Search
Close this search box.

Jaagt Facebook project Libra de Bitcoin koers naar een jaarrecord?

Toen we gisteren schreven dat de koersontwikkeling van Bitcoin beter is dan veel mensen denken hadden we geen notie dat we vandaag al een jaarrecord zouden zien. Toch is dat precies wat er vandaag gebeurde. Uiteraard wil iedereen weten waarom de koers van de Bitcoin zo snel stijgt. Wij zetten wat verklaringen op een rij.

Hoe begon de weg naar het jaarrecord van de Bitcoin?

Op basis van de koersen van gisteren verwachtten we vandaag geen bijzondere handelsdag. Gisteren na (Amerikaanse) beurs gaf Facebook een presentatie over hun plannen op het gebied van ‘crypto’. Direct daarna zagen we om 21 uur Nederlandse tijd een voorzichtige stijging van de marktkapitalisatie.

Toen de Aziatische beurzen open gingen zagen we dat men ook daar enthousiast was. Rond 3.00 uur vannacht Nederlandse tijd maakte het geïnvesteerde kapitaal een sprong. Daarna ontwikkelde de koers zich langzaam door. Vanmorgen rond 9 uur, toen de Europese beurzen open gingen, volgde er een volgende koerssprong. Gedurende de dag steeg de marktkapitalisatie verder en inmiddels staan zowel de marktkapitalisatie als de koers van Bitcoin op een record voor 2019. In onderstaande grafiek zie je een en ander gebeuren. (Tekst gaat verder na de grafiek.)

24-uurs-marketcap-bitcoin
De ontwikkeling van de marktkapitalisatie van Bitcoin in de afgelopen 24 uur. (via Tradingview.com)

Is Facebook de aanleiding voor de koersstijging van Bitcoin

Zoals altijd is iedereen bij een dergelijk snelle stijging direct op zoek naar een verklaring. Het opvallende is dat de eerste toevoeging van kapitaal begon nadat Facebook haar plannen met cryptomunten onder de naam Libra bekend maakte. Andere indicatoren zijn er eigenlijk niet, al worden er wat vage suggesties gedaan.

Wat is Facebook project Libra?

Gisterenavond deed Facebook eindelijk haar cryptoplannen uit de doeken. Al sinds vorig jaar gingen er geruchten over de cryptoplannen van Facebook, maar tot nu toe zonder resultaat.

Nu is daar verandering in gekomen. Facebook wil een eigen stablecoin introduceren die gedekt wordt door de dollar. Het moet mogelijk worden om met deze stablecoin op Facebook aankopen te doen. Ook onderzoekt Facebook of het mogelijk is om gebruikers met de munt te betalen als beloning voor bepaalde activiteiten op Facebook, zoals het bekijken van advertenties of het doen van aankopen. Daarnaast wil Facebook, net als je met hun account op andere sites kunt inloggen, ook betalingen op andere sites mogelijk maken.

Facebook zou hierover al in contact zijn met grote partijen zoals Mastercard en grote webwinkels. Zij worden verleidt met de belofte dat zij geen transactiekosten hoeven te betalen. Dit duidt er waarschijnlijk op dat Facebook naast een eigen cryptomunt ook een eigen Blockchain live zal brengen. Al eerder werd bekend dat Facebook haar cryptomunten ook wil gebruiken op WhatsApp. Gezien de enorme gebruikersgroep van Facebook zou een dergelijk project direct veel gebruikers kennen en daarmee bijdragen aan massa-adoptie van de Bitcoin en andere cryptomunten. Toegenomen interesse betekent schaarste en schaarste betekent hogere koersen. Analisten gaan ervan uit dat beleggers daar nu al op inkopen.

Wat kunnen we verwachten van de Bitcoin koers?

Uiteraard vliegen er direct allerlei ‘experts’ om de koersen heen om te roepen wat er zou kunnen gebeuren. Zo melde Fundstrat van Tom Lee zich alweer om te melden dat we naar de $ 6.000,- voordat we direct verder stijgen naar recordhoogtes. In mijn optiek zijn we zover nog niet. Ik ben zelf meer in lijn met analisten die verwachten dat er nog één zware teruggang komt. Dit ligt ook in lijn met historische analyses. Daarbij is het voor mij opmerkelijk dat de eerdere koersstijgingen van de Bitcoin niet op rationele gronden waren gebaseerd. Daardoor denk ik dat deze inhoudelijke ontwikkeling eerder de luchtbel uit de markt haalt. Naar mijn gevoel stijgt de Bitcoin nog een fractie door naar rond $ 6.000,- en volgt er dan een correctie. Dit omdat ik verwacht dat mensen hun winst nemen en veel autobots op incasseren zijn gezet bij een dergelijke koers. Pas daarna zie ik ‘de’ rally aanvangen. Uiteraard moet een ieder zijn eigen research doen en geeft niemand garantie, dus we wachten met spanning af.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.