Zo handel je het beste bij hoge volatiliteit van de Bitcoin

We bespraken gisteren de hoge volatiliteit van de Bitcoin en cryptomarkt. Zeker in vergelijking met andere markten zijn de cryptokoersen namelijk erg beweeglijk. Met de factoren die de volatiliteit veroorzaken en de hoogte beïnvloeden hopen we wat inzicht in de markt te geven. Uiteraard is inzicht het begin, maar goede handelsresultaten zijn de tweede helft van het werk. In dit artikel bieden we een aantal insider-tips voor het handelen in een markt met hoge vitaliteit.

Waarom is de Bitcoin volatiel?

In onze eerdere bijdrage hebben wij uitgelegd hoe volatiel de markt is. Ook hebben wij de factoren op een rij gezet die van belang zijn voor de (ontwikkeling van) volatiliteit in de markt. Je kunt het artikel hier nalezen. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rij die je helpen om in volatiele markten te handelen en je niet te laten meeslepen naar de ‘vriendelijkste vijand’ van de koers, zoals volatiliteit ook genoemd wordt.

In dit filmpje legt een belegger uit hoe volatiliteit in de markt ontstaat en waarom dit zo snel oploopt in de cryptomarkt.

Hoe kun je rationeel handelen in volatiele markten?

Er is niemand die garanties geeft en zoals altijd geldt DYOR, maar op basis van insiders zijn de volgende tips het aanbevelen waard:

Vertrouw op de ratio’s

1. Bekende handelsprincipes en wetmatigheden blijven van kracht
Soms denken mensen dat er sprake is van een hele nieuwe markt met andere vormen van beleggen. In veel gevallen blijkt echter dat de bestaande wetten en wetmatigheden uit de reguliere markten ook in de cryptomarkt van toepassing zijn. Het enige kenmerkende verschil is dat patronen zich veel sneller ontwikkelen dan op reguliere markten.

2. Volatiliteit vraagt om snellere beslissingen, niet om meer beslissingen
Door de snelheid waarmee de koersen van cryptovaluta zoals de Bitcoin verandert is het zaak om sneller te beslissen. Het is niet de bedoeling vaker te beslissen om te aan- of verkopen. Handel volgens de principes die je in iedere andere markt zou hanteren en wacht het juiste moment af.

3. Spreid het risico bij hoge volatiliteit
Wanneer de markt erg volatiel is lijkt de verleiding groot om ‘all in’ te gaan op een munt waar je vertrouwen in hebt. Toch blijkt uit onderzoek dat het verstandiger is om meerdere kleinere posities in te nemen en het risico wellicht ook te spreiden naar soort cryptomunt door op de correlatie te letten. De kans dat je een aantal redelijke winsten haalt is namelijk groter dan dat je met één grote klap binnen bent.

…En vermijd emoties

4. Hou je emoties in bedwang
Emoties worden in de handel in alle assets, dus ook in Bitcoin en andere cryptomunten, als vijand nummer 1 gezien wanneer je resultaten wilt behalen. Probeer daarom jouw emoties de baas te blijven en zo rationeel mogelijk te handelen.

5. Zet bij hoge volatiliteit de computer uit
Probeer te voorkomen dat je jouw beslissingen herziet door een hoge volatiliteit van de cryptomarkt of de Bitcoin. Je kunt, als je bij hoge volatiliteit beleggingsbeslissingen wilt nemen, beter niet naar de koersen kijken. Baseer jouw beslissingen op de strategie(ën) die je normaal volgt en maak vandaar uit jouw beleggingsbeslissingen. Heroverweeg jouw beslissingen en zet die transacties in als je overtuigd bent van jouw strategie. Op dat moment is het wel verstandig om de koersen kort te raadplegen. Bij erg hoge volatiliteit zou je, door verkeerde timing alsnog een te groot verlies kunnen incasseren als je instapt op een niet intrinsieke koersbeweging.

6. Sla hele volatiele dagen over
Voor daytraders is er veel te verdienen op het moment dat er een hele volatiele markt is. Als jouw beleggingshorizon echter langer is kan het door hoge volatiliteit verleidelijk zijn om jouw strategieën los te laten. Dit is uiteraard niet de bedoeling (zie tip 4). Het is bovendien beter om jouw koersverwachtingen te berekenen op momenten dat de volatiliteit laag is. Mocht jouw beleggingshorizon het toelaten, dan kun je beter de hoog-volatiele dagen overslaan bij het maken van handelsbeslissingen of het uitvoeren van handelstransacties.

Conclusie over handelen bij hoge volatiliteit

Dagen met hoge volatiliteit kunnen ervoor zorgen dat je jouw ratio verliest. Het is verstandig om emoties zo veel mogelijk te negeren. Daarom haal je meer succes als je jouw risico’s spreidt volgens de strategie die je normaal ook zou volgen. Je kunt hiervoor het beste de bekende strategieën gebruiken en beseffen dat timing key is. Wanneer je geen daytrader bent is het zelfs aan te bevelen om, als de volatiliteit op haar hoogtepunt is, de markt een dagje (of wat) te negeren en acties te berekenen en in te zetten op momenten dat de volatiliteit lager is.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.