Search
Close this search box.

Dit zijn de oorzaken van de koersval van de Bitcoin

Dat was vanmorgen even schrikken. Na een week van enorme koersstijgingen schoot de markt rond 02.30 Nederlandse tijd razendsnel in elkaar. De hele markt, zowel Bitcoin als cryptomunten, verloren in een half uur tijd 20% van hun waarde. Direct na deze klap herstelden de koersen weer een beetje. Inmiddels lijkt de Bitcoin stabieler rond $ 7.000,- te hangen. Wij gingen op zoek naar de oorzaken van de koersval.

Wat veroorzaakte de koersval van de Bitcoin?

Om de oorzaak van de koersval van de Bitcoin en de cryptomunten te kunnen begrijpen kijken we eerst naar de marktkapitalisatie. In onderstaande grafiek van Tradingview zie je hoe de marktcap zich de afgelopen 24 uur ontwikkelde.

Bitcoin Marktkapitalisatie 15-16 mei 2019
Bitcoin Marktkapitalisatie 15-16 mei 2019.

We zien in de marktkapitalisatie net voor 3 uur vannacht een haast verticale streep naar beneden. Dit illustreert hoe de klap aan cryptomarkt werd uitgedeeld. Ook daarna zien we een aantal golfbewegingen. Op deze statistiek is een belangrijke oorzaak voor de crash te herleiden.

Veroorzaakte 1 transactie de koersval van de Bitcoin?

Uiteraard gaat men bij zo’n enorme klap op zoek naar oorzaken. Twitteraars doken in de orderboeken van de grote beurzen. Daar valt één transactie in het bijzonder op.
https://twitter.com/BTCVIX/status/1129220582401368064/photo/1

Deze transactie is opvallend, zeker omdat er geen grote orders om de order heen zijn. Dit betekent dat letterlijk en bedoeld een donderslag bij heldere hemel is uitgedeeld. We zien direct daarna dat er een groot aantal ‘whale-transacties’ wordt uitgevoerd in zeer korte tijd. Het volume is veel hoger dan de uren en dagen ervoor. Een groot aantal partijen heeft dus snel razendsnel gehandeld. De kans dat er vele grote handelaren gespannen achter hun schermen gezeten hebben en tegelijk ‘ja’ (of een Aziatisch equivalent) hebben geroepen is onwaarschijnlijk.

De tweede oorzaak zijn de autobots

Het is veel waarschijnlijker dat de diverse autobots deze transacties hebben ingezet. Dit verklaart ook dat de lijn haast loodrecht oploopt. Ook het snelle en sterke herstel direct daarna is daarmee verklaard. Immers, veel handelaren stellen de koop-opdrachten in op basis van de ratio ‘beweging’ en ’tijd’. We kunnen er gevoeglijk vanuit gaan dat die ratio met een waardedaling van 20% in een half uur wel getriggerd wordt. Zoals er snel verkocht worden zijn er ook handelaars die op zo’n moment instappen.

Immers, zoals na een opwaartse beweging een correctie volgt, volgt deze ook na een zeer snelle daling. Er treedt dan stabilisatie op. Het punt is dat de handelaren die op dit moment instappen vaak gewend zijn om grote risico’s te nemen en dus ook snel weer hun winst willen verzilveren. Dit veroorzaakt nu de golfbewegingen die we de rest van de dag zagen.

Hoe verloopt het na de koersval van de Bitcoin?

Het was opvallend dat allerlei parijten direct spreken over een crash in zware bewoordingen. De koersresultaten van de afgelopen week ‘verdienen’ wellicht een wat mildere benadering. We zien ook dat de Europese markt niet massaal over is gegaan op kapitaal-onttrekking. Het zal voor de zeer korte termijn dus vooral van belang zijn hoe de Aziatische markt vanavond reageert. Aangezien we niet weten wie deze eerste Bitcoin-transactie heeft ingezet en waarom, weten we ook niet wat de intentie is. Als het een partij is die winst heeft genomen kan de situatie vanavond herstellen. Als men bewust van plan is om de koersen te drukken om zo later weer gunstig in te kopen zijn de risico’s op een verdere koersval groter. Het is dus van belang om ook van het weekend de livekoersen goed te volgen en rationeel te blijven handelen. Door deze ontwikkelingen is het nog niet (goed) mogelijk om de ontwikkelingen op lange termijn in te schatten.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.