Dit moet je weten over Marktkapitalisatie van Bitcoin en cryptomunten.

Als je over de koers en het rendement van cryptomunten spreekt, dan ontkom je er niet aan om vroeg of laat ook het begrip marktkapitalisatie te bespreken. Wat dit begrip inhoudt, hoe je het berekent en wat je ermee kan doen zetten we in deze bijdrage op een rij.

Marktkapitalisatie van cryptomunten, wat is dat?

De marktkapitalisatie, ook wel market cap genoemd, geeft inzicht in de grootte van een bepaalde cryptomunt. Hoe groter de cryptomunt is, hoe belangrijker. De marktkapitalisatie bereken je en kan op elk moment verschillen. Bij de eenvoudige berekening moet je een aantal zaken in het oog houden.

Hoe bereken je de marktkapitalisatie?

Market cap bereken je eenvoudig door de marktprijs van de cryptomunt te vermenigvuldigen met het circulerend aanbod. Deze berekening is eenvoudig, maar je moet voor beide grootheden een aantal aspecten in de gaten houden. Deze lichten we kort toe.

Niet iedereen is even overtuigd van het nut van marktkapitalisatie, zoals de mijnheer in dit filmpje zal uitleggen (tekst loopt door onder het filmpje).

De marktprijs van een cryptomunt

De marktprijs kan afhankelijk zijn van diverse factoren. Zo kan de prijs per beurs of exchange anders zijn, ook kan de tegenwaarde verschillen. Zo is de waarde van de Bitcoin ten opzichte van de Euro anders dan de waarde ten opzichte van de dollar of een andere cryptomunt, zoals bijvoorbeeld Ethereum (ETH). Wij hanteren in ons live koersen overzicht altijd de marktprijs die gebaseerd is op de verhouding ten opzichte van de Euro, tenzij je dit zelf anders instelt. Voor andere prijsvergelijkingen kan de waardevaststelling tegen de dollar gebruikt zijn. Dat geven wij altijd aan door voor de marktprijs de juiste valuta te vermelden.

Het circulerend aanbod van een cryptomunt

Om de juiste verhouding te nemen is het belangrijk om alleen te kijken naar de hoeveelheid munten die op dit moment beschikbaar is. De totale hoeveelheid is van minder belang, bijvoorbeeld wanneer er nog een deel gemined moet worden of er nog een deel in zogenaamde ‘lock-up’ is.

Zo zien we bijvoorbeeld bij de Bitcoin dat het totaal aantal munten 21 miljoen bedraagt. Hiervan is, zoals je op de live koers pagina voor Bitcoin (BTC) kunt zien momenteel 17,51 miljoen circulerend/beschikbaar aanbod. De marktkapitalisatie rekenen wij als service direct voor jou uit. Deze zie je bij de andere kengetallen bovenaan de pagina. Dit geldt voor iedere cryptomunt. Zodra de hele voorraad van 21 miljoen Bitcoin (BTC) gemined is zal het beschikbaar aanbod gelijk zijn aan het totaal aanbod.

Om een goed beeld te krijgen van de omstandigheden van een cryptomunt is het dus belangrijk om te weten hoeveel munten er vooraf gemined zijn. Immers, een marktkapitalisatie van een munt zegt minder wanneer er al 90% gemined is. Ook wanneer de munt volledig gepremined is, is de interpretatie van de marktkapitalisatie van een bepaalde cryptomunt anders. Dit illustreren we  in het tweede deel met een voorbeeld.

Twee vormen van marktkapitalisatie

Er zijn twee manieren om de marktkapitalisatie te beoordelen. Je kunt kijken naar de markt cap per cryptomunt of de marktkapitalisatie van de hele cryptomarkt. Wij lichten beide varianten kort toe.

Marktkapitalisatie van de cryptomarkt als geheel

Door de market cap van de gehele markt in een keer te bekijken is het makkelijk om conclusies te trekken over de ontwikkeling van de markt. Wanneer het circulerend/beschikbaar aanbod van munten als geheel harder toeneemt dan de prijsstijging is dit een teken dat de koersen dalen en de markt als geheel negatief is. Andersom geldt dit ook. Wanneer de totale marktprijs harder stijgt dan de beschikbare hoeveelheid munten is er sprake van waardestijging.

Marktkapitalisatie per cryptomunt

Door de marktkapitalisatie per cryptomunt te berekenen en te volgen kunnen we de ontwikkeling van een bepaalde munt volgen en vergelijken met bijvoorbeeld de market cap van de hele markt of van een andere cryptomunt.

In het tweede deel van de bespreking van de marktkapitalisatie laten we zien hoe je op het verkeerde been gezet kunt worden als je koersen zou bekijken zonder de market cap te beoordelen. Ook laten we dan zien hoe sluwe verkopers het gebrek aan deze kennis gebruiken voor, bijvoorbeeld, ‘pump and dump‘ manipulatie.

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.