Handel in Bitcoin toegestaan in India: voer voor Bitcoin bulls

In de vroege ochtend (Nederlandse) tijd kwam er nieuws dat de Bitcoin en cryptomarkt de komende dagen kan gaan beheersen. De markt is ineens weer open voor miljoenen mensen die voorheen uitgesloten waren. Zoals altijd is er nog wel een catch, maar de voortekenen zijn gunstig. Wij leggen het uit.

[affcoups id=”2229″]

Bitcoin sinds april 2018 in de ban in India

In april 2018 stuurde de centrale bank van India een circulaire naar alle in India opererende banken. Zij moesten binnen 3 maanden alle banden met de cryptosector verbreken. Hierdoor gingen veel startups in Bitcoin (BTC) en Blockchain op de fles en vluchtten cryptobeurzen het land uit. Uiteraard kwam er verzet in de vorm van juridische procedures.

Inmiddels is er geprocedeerd tot aan de Indiase Hoge Raad en zij deden vanmorgen een belangrijke uitspraak. Op basis van deze uitspraak is het banken weer toegestaan om diensten aan de crypto-industrie te verlenen. Met meer dan 1,3 miljard inwoners komt er daardoor weer een enorme markt voor de Bitcoin beschikbaar. Sterker nog, nu India in Bitcoin mag handelen zou dit wel eens de markt kunnen beïnvloeden.

Derivatemarkt biedt mogelijkheden voor industrie

Er zijn veel manieren waarop de Indiase cryptotraders hun sporen in de markt kunnen zetten. Uiteraard kunnen ze daarbij kiezen voor reguliere handel en zelf munten aankopen. Er is echter sinds de ban in april 2018 een achterstand ontstaan. Men zoekt dus naar manieren om zonder veel inzet zo goed mogelijk in te stappen.

Veel analisten van de Indiase markt zien op korte termijn dan ook vooral toekomst in de derivatenhandel. Met name de optie-handel is interessant. Men kan hierbij relatief goedkoop instappen (met betaalt bij een ongedekte optie alleen de kosten voor het afsluiten van de optie en niet de kosten voor de aanschaf van cryptomunten zelf). Daarnaast kan men door het hefboom-effect (leverage) bij voldoende onderpand groot instappen. We zien dat optiehandel de markt voorspelbaarder maakt en dus minder volatiel. Daarmee zou India dus wel eens een stabiliserende factor voor de hele markt kunnen worden.

Bitcoin binnenkort toch verboden?

Zoals gezegd is er een catch. Waar de Hoge Raad nu het faciliteren van de handel in Bitcoin en andere cryptomunten weer heeft toegestaan is de status van cryptomunten zelf nog ongewis. Cryptomunten zijn namelijk op dit moment nog niet illegaal in India, maar de regering is zich al lange tijd in de materie aan het verdiepen.

Doordat India zo’n groot land is en een ingewikkelde structuur van besturen heeft, zijn er veel partijen die hun zegje mogen doen over de juridische toekomst van de Bitcoin en andere cryptomunten. Het land blijkt zwaar verdeeld. De zwaarste tegenstanders pleiten voor een totaalverbod en celstraffen voor het bezit van cryptomunten die op kunnen lopen tot liefst 10 jaar.

[affcoups id=”3782″]

Aan de andere kant zijn er veel voorstanders. Zo overweegt de overheid een eigen cryptomunt (Digital Rupee) uit te brengen. Ook deelde premier Modi recent een award uit aan een ontwikkelaar die een app ontwikkelde om prijzen op cryptobeurzen te tracken. Het is niet duidelijk wanneer de overheid een beslissing zal nemen over de juridische status van cryptomunten in India. Met deze uitspraak van de, ook in India gezagwekkende, Hoge Raad is in ieder geval een stap in de richting van erkenning gezet. Zo’n signaal is uiteraard bullish. We zijn dan ook benieuwd hoe de markt vandaag en de komende dagen zal reageren. Jij kan dat van minuut tot minuut volgen in ons overzicht van live koersen.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.