Search
Close this search box.

Bitcoin en cryptomunten in bizarre koersval door paniek

Sinds vanmorgen bekend werd dat Amerika een inreisverbod voor Europa heeft afgekondigd lijkt er een blinde paniek uitgebroken op de financiële markten. Ook de Bitcoin en andere cryptomunten ontkomen niet aan de ergste paniek in tijden.

[affcoups id=”2229″]

Investeerders vluchten van cryptomarkt

Vanmorgen zagen we de cryptomarkt met een marktkapitalisatie van $ 220,4 miljard aan de dag beginnen. Dat leek een voortzetting van een redelijk horizontaal koerspatroon. Dat veranderde op het moment dat President Trump het vliegverbod aankondigde. Tot ongeveer 10 uur zagen we een gematigde reactie, waarbij de marktkapitalisatie zakte tot zo’n 200 miljard.

Vanaf 10 uur brak er paniek uit. De marktkapitalisatie daalde in exact 50 minuten met $ 43 miljard. Dit is de krachtigste kapitaalvlucht die we in de Bitcoingeschiedenis gezien hebben. Er volgde daarna een schokbeweging en ook nu is de markt uiterst volatiel met een totaal geïnvesteerd vermogen van $ 167 miljard. Via Tradingview kan je de actuele marktkapitalisatie volgen.

Paniekreacties volgen elkaar op

De koersdaling is ingezet door paniekreacties. Zo boekte men op cryptobeurs Binance in één transactie ruim 21 miljoen dollar over.

Daarnaast zien we ook dat op Whale Alert grote bedragen en hoeveelheden munten worden overgeboekt naar beurzen. Dit betekent dat de dump aanhoudt.

Automatische handel zorgt voor sneeuwbaleffect

Een ander probleem wordt gevormd door het automatisch handelen. Veel mensen stellen via platformen zoals Cryptohopper zogenaamde ‘stop losses’ in. Dit betekent dat zij automatische verkoopopdrachten geven op het moment dat koersen onder een bepaald niveau komen. 200 miljard en 175 miljard als market cap zijn traditioneel psychologische grenzen om zo’n stop loss in te zetten. Ook sterke koersdalingen, zoals we die in de live koersen zien, zorgen voor problemen.

Optiehandel Bitcoin veroorzaakt lawine

De optiehandel vormt een ander probleem. De portefeuilles die in onderpand zijn gegeven voor opties worden snel minder waard. Optiehuizen zoals Bitmex gaan dan ook over tot liquidatie. Daarmee verkoopt men automatisch het onderpand om de schuldpositie zeker te stellen. Hierdoor stijgt het aanbod snel. Prijzen komen daardoor verder onder druk te staan.

Het is daarbij opvallend dat er geen grote kopers instappen. Klaarblijkelijk vinden zij ‘buy the dip‘ nog te spannend. Hierdoor zien andere beleggers minder steun en dat maakt hen ook voorzichtiger.

Experts verwachten weinig goeds voor Bitcoin

Aangezien we een ongekende situatie meemaken is het lastig om goede analyses te maken. Experts verwachten dat de Bitcoin fors verder zal dalen en houden rekening met grotere verliezen.

Zoals vaker roept men op het hoofd koel te houden, maar gezien deze ongekende situatie kunnen we niet veel meer dan de zaken volgen en afwachten. Wel leert de historie dat men zich bij dergelijke zware dips minder zorgen hoeft te maken bij een beleggingshorizon op langere termijn. Voor de investeerders met lef is dit een uitgelezen moment om een koopje te scoren, al lijkt het juiste moment niet eenvoudig te bepalen.

[affcoups id=”3782″]

Tot slot een algemene waarschuwing. In tijdein van paniek hebben criminelen nog sterker de neiging om toe te slaan. Houd daarom het hoofd koel en sla jouw cryptomunten veilig op.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.