Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Geld witwassen met Bitcoin: hoe efficiënt is het eigenlijk?

Witwassen is wereldwijd een groot probleem, en volgens een verslag van United Nations kost het de economie jaarlijks ongeveer tussen de 800 miljard en 2 biljoen dollar. Dit staat ongeveer gelijk aan 2 tot 5% van het mondiale bruto binnenlands product. Vandaag de dag gaat nog steeds 90% van het witwassen onopgemerkt. Er is dan ook geen twijfel dat door digitale valuta financiële producten en diensten makkelijker te verkrijgen zijn voor individuen, bedrijven en ook instanties. Maar hoe werkt het witwassen van cryptomunten nou eigenlijk? En is het wel zo efficiënt? In dit artikel focussen we op het witwassen van Bitcoin.

[affcoups id=”2229″]

Bitcoins reputatie in het kort

Cryptomunten zijn een digitale vertegenwoordiging van waarde die verhandeld kan worden of digitaal verplaatst kan worden, bijvoorbeeld in de vorm van een betaling. Bitcoin (BTC) is de meest populaire munt en wordt in de media vaak geassocieerd met het Dark Web, fraude en ook witwaspraktijken. Helaas is het een gewoonte geworden dat er meer naar de negatieve kanten gekeken wordt, in plaats van dat er over de technologie en innovatie van cryptovaluta geschreven wordt. Hierdoor wordt de reputatie van Bitcoin aanzienlijk omlaag gehaald, ongeacht de mogelijkheden die het te bieden heeft.

Voordat we inhoudelijk bekijken of witwassen echt zo makkelijk is met Bitcoin bekijken we de live koers.

De fasen van witwassen

Criminelen die zich bezig houden met het witwassen van digitale valuta, moeten uiteindelijk in cash betaald krijgen. Dit vereist het verbergen van de bron, vanwaar het geld vandaan kwam. Helaas zijn er een aantal diensten en hulpmiddelen die hierbij gebruikt kunnen worden. Hieronder vind je de 3 fasen van witwassen. Dit om een voorbeeld te geven van hoe het proces werkt.

  1. Plaatsing: Het verplaatsen van geld van de bron. Geld komt in de omloop van het bestaande economische systeem terecht door het te verplaatsen via tussenpersonen. Voorbeelden van deze tussenpersonen zijn financiële instanties, casino’s, winkels en beurzen. Dit wordt bereikt door verschillende handelingen te verrichten. Denk hierbij aan het smokkelen van valuta, het gebruik maken van valutabeurzen en het aanschaffen van activa etc.
  2. Verbergen: In de tweede fase is het belangrijk om de witwaspraktijken zo goed mogelijk te verbergen. Om dit te doen, moeten criminelen het geld beetje bij beetje spenderen en het spoor moet moeilijk te identificeren zijn. Dit wordt meestal gedaan door cash om te zetten in monetaire instrumenten of door het kopen van activa met zwart geld om ze vervolgens weer te verkopen.
  3. Integratie: Dit is de laatste fase waarbij witgewassen geld terug de economie in gaat door het bankstelsel, waardoor het geld gezien wordt als “zuiver”. Verschillende methodes zijn onder andere het verkopen van land of vastgoed of door gebruik te maken van mantelbedrijven, buitenlandse banken of valse facturen.
fasen van witwassen
Via: Wikimedia Commons | ExplicitImplicity, CC

Vanwege het feit dat Bitcoin digitaal verhandeld wordt, lijkt BTC het geschikte middel voor de plaatsing en het verbergen. Wanneer we eerst kijken naar plaatsing, kunnen we zien dat Bitcoin een handige werkwijze biedt voor het omzetten van fiat valuta in Bitcoin, en om vervolgens Bitcoin weer om te zetten in een andere fiat valuta. Zo wordt geld van het ene land naar het andere land verplaatst. Echter ligt het probleem bij integratie aangezien de meeste criminelen hun geld in Bitcoin ontvangen.   

Toch is het re-integreren niet onmogelijk. Integratie via beurzen is de aangewezen manier voor criminelen om hun Bitcoin te “zuiveren” en om te zetten in cash. In 2019 werd er volgens een onderzoek van Chainalysis meer dan 2,8 miljard aan Bitcoin van criminelen naar beurzen overgemaakt, en 52% daarvan werd via Binance en Huobi verplaatst. Ondanks deze grote aantallen, is maar 1,1% van het totale cryptocurrency volume als ‘zwart geld’ bevonden.

Is Bitcoin efficiënt voor witwaspraktijken?

Bitcoin wordt vaak geassocieerd met anonimiteit en identiteit, maar dat dit beargumenteert dat Bitcoin een beter middel voor witwaspraktijken zou zijn is een misverstand. Identiteiten zijn niet zo zeer anoniem, maar eerder pseudoniem. Oftewel, een alias. Ieder identiteit is gelinkt aan een alfanumerieke reeks; dit wordt een private key genoemd. Terwijl Bitcoin wel een bepaald behoud van identiteit biedt, zijn transacties die gemaakt worden openbaar. Dave Weisberger, CEO van CoinRoutes, legt uit welk effect dit heeft op witwassen:

“The goal of money laundering is to create a chain of transactions that can’t be traced, so since the bitcoin blockchain is designed to have an indelible public record of all transactions, it makes ‘laundering’ much more difficult.”

[affcoups id=”3782″]

Dus ondanks dat het imago van Bitcoin veel wordt geassocieerd met fraude en cybercriminaliteit, is het geen efficiënte manier voor het witwassen van geld. Daarnaast komt het veel minder vaak voor dan de media ons doet laten denken. Hopelijk dringt dit besef ook door in de media en zien we de focus weer naar de toegevoegde waarde van Bitcoin en de achterliggende technologie verschuiven.


Volg CryptoClan op Facebook


🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.