Met deze termen mis je geen investeringsadvies voor de Bitcoin meer

Zoals ieder vakgebied en iedere branche heeft ook de cryptomarkt een eigen jargon, in dit geval cryptotaal. Het grote verschil met vroeger is dat je het niet hoort maar leest. De communicatie gaat namelijk meestal digitaal. Hierdoor mis je wellicht context en ben je sneller geneigd die rare afkortingen over te slaan. Dat is zonde. Je zou wel eens een belangrijk advies kunnen missen. Met deze termen en hun betekenis hopen we dat je ieder investeringsadvies voor de Bitcoin begrijpt.

De wereld van cryptovaluta heeft zo zijn eigen termen, vaak afgeleid van populaire uitdrukkingen in het Engels. Hoe vreemd ze ook mogen lijken of klinken, ze hebben allemaal een betekenis. Met dit overzicht helpen we je graag op weg.

DYOR – Do your own research

Deze term is een soort van disclaimer en verwijzing naar de eigen verantwoordelijkheid van lezers. Te begrijpen als: met deze bijdrage geven wij geen advies, doe je eigen onderzoek.

FOMO – Fear of missing out

Vrij vertaald: ‘de angst om de spreekwoordelijke boot te missen.’ Deze term wordt vaak gebruikt om aan te geven dat mensen instappen of meedoen omdat ze bang zijn anders met lege handen achter te blijven. De Postcodeloterij speelt hier bijvoorbeeld op in (‘stel dat hij in onze straat valt, dan heeft de buurvrouw prijs en ik niets, dus neem ik een lot’). In de cryptomarkt zien we dit vaak gebeuren bij stijgende koersen. Mensen kopen zodra de koers gaat stijgen uit angst dat ze bij verdere koersstijging niet meeprofiteren.

In dit filmpje zie je hoe je het handelen op basis van FOMO kunt voorkomen (tekst loopt door na het filmpje).

JOMO/FOJI – Joy of missing out / Fear of joining in

Beide begrippen zijn tegengesteld aan FOMO, JOMO is het geluk dat je de ellende (bijvoorbeeld een fikse koersdaling) niet mee hoeft te maken. FOJI is de angst om in te stappen en erachter te komen dat de koersen verder dalen.

FUD – Fear, uncertainty and doubt

Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat mensen misinformatie verspreiden over een munt of concurrent. Bijvoorbeeld: Rumours about that Bitcoin hack cause a lot of FUD.

Hodl – vasthouden/niet verkopen

Volgens de legende ooit ontstaan omdat iemand bij stijgende koersen op de vraag ‘vasthouden of verkopen’ reageerde met de typefout hodl in plaats van hold (vasthouden). Sindsdien een term om aan te geven dat je zeker niet moet verkopen.

BTFD – Buy the f*cking dip

Niemand zei dat crypto-insiders nette jongens waren… Met dit advies bedoelt men dat men een cryptomunt, bijvoorbeeld de Bitcoin na een dip moet kopen voordat de prijzen weer gaan stijgen.

STFR – Sell the f*cking rip

Als iemand deze fijnbesnaarde tekst gebruikt bedoelt hij dat het waarschijnlijk is dat een koersstijging over het hoogtepunt is en dat je snel moet verkopen voordat de koersdaling inzet.

LAMBO – Lamborghini

Deze al even discrete term staat voor het gevoel dat je met cryptomunten snel rijk kunt worden. ‘HODL till LAMBO’ was eind 2017 een veel gebruikte kreet.

Hoewel het tekstueel allemaal niet even fraai is weet je wel zeker dat je nu begrijpt waar men het over heeft. In ieder geval geldt: STFR, FUD of HODL? DYOR!

Meer cryptotaal

Ben je benieuwd naar meer cryptotaal? Dan helpen we je uiteraard graag op weg!

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce