5 beleggingstips bij het handelen Bitcoin en cryptomunten

Als je gaat beginnen met investeren in Bitcoin kan je wel eens overweldigd raken door de materie en vele beleggingstips. De koersen bewegen snel en er zijn veel verschillende cryptomunten om uit te kiezen. Door jezelf goed voor te bereiden voorkom je beginnersfouten bij het investeren in Bitcoin en andere cryptomunten. Wij zetten met deze beleggingstips vijf investeringstips op een rij die jou kunnen behoeden voor de beginnersfouten die veel anderen al gemaakt hebben.

Een goed begin is het halve werk is een spreekwoord dat je graag hoort. Veel mensen aarzelen om te beginnen met investeren in Bitcoin en cryptomunten omdat de materie nieuw is. Met deze vijf handige tips kun je jezelf goed voorbereiden om zelfverzekerd te investeren in Bitcoin. Wij zetten 5 tips op een rij.

1. Bereid je goed voor als je gaat investeren in Bitcoin en cryptomunten

Er zijn diverse soorten cryptomunten. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende soorten cryptomunten. In dit artikel lees je het verschil tussen verschillende cryptomunten. Op onze site kun je veel lezen over de financiële analyses om beleggingsbeslissingen op te baseren. Ook kun je in dit artikel lezen hoe je inzicht krijgt in persoonlijke factoren die invloed hebben op jouw beleggingsbeslissingen.

2. Profiteer van bekende strategieën en bestaande beleggingswetten

Je moet jezelf realiseren dat bestaande theorieën over beleggen en investeren vaak van toepassing zijn, al zijn er soms uitzonderingen. Ook wanneer het gaat om financiële analysemodellen, zoals bijvoorbeeld Fibonacci-getallen of voortschrijdend gemiddelde zie je dat deze vaak worden gebruikt. Technische analyses helpen dan ook bij het bepalen van jouw strategie. Door de fase van de cryptomarkt en de hoge volatiliteit kunnen de ontwikkelingen vaak sneller gaan dan je op traditionele beurzen verwacht.

3. Beleggingstips en de cryptobubbel

Veel ervaren beleggers zijn van mening dat de Bitcoin en de cryptomunten in 2017 en begin 2018 te populair waren. Hierdoor was het voor initiatiefnemers te makkelijk om met een nieuw idee geld op te halen. Het gemak waarmee mensen ‘blind’ investeerden zonder op rendement, resultaat en verwachtingen te letten deed denken aan de internetbubbel rond het jaar 2000 en werd de Bitcoinbubbel genoemd. Na de crash in 2001 bleek 95% van de initiatieven waardeloos. Insiders verwachten dat dit voor de cryptomarkt niet anders zal zijn. Het is dus belangrijk om op basis van ratio de munten te kiezen die het meeste kans op overleven hebben. Ook is het belangrijk om te beseffen dat ‘snel geld’ niet bestaat. Natuurlijk kunnen koersen per dag procenten verschillen, maar als je gaat voor consistent rendement is het verstandiger te kijken naar de mogelijkheden op lange termijn (5 tot 7 jaar). Wij concludeerden al eerder dat de markt nog niet in een volwassen stadium is.

4. Beleggingstips, emotie en volatiliteit

De volatiliteit (beweeglijkheid van de koers) kan soms bijzonder hoog zijn voor bepaalde cryptomunten. Ervaren traders vinden dat prettig, want zij kunnen bij hoge volatiliteit door snel te handelen veel resultaat halen. Zeker als beginnend belegger is dit echter niet aan te bevelen. Je kunt, als je wilt wennen aan verantwoord cryptobeleggen, beter jouw strategie bepalen zonder de invloed van volatiliteit mee te nemen. Daarnaast kun je op dagen met hoge volatiliteit beter niet handelen en jouw zet in een rustige markt zetten. Dat is lastig, zeker wanneer koersen snel stijgen bestaat de kans dat je je te makkelijk laat verleiden door de angst om ‘de boot te missen’. Deze angst wordt ‘FOMO’ (fear of missing out) genoemd en speelt veel investeerders, zowel beginnend als ervaren, parten. Handelen op basis van emotie kan tot grote verliezen leiden. Wees daarnaast kritisch op beleggingstips in bepaalde munten. Hoe onafhankelijk zijn die beleggingstips en zou je zonder die ‘beleggingstip’ ook in de munt geïnvesteerd hebben?

Zorg dat je de Blockchain in portefeuille neemt

Zoals je wellicht weet zijn cryptomunten in de kern ontworpen als ‘smeermiddel’ om transacties op de Blockchain soepel te laten verlopen. Daarom is de waarde van cryptomunten mede afhankelijk van de achterliggende Blockchain. Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen zijn er ook cryptomunten die gebruik maken van de Blockchain van andere cryptomunten, de zogenaamde Tokens. Door cryptomunten met eigen Blockchain op te nemen maak je de waarde van jouw belegging zekerder. Ook hier geldt echter dat het belangrijk is om het kaf van het koren te scheiden. Daarom maakten wij een overzicht van de belangrijkste cryptomunten met eigen Blockchain.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.