bijvoorbeeld een beslissing om op te splitsen wegens verschil over de te volgen koers.

Veel Blockchains van cryptovaluta worden op zogenoemde open source software gebouwd. In die gevallen kunnen ook gebruikersgroepen, die het niet eens zijn met de koers van de leiding, een fork creëren.

Ook kan men bewust voor een fork kiezen om bepaalde verbeteringen aan de Blockchain door te voeren. Ethereum (ETH) bijvoorbeeld, heeft een periodieke fork zelfs vastgelegd in haar white paper.

Welke soorten hard fork zijn er?

Er zijn twee soorten hard fork, non-contentious en contentious.

Wat is een non-contentious hard fork?

Bij de non-contentious (niet bestreden) harde vork heeft men unaniem besloten de fork uit te voeren. Er zal dan geen afsplitsing plaats vinden en de munt wordt in het geheel voortgezet via de nieuwe Blockchain en voorwaarden.

Wat is een contentious hard fork?

De contentious harde vork is het tegenovergesteld. In dit geval is de beslissing om de fork te steunen niet unaniem. Vaak leidt dit tot splitsing en ontstaat er een nieuwe munt. Niet zelden ontaardt dit in ruzie tussen de partijen die voorheen samen 1 team vormden.

De Bitcoin Cash hard fork van november 2018 is een sprekend voorbeeld. Het ontwikkelteam van Bitcoin Cash (BCH) viel door onenigheid uit elkaar en een volkomen geëscaleerde ruzie tussen partijen was het gevolg. De ruzie ging zover dat de markt begon te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de munt. Uit deze ruzie is de Bitcoin SV (BSV) voortgekomen.

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce