Search
Close this search box.

Breaking: Bitcoin en cryptomunten onder druk door schandaal Tether en Bitfinex

Sinds gisteravond staan de koers van de Bitcoin en de meeste andere cryptomunten zwaar onder druk. Reden hiervoor is de bekendmaking van de Amerikaanse justitie dat zij vervolging instellen tegen het bedrijf achter cryptomunt Tether (USDT) en cryptobeurs Bitfinex, die beide tot dezelfde moeder behoren. In dit artikel schetsen we de achtergronden en tonen we de reactie van het bedrijf.

Wat is er aan de hand bij Bitfinex en Tether (USDT)

Gisteravond (Amerikaanse tijd) na beurs maakte de aanklagers van het parket in New York bekend dat zij vervolging instellen tegen het bedrijf iFinex inc en haar dochtermaatschappijen. Hiertoe behoren onder meer cryptomunt Tether (USDT) en cryptobeurs Bitfinex.

Zij doen dit om informatie in handen te krijgen die hen helpt te onderzoeken of klanten en/of de markt zijn benadeeld door discutabele transacties. De bedrijven worden (voor zover nu bekend) beschuldigd van twee feiten. Het eerste feit, het zonder de vereiste vergunningen handelen in zekerheden. Dit ziet de markt als redelijk onschuldig.

Misbruikt Bitfinex de fondsen van Tether?

De tweede beschuldiging is veel ernstiger. Uit bewijzen die justitie heeft zou blijken dat cryptobeurs een bedrag van liefst $ 850,- miljoen is verloren. Dit komt door malversaties bij betaalprovider Crypto Capital. Hoewel Bitfinex alles in het werk stelde om dit geld terug te krijgen lukte dit niet. Hierdoor was Bitfinex bang dat zij niet genoeg liquiditeit zou hebben om haar verplichtingen na te komen. Justitie verdenkt hen ervan dat zij diverse financiële constructies hebben opgetuigd. Dit met als doel om de fondsen van Tether (USDT) en haar klanten te plunderen om aan hun verplichtingen te voldoen.

Wat wil justitie van Tether?

Justitie wil nu dat zowel Bitfinex als Tether (USDT) alle openheid van zaken geeft. Men wil tot op detailniveau inzicht in de transacties. Ook wil men de belastingaangiften en interne correspondentie over 2017 en 2018. Om Bitfinex en Tether te dwingen openheid van zaken te geven heeft justitie een procedure opgestart. Hierbij heeft zij een rapportage gepubliceerd waarin haar bevindingen en verdenkingen beschreven staan.

Hoe reageert Bitfinex?

Inmiddels heeft Bitfinex, naar we aannemen namens alle bedrijven, gereageerd. In zeer felle bewoordingen ontkent zij de beschuldigingen en hekelt zij de handelswijze van justitie. Zij spreekt zelfs van een kwaadwillende poging om het voortbestaan van de bedrijven te ondermijnen. De hele reactie kun je hier lezen.

Waar is het geld gebleven?

De $ 835 miljoen vraag van vandaag is waar de verdwenen gelden zijn gebleven. Justitie spreekt naast vermoedens van beslagleggingen het onrust veroorzakende woord ‘lost’ uit. Bitfinex zelf geeft in haar reactie aan dat het geld is veiliggesteld en dat er inderdaad beslag op zou liggen. Zij verwijt justitie onvoldoende support aan Bitfinex te verlenen om dat geld terug te krijgen.

Wat zijn de gevolgen voor Bitfinex en Tether (USDT)

De gevolgen van de bekendmaking voor Bitfinex en Tether (USDT) laten zich zonder fantasie raden. Beleggers proberen zo snel mogelijk hun accounts leeg te halen en op te zeggen. Het vertrouwen in Tether (USDT) heeft een enorme deuk gekregen. Tether is namelijk een zogenoemde stable coin. Kort gezegd wordt voor iedere verkochte Tether een (deel van een) Amerikaanse dollar gekocht. Die dollars moeten als onderpand dienen voor de waarde van de munt. Nu dit onderpand blijkt te zijn bezoedeld is de stabiliteit twijfelachtig.

Ook Bitfinex heeft te maken met een uittocht van beleggers.

Wat is nu het gevolg voor de Bitcoin en de cryptomarkt?

De gevolgen voor de markt waren direct zichtbaar. Er werd namelijk direct een groot kapitaal uit de markten gehaald en de koersen daalden. Inmiddels zijn de live koersen ook na de reactie van Bitfinex negatief.

Hoewel de markt niet in paniek lijkt is de stemming wel negatief en voorziet men aanhoudende druk op de koersen.

Overigens leken medewerkers van Bitfinex te beseffen hoe groot de impact van hun acties kon zijn. In een vrijgegeven interne e-mail van oktober vorig jaar voorzagen zij dat de koers van Bitcoin kon zakken tot onder $ 1.000,- als zij niet snel actie zouden nemen.

Gevolgen Bitcoin en de cryptomarkt op langere termijn?

In hoeverre de huidige gebeurtenissen van invloed zullen zijn op Bitfinex en Tether (USDT) zal vooral afhangen van wat er komen gaat. Er breekt een tijd aan van veel onderzoeken en ongetwijfeld meer verhalen in de media. De eerste reactie van Bitfinex is niet positief ontvangen. Ongeacht de verdere gebeurtenissen is duidelijk dat de reputatie van beide bedrijven grote schade heeft opgelopen. Ook is de vraag of justitie tot vervolging overgaat en welke sancties er dan zouden kunnen volgen. Op korte termijn is te verwachten dat veel beleggers hun tegoeden weghalen. Zolang dit niet tot liquiditeitsproblemen lijkt zou dit moeten kunnen.

Optimisten stellen dat beleggers deze via andere kanalen weer in crypto investeren. De kapitaalsuittocht spreekt dit tegen. Het is na de eerdere tekenen van een onvolwassen markt in ieder geval duidelijk dat deze gang van zaken het vertrouwen in de cryptomarkt en de Bitcoin verder ondermijnt. We zullen de koersen en het laatste nieuws dan ook gespannen volgen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.