Search
Close this search box.

Blockchain in 2019: welke ontwikkelingen kunnen we verwachten?

Er worden volop plannen en voorspellingen gemaakt voor het nieuwe jaar. Natuurlijk besteden we daar volop aandacht aan. De achterliggende technologie, de Blockchain beleeft het nieuwe jaar op een hele eigen wijze. Zij heeft zo haar eigen trends die het jaar zullen bepalen. Daarom vroegen wij ons af: “Wat gebeurt er met de Blockchain in 2019?” In dit artikel zoeken we antwoorden.

Het reputatieprobleem van Blockchain

Wie de ontwikkelingen volgt ziet dat de Blockchain in het niet-financiële bedrijfsleven veel relevanter is dan cryptovaluta. Toch aarzelen mensen vaak vanwege de associatie met cryptomunten. De verwachting is dat het valideren van cryptomunt-transacties dadelijk slechts één van de functies van de Blockchain wordt. Bovendien verwacht men dat de terminologie zal veranderen, zodat er niet langer een associatie in één adem zal worden gemaakt.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Het existentie-trilemma wordt opgelost

De Blockchain heeft drie kenmerkende eigenschappen: schaalbaarheid, decentralisatie en beveiliging. Deze begrippen lijken tegengesteld aan elkaar. Althans, door de ogen van de automatiseerder binnen het bedrijf. Immers, schaalbaarheid en veiligheid vragen om centralisatie. Decentralisatie en beveiliging staan schaalbaarheid in de weg. Schaalbaarheid en decentralisatie zouden ten koste kunnen gaan van de veiligheid. Dit is het trilemma waar de industrie voor staat. Complicerende factor hierbij is dat de bestaansreden van Blockchain nu net die drie-eenheid is. Men verwacht in 2019 verdere stappen, zoals doorontwikkeling van side-chains om dit trilemma binnen 2 tot 3 jaar op te kunnen lossen.

Verwachte investering Blockchain 2019
Verwachte investering Blockchain 2019

Een reëel verwachtingspatroon

Wie het nieuws leest kan soms zien dat de Blockchain als een technisch ‘1.000 dingen doekje’ wordt gebruikt. Als er een IT-probleem was, is de term Blockchain de oplossing. Toch kunnen we onszelf bij menige Blockchain toepassing afvragen wat de toegevoegde waarde van de Blockchain is. Sterker nog, soms lijkt het alsof bepaalde zaken juist beter zonder Blockchain kunnen worden opgelost. Wellicht ligt een AI- of VR-oplossing meer voor de hand. Bedrijven zullen naar verwachting steeds vaker de toegevoegde waarde van Blockchain opzoeken in projecten en Blockchain eerder combineren met andere techniek om maximaal resultaat (en rendement) te krijgen.

De volwassen Blockchain zal meer zichtbaar zijn

In 2018 zijn veel projecten op het gebied van Blockchain gestart. Hiervan is zo’n 90% gesloten zonder succes. Experts verwachten dat deze shake-out nodig was om ervoor te zorgen dat er een meer volwassen kijk op Blockchain zou ontstaan. In combinatie met de vraag naar concrete toegevoegde waarde zal dit ertoe leiden dat de Blockchain zichtbaarder wordt in het bedrijfsleven en dat serieuze user-cases zullen leiden tot daadwerkelijke verbetering. Dit zien we bijvoorbeeld terug in het plan van aanpak van de Dutch Blockchain Coalition, waarin overheid en bedrijfsleven samen aan de slag gaan met 5 complete user-cases.

Meer bedrijven zullen meer investeren

De zichtbaarheid van serieuze technologie die daadwerkelijke verbeteringen brengt voor diverse problemen en dit door middel van usercases zal laten zien inspireert. Dit kan bedrijven ertoe aanzetten om ook aan realistische Blockchain-toepassingen in hun bedrijf te werken. Hierdoor verwacht men dat meer bedrijven met Blockchain aan de slag zullen gaan. Uit diverse onderzoeken blijkt bovendien dat bedrijven bereid zijn serieuze investeringen (afhankelijk van het onderzoek 1 tot 5 miljoen dollar per bedrijf) te doen.

Kortom, zoals 2019 een transitiejaar voor de cryptovaluta zou kunnen worden geldt dit wellicht ook voor Blockchain. 2019 zou weleens het jaar kunnen worden waarin de Blockchain van gedget-achtig tech-speelgoed uitgroeit tot serieuze IT-oplossing voor de problemen van de komende jaren ’20.

Gedeeltelijk geïnspireerd op deze bijdrage van Finextra.com

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.