Search
Close this search box.

Bitcoin vs S&P 500: Sell in May and go away?

Door de handel op Wall Street zijn in de loop der jaren diverse uitdrukkingen ontstaan. Een van die uitdrukkingen is ‘sell in May and go away!’. De vraag is of deze uitdrukking ook voor de Bitcoin geldt. In deze bijdrage kijken we dan ook vooruit naar wat mei voor de Bitcoin kan betekenen en in hoeverre deze klassieke uitspraak van toepassing is.

Waarom ‘Sell in May and go away?’

Het gezegde ‘sell in May and go away’ komt van de traditionele aandelenhandel en meer in het bijzonder de handel in de S&P-500 index. Uit historisch onderzoek blijkt dat het handelsvolume in deze index traditioneel veel hoger ligt tussen november en april dan in andere maanden.


Het volume begint in mei meestal te dalen doordat het vakantieseizoen aanbreekt. In het verleden waren veel handelaren bezorgd dat bij terugkomst de index was gekelderd. Daarom verkochten zij hun aandelen in mei en gingen op vakantie. Bij terugkomst waren de bedrijven waarin gehandeld werd ook net weer op sterkte na de vakantie dus wachtte men tot de eerste resultaten in augustus of september voor men weer instapte.

Dit was uiteraard ver voor de tijd van mobiele telefoons en computers. Toch blijkt ook nu het volume vanaf mei nog te dalen. Vraag is of we dit in de komende maand weer kunnen verwachten.

Bitcoin vs. S&P 500

In de bovenste grafiek zien we het koersverloop van de S&P 500 tot nu toe en de trendlijnen die het mogelijke komende verloop schetsen.

Het koersverloop van de S&P 500 index met trendlijnen.
Het koersverloop van de S&P 500 index met trendlijnen.

Als we vervolgens het koersverloop van de Bitcoin (in de grafiek hieronder) vergelijken, zien we een opvallende gelijkenis in het koersverloop. Het valt daarbij op dat de koers van de Bitcoin iets minder steil loopt dan die van de S&P 500. (tekst loopt door na de afbeelding).

Het koersverloop van de Bitcoin met trendlijnen.
Het koersverloop van de Bitcoin met trendlijnen.

Wat zal de koers van de S&P 500 in mei doen?

Wie belegt in de S&P 500 kan misschien verwachten dat het gezegde weer opgeld doet. We zien namelijk dat de koers zich buiten de bandbreedtes gaat begeven. Dat is voor veel beleggers het teken dat de koers een grote beweging gaan maken. Aangezien veel koersen klaarblijkelijk worden gekwalificeerd als ‘overbought’ verwachten analisten dat de koers sterk kan dalen. De verwachting is dat beleggers dan zullen verkopen om hun verlies te beperken.

Wat zal de koers van de Bitcoin in mei doen?

Voor de Bitcoin zien we dat de koers een stuk geleidelijker en binnen de bandbreedte beweegt. Hierdoor is er binnen de bandbreedte (tussen de gele lijnen) theoretisch nog ruimte voor een koersstijging richting $ 5.800,- of $ 6.000,-. Het sterke herstel na het BitFinex-drama duidt er volgens sommigen op dat de markt sterk positief is. Wellicht zien we dan ook nog één rally en wordt er in mei eerder gekocht dan verkocht.

Overigens is de cryptomarkt zelf ook een eigen jargon aan het opbouwen. Hier zie je een overzicht van wat bijzondere cryptotaal. DYOR is op al onze bijdragen van toepassing.

Bron: Cryptodaily.co.uk

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.