Search
Close this search box.

Bitcoin herstelt, zijn de whales weer bezig?

We zien na een aantal dagen van koersdaling de koers van de Bitcoin stijgen. Dat is een goed teken. Toch viel enkele kritische volgers van de markt iets bijzonders op. De prijsstijging zou namelijk wel eens een bewuste actie van Bitcoin whales kunnen zijn geweest. De overzichten met futures, met name op handelsplatform Bitfinex, laten namelijk een vreemd patroon zien. Wij kijken mee en leggen uit.

[affcoups id=”2229″]

Wat zijn Bitcoin futures?

Bitcoin futures zijn contracten waarbij de Bitcoin op een bepaalde termijn in de toekomst voor een bepaalde prijs gekocht of verkocht kan worden. Wanneer je verwacht dat de koers van de Bitcoin gaat stijgen koop je een zogenaamd ‘Bitcoin long’ contract. Verwacht je dat de koers gaat dalen dan koop je een ‘Bitcoin short’ contract. Veruit de meeste handelaren handelen met de trend mee. Als je op grotere handelsplatformen de verhoudingen short/long bekijkt ligt het dus in de lijn der verwachting dat je de afgelopen periode meer short-orders dan long-orders ziet. De statistieken bewijzen het tegendeel. Dit tot verbazing van volgers van de koersen. Op Twitter melden diverse partijen een opvallend verloop.

De long-posities op Bitfinix tonen een opvallend verloop.

Zoals deze analist al in zijn Tweet aangeeft lijkt deze beweging aangezwengeld door één of meerdere Bitcoin-whales.

Ook een andere analist duidt met de term ‘flexing’ op een forse inzet van whales. (tekst gaat verder na de Tweet).

Het opmerkelijke patroon van de Bitcoin long posities valt meer mensen op.

Ook vandaag bevestigt Tradingview dat het aantal longs absurd hard stijgt. Dit zie je in onderstaande grafiek.

Bitcoin long features: posities stijgen absurd
Ook vandaag zet de stijging van Bitcoin Long posities door. Bron: Tradingview

Alles duidt er dus op dat één of meer partijen fors inkopen in de verwachting dat er een koersstijging komt. Er zijn nu drie mogelijkheden. De eerste is dat we met opportunistische handelaren te maken hebben. Dat lijkt echter niet aan de orde gezien het enorme volume. De tweede mogelijkheid is dat een of meerdere whales iets weten wat nog niet algemeen bekend is en op basis daarvan alvast een positie innemen die hen veel oplevert als de koers inderdaad gaat stijgen. De derde mogelijkheid is dat men een zogenaamde ‘long squeeze’ uitvoert en zo de markt manipuleert.

De adder onder het gras: de long squeeze

Met een long squeeze vult men het orderboek met long orders. Dit kan relatief goedkoop omdat de premie voor zo’n order veel lager ligt dan het daadwerkelijk kopen van een munt zoals de Bitcoin. Daarbij wordt de premie van zo’n optie lager naar mate de kans dat de koers het beoogde doel haalt minder realistisch wordt. 

Uiteraard is dit spel voor buitenstaanders niet bekend. Zij zien wat wij zien, een kaart die enorm veel vertrouwen uitstraalt in een koersstijging. Veel kleinere investeerders ruiken hun kans en beginnen ook in te kopen. Hierdoor stijgt de vraag en dus de koers. Meer behoudende beleggers zullen hun munten van de beurs halen en vasthouden tot de koersstijging daar is. Vlak voordat de opties expireren laten degenen die het contract zijn aangegaan de opties liquideren.

Dit betekent dat zij de Bitcoins (of andere cryptomunten) in het contract niet meer hoeven te kopen. Het gevolg is dat het vertrouwen daardoor ineens een stuk minder is en de koersen (scherp) dalen. Degenen die dit spel begonnen hebben tijdig ingekocht en tijdens de stijging ook verkocht (inderdaad, een variant op ‘pump and dump‘) en hun winst al lang veilig gesteld.

Hoe verandert de koers van de Bitcoin hierdoor?

In principe bepaalt de wet van vraag en aanbod de koers. De Bitcoin futures (ook de long-posities) zijn alleen speculatie op de koersontwikkeling. Directe gevolgen voor de Bitcoin zijn dus geen zekerheid. Anderzijds zien we dat het vertrouwen in de Bitcoin wel toeneemt door deze cijfers. Aan het feit dat we via whale-watchers zoals ‘Whale Alert’ nog steeds zien dat munten vooral van beurzen worden afgehaald en de volumes ook na de stagnatie van vandaag nog niet zijn gedaald betekent in ieder geval goed nieuws.

[affcoups id=”3782″]

In het gunstigste geval houden beleggers nog steeds vertrouwen in koersstijgingen. In het ongunstigste geval is hun ‘long squeeze’ nog gaande (al acht ik die kans op gevoel iets kleiner) en kun jij dus nog profiteren van de whale manipulaties. Hoe? Dat beschrijven we in dit artikel.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.