Cryptobeurs Binance organiseerde onlangs een nieuwe mogelijkheid om in Bitcoin en andere cryptomunten te handelen, margin trading. In dit artikel leggen we uit wat dit exact is.
[affcoups id=”2229″]
Deze vorm van investeren in cryptovaluta zoals Bitcoin is steeds meer in opkomst. Wij bespreken in dit artikel wat je vooraf moet weten, hoe margin trading werkt en wat de risico’s zijn.
Wat je vooraf moet weten over margin trading
Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat je met deze manier van investeren gebruik maakt van geleend kapitaal. Je gebruikt margin trading om meer te kunnen investeren dan het geld dat je op een bepaald moment geïnvesteerd hebt. Je kunt margin trading zowel inzetten als je verwacht dat een cryptomunt in waarde stijgt (long margin) als wanneer je juist een waardedaling voorziet (short margin).
De hefboom of leverage
De zogenaamde hefboom of ‘leverage’ bepaalt welk deel van de investering je als onderpand moet aanhouden. Dit wordt meestal uitgedrukt in een ratio. Andere markten, zoals aandelenbeurzen kennen meestal een vaste ratio, zoals 2:1 (ook genoteerd als 2x). In futures ligt de ratio vaak op 15:1. Voor cryptomunten zijn geen vaste ratio’s ontwikkeld. Aanbieders kiezen voor ratio’s tussen 2:1 tot 100: staat tot 1.
De margin
Aan de hand van de leverage kun je de margin berekenen. Dit is het bedrag dat je zelf moet financieren bij een dergelijke transactie. Binance hanteert een standaard leverage van 3:1. Dit betekent dat je één derde van het bedrag dat je wilt lenen zelf moet investeren.
De margin trading transactie
Als je op Binance margin trading wilt uitvoeren moet je naast jouw reguliere wallet een margin account aanmaken. Op dit account hevel je vanuit je gewone wallet de cryptomunten over die je als ‘collateral’ of onderpand wilt inzetten. Op basis van jouw onderpand biedt Binance aan (met leverage 3x) hoeveel BTC je kunt lenen. De leverage op Binance is namelijk altijd in Bitcoin. Ook krijg je de variabele rente te zien die Binance vraagt voor de lening. Als je volgens de procedures akkoord gaat krijg je dat geld tot jouw beschikking en kun je ermee handelen zoals je wilt.
[affcoups id=”3782″]
De risico’s van margin trading
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: je investeert met deze manier van handelen met geld dat je niet hebt. Er zijn 4 grote risico’s aan deze vorm van beleggen verbonden: 1. De leverage factor, 2. de verhoogde rendementseis, 3. volatiliteit en 4. totaalverlies. Deze bespreken we in een aparte bijlage.
In deze bijdrage legt Binance zelf margin trading uit en in deze bijdrage lees je hoe je een marging trade account bij Binance kunt opzetten.