Search
Close this search box.

Bitcoin miners reageren onvoorspelbaar op halving

Inmiddels ligt de Bitcoin halving alweer meer dan een maand achter ons. De prijs en het volume van de Bitcoin blijven, tot teleurstelling van velen, stabiel. Vraag is natuurlijk wat er met de miners gebeurt nu de mining reward gehalveerd is. Wij zetten de zaken op een rij.

[affcoups id=”2229″]

Is Bitcoin mining nog winstgevend na de halving

Om de Bitcoin-transactie snel te verwerken is het natuurlijk belangrijk dat er nog genoeg miners zijn om blokken goed te keuren. Nu zou je zeggen dat één miner al genoeg is, maar voor de veiligheid is een groter aantal miners belangrijk. Immers, men wil manipulatie van de Blockchain voorkomen. Gelukkig hebben de miners nog steeds veel animo om BTC te minen. Dat zou er natuurlijk niet zijn als het minen van Bitcoin niet winstgevend zou zijn. Nu is uit data van miningpool F2Pool gebleken dat het met de nieuwe generatie mining computers mogelijk is om zelfs onder een koers van $ 6.000,- positief resultaat te boeken.

In de grafiek hieronder zie je de prijs van de Bitcoin, dus het is duidelijk dat het minen winstgevend is.

Nu heeft dit niet alleen te maken met de resultaten van de Bitcoin, maar ook met kostenverlagende factoren. Zo is het bijzonder regenachtig weer in China waardoor het kouder is en de kosten van elektriciteit veel lager zijn omdat er minder koeling nodig is.

Daarnaast blijkt dat de interesse in mining verder oploopt. Dit komt omdat door koersstijgingen ook machines van oudere generaties, die eerst niet meer rendabel waren, inmiddels wel weer rendabel worden. De toegenomen interesse zorgde ervoor dat het minen sneller ging dan volgens de white paper van de Bitcoin de bedoeling is en dat leidde tot een verhoging van de moeilijkheidsgraad. Op 16 juni steeg de moeilijkheidsgraad met liefst 14,9% en dat was de grootste stijging sinds januari 2018.

Wat doen miners met de Bitcoin die zij minen?

Doordat de Bitcoin dus erg winstgevend kan worden gemined zijn er mooie marges te behalen bij verkoop. Als we echter de cijfers van de afgelopen 7 dagen bekijken zien we dat het aantal BTC dat uit de wallets van de miners verkocht wordt met 987 op het laagste niveau ooit ligt. Ook het aantal Bitcoin dat miners naar de wallets van beurzen transfereren met oog op spoedige verkoop is in het afgelopen jaar niet zo laag geweest.

Het is dus duidelijk dat miners de Bitcoin die zij zo winstgevend minen aan het hamsteren zijn. Dit betekent dat zij ze in hun eigen wallet houden om later te verkopen. Als we de conclusie opmaken zou je kunnen denken dat miners speculeren op een toekomstige koersstijging, hetgeen een goed teken voor investeerders is. Dat is echter wellicht te snel geconcludeerd.

Wat betekent de gang van zaken rond miners voor de koers?

Als we de koersen bekijken zien we dat de volatiliteit van de Bitcoin (BTC) weliswaar is toegenomen, maar dat de marktkapitalisatie per saldo stabiel blijft in de afgelopen maand. Datzelfde beeld zien we bij de Bitcoin-dominantie. Deze is op grond van de statistieken van Tradingview zelfs iets teruggelopen. Dat is te verklaren, want veel onervaren investeerders dachten bij de halving een snelle koerswinst te scoren en stapten snel uit toen dat tegenviel. Analisten verwachten dan ook dat de miners eerder hamsteren omdat ze bang zijn dat de markt een negatieve tendens zal vormen als er bij gelijkblijvende vraag meer Bitcoin wordt aangeboden. Op langere termijn zie ik het scenario van een ‘all time high’ nog steeds wel als realistisch.

[affcoups id=”3782″]

Dat klinkt als een vriendelijk gebaar, maar dat gebaar geldt maar tot op zekere hoogte. Dit zal namelijk betekenen dat de miners hun winsten alsnog willen verzilveren als zij inschatten dat de markt weer sterk genoeg is om een snellere verkoop te dragen. Een snelle koersstijging zal daardoor bemoeilijkt worden. Ik ben er dan ook nog niet van overtuigd dat we de recordkoersen zullen zien die men voorspelde.

Bron: Coindesk en Bitcoinexchangeguide


Volg CryptoClan op Facebook


🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.