Bitcoin miljonair worden met Dollar Cost Averaging

Er zijn verschillende manieren en strategieën om in de Bitcoin te investeren. Hoewel er geen enkele manier een garantie op rendement biedt zijn er wel succesvolle investeringen in Bitcoin aan te wijzen. Vandaag bespreken we misschien wel de meest succesvolle methode: de dollar-cost averaging (DCA).

[affcoups id=”2229″]

Dollar-cost averaging (DCA) is een van de investeringsmethoden die door de cryptomarkt is overgenomen van reguliere kapitaalmarkten. In dit artikel leggen we uit wat het is, hoe het werkt en welke rendementen je kunt behalen.

Wat is dollar-cost averaging in Bitcoin?

Het principe van dollar-cost averaging is eenvoudig. Je investeert elke dag of elke week een klein bedrag in de Bitcoin en laat dit vervolgens langere tijd staan, zonder je om de koersen te bekommeren. De naam is voortgekomen uit het feit dat het systeem in Amerika bedacht is, uiteraard werkt het principe hetzelfde met Euro’s.

Voor wie is deze methode geschikt?

Omdat het de bedoeling is dat je jouw investering langere tijd laat staan is dit systeem geschikt voor mensen met een Bitcoin investeringshorizon op langere termijn (bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar). Daarnaast hoef je jezelf niet druk te maken over koersontwikkelingen. Daarmee is het systeem geschikt voor zowel beginnende investeerders als gevorderde investeerders die niet dagelijks met hun investering bezig willen zijn.

Wat zijn de rendementen van dollar cost averaging?

De site cryptopotato deed historisch onderzoek naar de rendementen die je met deze investeringsmethode had kunnen halen op basis van actuele koersen. Zij gingen ervan uit dat je dagelijks 1 dollar belegt in Bitcoin.

Als je dit de afgelopen 9 jaar gedaan had was jouw investering $ 3.286,- geweest. Het rendement na negen jaar had dan, schrik niet, $ 18.091.093,- oftewel 550.450,63% geweest.

Nu had je natuurlijk negen jaar geleden een wel heel andere situatie dan tegenwoordig. Daarom heeft dezelfde site ook het rendement voor 5, 3 en 1 jaar berekend:

Als je 5 jaar lang $1 per dag had geïnvesteerd had je in totaal $ 1.826,- ingelegd. Dit had je dan $22.850,- opgeleverd en dus een rendement van 1.151,38%.

[affcoups id=”3782″]

Wanneer je 3 jaar geleden gestart was had je in totaal $ 1.095,- ingelegd. Deze investering had geresulteerd in een rendement van $ 4.406,- ofwel 302,43%. 

Zelfs wanneer je koersrecords van 2017 weglaat en middenin de cryptowinter was begonnen en je jouw investering 1 jaar had vastgehouden had je met een investering van $ 365,- een rendement van $580,- gemaakt. Dat klinkt in geld als niet veel, toch is het een percentage van 58,93 %.

 Rendementsvergelijking met goud

Bitcoin wordt wel eens het nieuwe goud genoemd. Om aan te tonen hoe sterk het rendement is vergeleken we de rendementen van deze strategie met het rendement dat je gehaald zou hebben wanneer je dezelfde investeringen in echt goud had gedaan. Bij echt goud hadden de rendementen als volgt geweest:

  • Bij 9 jaar had je een rendement van 1,68% behaald:
  • In 5 jaar had je 9,22% rendement bij mogen schrijven;
  • Over 3 jaar had het rendement 6,41% bedragen en
  • na 1 jaar had je 6,93% bij mogen schrijven.

Het verschil behoeft vast geen toelichting.

Risico’s bij Dollar Cost Averaging

Nu is er geen belegging zonder risico, dus ook aan Dollar Cost Averaging kleven risico’s. Allereerst bieden in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst. Daarbij bestaat er natuurlijk altijd een (vooralsnog theoretische) kans dat de Bitcoin naar 0 gaat en van het toneel verdwijnt.

Om deze strategie uit te blijven voeren is er een zekere discipline nodig, al kan je de stortingen via de bank automatiseren. Daarbij moet je even op de transactiekosten letten die jouw crypto-exchange rekent per storting. Op basis daarvan kan je beslissen of je dit wekelijks doet.

Tot slot is het belangrijk om FOMO uit te schakelen. De verleiding zal groot zijn om in een mindere periode de investering weg te halen en in periodes van groei juist extra te investeren. Als je dit doet haal je de bodem uit het systeem. De regelmaat van koersonafhankelijk investeren is juist de sleutel tot een zo hoog mogelijk rendement.

Uiteraard is het ook mogelijk om in plaats van de Bitcoin een (aantal) andere cryptomunt(en) te kiezen. Uiteraard geldt, zoals altijd, DYOR.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.