Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bollinger bands in Bitcoin: een introductie

Als je investeert in Bitcoin wil je natuurlijk graag een inschatting maken van het koersverloop. Een van de meest gebruikte methode is de zogenoemde ‘Bollinger bands’. Hoe werk je daarmee? Hierna een introductie.

Vaak zie je, als je de koers over de Bitcoin op langere termijn bekijkt, de koers weergegeven als een lijn tussen twee andere lijnen. Zo’n grafiek toont de Bollinger band(en) van de Bitcoin.

[affcoups id=”2229″]

Zolang de lijn die de koers weergeeft tussen de banden blijft spreken we van een koers ‘binnen de bandbreedte’. Maar wie bepaalt die bandbreedte en waar komt die vandaan? Wat gebeurt er als de koers buiten de bandbreedte komt? Wij leggen het uit in een introductie van de Bollinger Bands.

Hoe is deze indicator ontstaan?

Beurshandelaar John Bollinger werd in de jaren ’80 actief op de financiële markt. Hij handelde in opties en had behoefte aan een nauwkeurige inschatting van het koersverloop. Er waren op dat moment wel koersgrafieken, maar die gingen uit van een koers met standaard afwijking of andere ‘vaste’ gegevens. De volatiliteit die de markt juist beweeglijk maakt werd niet als factor meegenomen. Deze constatering en de gedachte dat dit beter moest kunnen leidde hem tot ontwikkeling van de Bollinger Bands.

Hoe bereken je Bollinger Bands?

De analyse met Bollinger bands draait om tijdsintervallen. De methode is geschikt voor (delen van) uren, dagen en maanden. Uiteraard is het wel belangrijk om steeds dezelfde eenheden te vergelijken.

De basis voor de Bollinger Bands is het gewogen gemiddelde. Meestal van 20 tijdseenheden. Deze vormen de middelste lijn in de Bollinger Bands. Hoe je het voortschrijdend gemiddelde berekent lees je in dit artikel.

De bovenste en onderste banden worden berekend door een standaarddeviatie (op basis van de populatieberekening) van + en min 2 toe te passen. Zo ontstaat dus een koersgrafiek met een bandbreedte. Naast deze 3 factoren zie je vaak de aanduidingen ‘%b’ (dat de plek van de prijs in de bandbreedte weergeeft) en ‘Bandwith’. Deze laat zien of de bandbreedte verruimt of smaller wordt.

Deze banden lenen zich zeer goed om te gebruiken in combinatie met andere technische indicatoren. Bollinger stelt voor om in dat geval een middellange tijdsinterval te nemen, omdat je zo de trend met relatieve prijsontwikkeling combineert.

Wat leren de Bollinger Bands over Bitcoin?

De vernauwing of verbreding van de banden duidt op lagere (vernauwing) of hogere volatiliteit. Wanneer de banden vernauwen is dit een indicator voor een sterke(re) koersverandering.

De bovenste en onderste banden zelf kunnen als koersdoel gezien worden (voor steun of weerstand). Tot slot kun je zien of de daadwerkelijke prijs zich binnen de bandbreedte begeeft (dat moet zo’n 95% van de tijd het geval zijn).

[affcoups id=”3782″]

Wanneer de feitelijke koers boven de banden beweegt noemt men dit ‘overbought’. Dit wil zeggen dat de prijs te hoog is ten opzichte van de gemiddelde markt. Een koerscorrectie of prijsdaling is dan ook te verwachten.

Wanneer de feitelijke prijs onder de onderste band ligt is er sprake van een ‘oversold’ situatie. De prijs is dan te laag en men verwacht een koersstijging. Overigens is deze indicator niet alleen voor de Bitcoin, maar voor allerlei finaciële markten en producten te gebruiken.

Bron: John Bollinger

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.