Search
Close this search box.

Crypto populariteit in Afrika neemt sterk toe

De populariteit van cryptocurrency, en dan met name Bitcoin, lijkt in Afrika aanzienlijk toe te nemen. Vooral in de afgelopen paar weken is er een stijging te zien in peer-to-peer trading en het bezitten van crypto over het algemeen. Ook zijn er nu meer relevante voorschriften met betrekking tot de uitwisseling en het gebruik van crypto, dit duidt allemaal op een grotere integratie over het gehele continent.

[affcoups id=”2229″]

Een nieuw onderzoek, verricht door Luno en Arcane Research, wijst uit dat Nigeria, Uganda, Ghana, Zuid-Afrika en ook Kenia tot de top 10 landen behoren die het vaakst op Google zoeken naar het woord “Bitcoin”.

Het onderzoek beschreef Afrika zelfs als een van de meest belovende continenten als het gaat om de adoptie en acceptatie van crypto. Dit heeft allemaal te maken met het kleine beetje acceptatie dat al bestaat, in combinatie met de enorme mogelijkheden die Afrika te bieden heeft.
Deze mogelijkheden ontstaan voornamelijk doordat er in grote gebieden weinig tot zelfs geen banken te vinden zijn. Ook komen geldcrises en het falen van fiat-valuta (contant geld) in Afrika herhaaldelijk voor. Hierdoor biedt technologie en digitale valuta een oplossing voor de bevolking van Afrika.

Het bezit van crypto in Afrika

Als we kijken naar de cijfers die het bezit van cryptocurrency in verschillende landen aangeeft, steken Nigeria en Zuid-Afrika er met kop en schouders bovenuit. Nigeria was lange tijd het land binnen Afrika dat de grootste rol had in de uitwisseling van crypto. Echter laat het onderzoek zien dat Zuid-Afrika onlangs de nummer 1 positie overgenomen heeft, met een percentage van 13%. Daarentegen staat Nigeria op 11%. Alsnog is dit een hoog percentage. In de grafiek hieronder heb ik Nederland toegevoegd om de cijfers te kunnen vergelijken en in perspectief te brengen.

Zoals je ziet is het bezit van crypto zowel in Zuid-Afrika als in Nigeria ruim twee keer zo veel dan in Nederland. Ook is het interessant om te zien dat beide landen boven het wereldwijde gemiddelde uitsteken.

Wanneer we kijken naar de acceptatie van crypto onder de bevolking, staat Zuid-Afrika op de vijfde plaats wereldwijd. Dit laat duidelijk zien dat de mensen van Zuid-Afrika het wel degelijk zien zitten om de digitale munten uit te proberen.

Peer-to-peer trading in Afrika

Als voorbeeld nemen we de week van 18 tot 24 mei. Toen was er een sterke toename in totale peer-to-peer (directe betaling van verzender naar ontvanger, zonder dat er een derde partij tussenzit, ookwel P2P genoemd) volume. Daarmee werd deze week de op twee na sterkste week als het aankomt op wekelijkse volume in P2P transacties van Bitcoin. Localbitcoins en Paxful (beiden een P2P bitcoin exchange platform) zagen samen een totaal van 1,95 miljoen dollar aan Bitcoin worden uitgewisseld in Zuid-Afrika.

Cryptocurryency ontwikkeling in Afrika
Via: depositphotos.com | vitoriaholdingsllc@gmail.com

De wekelijkse hoeveelheid P2P transacties in Nigeria is op zijn beurt, met een totaal van 9,2 miljoen dollar aan Bitcoin, recordhoogtes aan het bereiken. Ook Kenia ziet een piek in crypto trading met transacties tussen BTC en de Keniaanse Shilling. Hiermee heeft Kenia haar op twee na sterkste week ooit gemeten behaald, en dat voor de derde keer op rij. In de laatste weken hebben ook Marokko en Egypte laten weten dat zij een toename in transacties zien.

Al met al wist Sub Sahara-Afrika met deze enorme toename in peer-to-peer trading voor de eerste keer Latijn Amerika te overtreffen.  

Wat kan cryptocurrency betekenen voor Afrika?

Zoals eerder aangegeven, hebben veel Afrikanen geen toegang tot een bankrekening, vanwege een absolute schaarste aan banken in grote gebieden. Digitale valuta is een grote motivatie om het aantal volwassenen die geen bankrekeningen bezitten, te verkleinen. 1 op de 5 volwassenen is al afhankelijk van een rekening dat beperkt is tot de telefoon, wat aangeeft dat men zeker openstaat voor deze technologie en zal dus alleen maar in het voordeel werken voor de gebruiker.

[affcoups id=”3782″]

Ook heeft de stijgende populariteit van crypto in Afrika onder andere te maken met het falen van fiat-valuta en geldcrises. Deze ontstaan met name doordat de nationale munten in Afrika onderworpen zijn aan inflatie en bewegelijkheid van koersen. De inflatie zorgt ervoor dat de nationale munten minder waard worden en de bewegelijkheid zorgt voor onvoorspelbaarheid. Hierdoor verliest de bevolking het vertrouwen in het papieren geld en gaat opzoek naar een stabielere valuta; Bitcoin en andere cryptomunten. Men ziet cryptocurrency als een zogenaamde ‘veilige haven’ om hun geld beter te kunnen beschermen.


Volg CryptoClan op Facebook


🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.