Search
Close this search box.

Bitcoin beleggen met een loser

Iedereen associeert zich liever met winnaars dan met verliezers. Toch is het soms goed om naar de verliezers te luisteren. Zo kunnen we leren van de lessen die zij getrokken hebben uit hun mislukking. Bohdan Kit is zo’n ‘loser’, die $ 139.000,- verloor bij Bitcoin beleggen. We zetten zijn zes lessen op een rij.

Wat is het verhaal van Bohdan Kits

Kits besloot in 2016 $ 11.000,- te beleggen in Bitcoin. Na veel koersbewegingen was deze investering op het hoogtepunt van de koersen uitgegroeid tot $ 139.000,-. Hij besloot niet uit te stappen toen de koersen begonnen te dalen…

Verloop waarde Bitcoin beleggingen en belegging in andere cryptovaluta door Bohdan Kit.
Verloop waarde Bitcoin beleggingen en belegging in andere cryptovaluta door Bohdan Kit.

Op het dieptepunt was daar exact $ 352,63 van over. Hij besloot de balans op te maken van zijn bizarre beleggingsavontuur en de geleerde lessen te delen. Wij zetten ze op een rij.

Ga Asymmetrisch Bitcoin beleggen

Het grootste gevaar dat Kit benoemt is het meelopen met stijgende trends. Het leverde hem vaak onzekerheid op. Hij vertelt dat hij onzeker was op het moment dat hij een beginnende trend zag en niet los durfde laten aan het begin van een daling. Daardoor stapte hij vaak te laat in en te laat uit.

Zijn remedie is Asymmetrisch beleggen. Hij gaat nu op zoek naar koersen die op basis van een technische analyse een winstverhouding van 1:3 noteren. Zo blijven verliezen beperkt en zijn de rendementen hoog als de koersen stijgen. Hij geeft aan dat het verstandig is om uit te stappen als de koersen onder die ratio schieten.

Schakel je gevoel niet uit

Veel beleggers vinden dat emotie geen basis kan zijn voor profijtelijk beleggen. Kit ziet daar een nuance in. Hij stelt dat angst en hebzucht inderdaad negatieve emoties zijn die vermeden moeten worden. Wel houdt hij ruimte om zijn onderbuikgevoel te kunnen volgen. Hiervoor gebruikt hij statistische analyses, maar meer als richtlijn dan als wetmatigheid.

Hou disciplinair vast aan jouw strategie

Er is geen handelaar die alleen maar winst maakt. De stelling van Kit is dat het niet de hoofdzaak is is welke strategie je volgt (waarbij uiteraard wel kennis van zaken nodig is). Hij vindt het veel belangrijker dat je jouw strategie trouw blijft en met precisie blijft uitvoeren. Door consequent te handelen neem je ook consequent de voor- en nadelen van jouw strategie mee. Hierdoor heb je een duidelijk doel dat je behoedt voor te emotionele beslissingen.

Liever vaak een beetje dan één keer veel rendement

Kit legt uit dat zijn intrinsieke motivatie was om een tweede inkomen te genereren. Heel lang handelde hij naar eigen zeggen met als doel om één ‘klapper’ te maken waarmee hij nooit meer zou hoeven werken. Het duurde lange tijd voordat hij inzag dat de kans op één zo’n verwoestende klap niet heel groot is. De kans dat er meerdere kleine winsten te behalen zijn die bij elkaar één grote maken is aanmerkelijk groter. Zoals hij aangaf, hebzucht is een slechte raadgever.

Zelf beleggen in Bitcoin

Als je het hele verhaal van Kit, inclusief de bijbehorende emoties, wilt teruglezen dan kan dat natuurlijk. Hier vindt je zijn verhaal. Als je zelf kennis wilt maken met beleggen in Bitcoin kun je eerst volgen hoe een ander het doet in de rubriek ‘de wallet van Robert‘. Wil je serieus werk maken van beleggen, dan kun je jezelf verder verdiepen met onze technische en fundamentele analyses.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.