Search
Close this search box.

Zo heeft Bitmex beleggers in Ripple (XRP) benadeeld

De koers van de Ripple (XRP) zit de afgelopen tijd flink in de lift. Ook in de live koersen zien we Ripple (XRP) nog steeds positieve resultaten boeken. Des te opmerkelijker is het dat beleggers op Bitmex vandaag door een bizar incident hun hele investering zijn verloren. Dit leidt uiteraard tot woede en keiharde beschuldigingen. De bizarre reactie van Bitmex gooit daarbij olie op het vuur. Wij zetten de zaken op een rij.

[affcoups id=”2229″]

De achtergrond bij het Bitmex probleem

Op handelsplatform Bitmex handelen beleggers in zogenoemde afgeleide cryptoproducten. Daarmee koop je niet de munten zelf, maar het recht om een cryptomunt tegen een bepaalde waarde te (ver)kopen. Je betaalt niet voor de munten zelf maar je koopt voor een lager bedrag het recht om de munten tegen een bepaalde waarde te (ver)kopen. De clue is dat je de munten zelf niet in bezit hoeft te hebben om die rechten te kopen. Op het moment dat de koers het punt uit het contract raakt ben je verplicht om de munten voor die prijs te (ver)kopen. Om zeker te weten dat je aan jouw verplichtingen kunt voldoen geef je jouw cryptobezittingen in onderpand aan Bitmex.

Het gevaar van het handelen met (crypto)opties

Het risico van deze vorm van beleggen is de zogenoemde liquidatie. Dat betekent dat wanneer de koersen op het punt komen dat jij niet meer aan jouw verplichtingen kunt voldoen, Bitmex automatisch jouw portefeuille verkoopt om daarmee jouw verplichtingen uit het optiecontract te betalen. Sommigen vinden opties daarom zelfs negatief voor de Bitcoin-markt. Nu is er ter voorkoming van verlies van jouw portefeuille wel een remedie.

Je kunt namelijk een zogenoemde ‘stop’ inbouwen. Daarmee bescherm je de rest van jouw portefeuille door een bepaalde koers te kiezen waarop Bitmex vrijwillig mag liquideren om zo de rest van jouw portefeuille te beschermen. In theorie klinkt dit als een goed plan, maar de praktijk bij Bitmex wees gisteren anders uit.

Wat gebeurde er op Bitmex?

Terwijl de koers van de Ripple (XRP) zich positief ontwikkelde gebeurde er op Bitmex iets zeer bijzonders. De koers dook daar namelijk om 14 uur in een fractie van een seconde liefst 56% naar beneden. Aangezien de handel op Bitmex geautomatiseerd verloopt heeft Bitmex automatisch de portefeuilles van veel beleggers in Ripple (XRP) direct geliquideerd.

Dit leidde uiteraard tot woedende reacties van beleggers. Op Twitter maakten zij van hun hart geen moordkui.

https://twitter.com/Koning_Marc/status/1227956733571584000

Allereerst bleek dat de koersbeweging onverklaarbaar was en niet in lijn lag met die op andere beurzen. Ten tweede claimden beleggers dat de ‘stops’ die zij hadden ingesteld niet in werking gesteld werden omdat de crash zo snel verliep dat de stopwaardes niet geregistreerd werden. Tot slot merkten bezoekers van de site op dat er op het moment van de flash crash een technische storing op de site leek te zijn. Zo werd de toegang bemoeilijkt en waren er diverse haperingen (glitches) op het scherm te zien.

Bizarre reactie gooit olie op het vuur

Natuurlijk kon Bitmex dit niet ongemerkt laten passeren en een reactie bleef dan ook niet af. Wie een zelfkritisch of medelevend bericht verwachtte kwam bedrogen uit.

In een inmiddels niet meer vindbare Tweet heeft men de volgende reactie geplaatst:

” The site is wobbling and staggering under the combined weight of many, many thousands of XRP fanatics watching a technical breakout, We’re working on it, but keep trying … you can’t break the site any more than you already are.”

Deze reactie viel uiteraard niet goed bij de crypto-gemeenschap.

Hoe verder met de gedupeerde Bitmex beleggers?

Inmiddels worden beleggers steeds bozer en reppen zij van een scam. Bovendien verwijten zij het Bitmex dat de ‘stops’ niet functioneerden. Zij verwachten dan ook dat Bitmex met een verklaring komt en hen de geclaimde schade vergoedt. Uiteraard gaan ook deze eisen via Twitter.

[affcoups id=”3782″]

Sommigen gaan nog een stap verder en vermoeden een vuil spel waarbij Bitmex en Ripple (XRP) samen spelen.

Bitmex hult zich vooralsnog in stilzwijgen, dus een welgemeend ‘wordt vervolgd’ is hier zeker op zijn plaats. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten.

Bron: Bitcoin.com

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.