Search
Close this search box.

Stijgt de Bitcoin door of is het een bull trap?

De Bitcoin stijgt hard en dat zorgt voor veel optimisme bij de bekende influencers. Ook zijn er anderen signalen die op verdere stijging duiden. Aan de andere kant zijn ook alle ingrediënten voor een koersval aanwezig. Het wordt dus een spannend weekend voor de investeerders in Bitcoin.

[affcoups id=”2229″]

Stijging Bitcoin leidt tot positiviteit

De Bitcoin leek erg lang te worstelen met de weerstand op $ 7.000,-. Sinds gisteren is die worsteling in ieder geval voor nu tot een einde gekomen met de Bitcoin als bovenliggende partij. De koers passeerde de $ 7.000,- en ook de weerstandsniveaus op $ 7.200,- en $ 7.500,- werden moeiteloos gepasseerd. Pas in de loop van gisteravond kwam er wat bodem in de groei en vandaag speelt de Bitcoin-koers de hele dag met de $ 7.500,- grens. Ook de Altcoins zijn, zoals je in ons live crypto-overzicht kunt zien, positief gestemd.

Dit leidt tot optimisme. Dit zien we duidelijk in de reacties op een positieve Tweet van crypto-guru Mike Novogratz.

Argumenten voor koersstijging van de Bitcoin

Nu zijn er ook genoeg argumenten te noemen voor de koersstijging. Zo hebben we natuurlijk de aankomende halving, waardoor de koersen door het dak zouden moeten gaan. Ook zien we dat steeds meer Centrale Banken crypto als serieus betaalmiddel omarmen. Tot slot zien we ook op korte termijn dat er weinig weerstand is om tot ten minste $ 8.000,- door te groeien. Kortom, het optimisme is te begrijpen.

Maar kijken we naar een Bull trap?

Aan de andere kant zien we dat deze koersstijging voldoet aan drie belangrijke kenmerken van een klassieke bull trap, oftewel een prijsstijging die uiteindelijk slechts een opleving voor een enorme koersdaling blijkt te zijn.

Zo blijkt dat op het moment dat de rally begon, de zogenoemde futures funding rate negatief was op platformen zoals BitMex. Dit betekent dat mensen die ‘short gaan’ op zo’n moment wel betalen, maar door het plotseling wisselende marktsentiment geen winst kunnen behalen. Zij liquideren dan natuurlijk zo snel mogelijk hun positie. Hier kun je echter niet uit concluderen dat het sentiment bullish geworden is.

Bear, bull, beer, stier, whales, manipulatie

Daarnaast blijft de volatiliteit een probleem. De Altcoins stijgen wel, maar niet zo hard als de Bitcoin. Dit zie je op het eerste gezicht niet omdat de percentages stijging wel nagenoeg gelijk zijn, maar daar is geen correctiefactor voor het marktaandeel in meegenomen. Dit zien we ook in de dominatie. De dominantie van de Bitcoin blijft al de hele week rond 64% en dat geeft ook geen reden om een Bull rally te veronderstellen.

Verder blijkt dat twee weerstandsniveaus, de eerste tussen $7,700 en $8,300 en de tweede tussen $10.500 en $11.000 al jarenlang grote problemen geven bij koersgroei. Het is sinds 2018 niet meer voorgekomen dat de koers beide weerstandsniveaus aan de zegekar bindt zonder tussendoor flinke tikken op te lopen. In combinatie met de twee hiervoor genoemde rode vlaggen lijkt daarvoor ook nu de kracht te ontbreken.

Conclusie: Bitcoin bull of Bitcoin bluf?

Naast deze klassieke analysefactoren zien we nog zowel aan de bullish kant als aan de bluf-kant een factor die we normaal niet zien. De onzekerheid en verwachte economische ramp naar aanleiding van de Coronacrisis hangt als een Zwaard van Damocles boven de markt. Daar tegenover staat de zeldzame Bitcoin halving.

[affcoups id=”3782″]

Gezien de relatief korte geschiedenis van de Bitcoin is er geen historisch vergelijkingsmodel. Onze inschatting is dat de koers vóór de halving richting de tweede langjarige weerstand gaat om daar na de halving doorheen te breken. Door de komende economsiche crisis en onzekerheid lijkt het mij echter sterk dat we binnen een jaar koersen van $ 100.000,- of meer zullen zien.

Hoe denk jij erover?

Bron: Cointelegraph

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.