Search
Close this search box.

Cryptoclass: de fundamentele analyse (inleiding)

Beleggen in cryptovaluta is altijd onzeker. Door je goed voor te bereiden kun je de risico’s verkleinen en objectief beslissingen maken over het (ver)kopen van cryptovaluta. Door middel van analyses kun je dit inzicht verkrijgen. Een van de bekendste analyses is de fundamentele analyse. In dit artikel leggen we je de inleiding van een fundamentele analyse uit.

We beginnen uiteraard bij het begin door uit te leggen wat een fundamentele analyse is. Daarna leggen we de analytische kenmerken van cryptovaluta uit en geven we je aan hoe je deze kunt beoordelen. Daarna benoemen we een aantal kritieke indicatoren en ratio’s die bij deze analyse van belang zijn.

Wat is een fundamentele analyse?

De fundamentele analyse is een uitgebreide analyse van een cryptomunt. De analyse is afgeleid van eenzelfde analyse in andere beleggingstakken, maar uiteraard aangepast aan de kenmerken en betrekkelijk jonge leeftijd van de cryptomarkt. Eerst bespreken we een aantal niet-financiële, analytische kenmerken. Daarna is het cijfermatige deel van de fundamentele analyse aan de beurt.

Wat zijn de analytische kenmerken van cryptovaluta?

Om de functionele analyse juist uit te voeren is het belangrijk om stil te staan bij de kenmerken voor analyse van cryptovaluta. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

  • Het beleggingsprofiel van cryptovaluta

Allereerst is de analyse afhankelijk van het beleggingsmiddel waar deze betrekking op heeft. Hoewel de geschiedenis van cryptovaluta veel korter is dan de geschiedenis van andere beleggingsproducten schalen experts deze in tussen het profiel van een aandeel en grondstoffen. Bij het bepalen van de bronnen en ratio’s houdt men rekening met dit profiel.

  • De onderliggende waarde van de cryptomunt

Het is belangrijk om vooraf vast te stellen waar de onderliggende waarde van de munt op gebaseerd is. In het geval van een token is het daarnaast belangrijk om de samenstelling van het team te analyseren. Het is ook belangrijk om te bezien welk nut of welke waarde de munt heeft in de bezitting waar de token betrekking op heeft. Met name de waardering van nieuwe initiatieven wordt steeds strenger en steeds vaker volgens vaste parameters gedaan.

  • Schaalbaarheid

Om waardevol te zijn moet er een continue vraag naar het product blijven. Dat geldt ook voor cryptomunten. Hoe is het gebruik van de cryptomunt schaalbaar? Waarom zou er over X-jaar nog steeds vraag zijn naar een bepaalde munt of token? Hoe wordt deze token schaarser door meer vraag? Ook is het belangrijk om te toetsen of de genoemde theoretische schaalbaarheid (bijvoorbeel 1 miljoen transacties per seconde) ook in de praktijk haalbaar is. (Kunnen de nodes wel snel genoeg met elkaar communiceren om de schaalbaarheid te effectueren?).

Overigens is deze vraag niet te verwarren met het volledig minen van een hoeveelheid munten. Zodra dat namelijk gebeurd is (of wanneer de munten premined zijn) ontstaat er schaarste door een (theoretisch) maximum aanbod. Deze schaarste wordt niet veroorzaakt door schaling van het (onderliggende) product.

Welke kritieke ratio’s zijn er?

De belangrijkste waarde van een cryptomunt is de zogenoemde netwerkwaarde. Deze waarde is als het ware de ‘goodwill’ van de munt. Naast de intrinsieke koerswaarde is de waarde van het netwerk (het aantal actieve gebruikers) een belangrijke factor bij het doen van een fundamentele analyse. In een voorbeeld: zou jij liever € 10.000 in een munt investeren die een koers van € 10.000,- heeft en slechts 2 gebruikers of zou jij liever 2 munten kopen van ieder € 5.000,- in een markt waarin miljoenen mensen handelen, ook al zijn er bijvoorbeeld zo’n 10 miljoen in omloop? De netwerkwaarde wordt berekend volgens Metcalfe’s law, ofwel het kwadraat van het aantal gebruikers.

Vervolgens worden er 3 indicatoren gebruikt en 4 ratio’s. Deze kernwaarden krijgen ieder een ranking: kopen (een gunstige uitkomst, waardoor er investeringskansen komen), neutraal (dit betekent afwachten), of verkopen (in dat geval zijn de uitkomsten niet gunstig en dreigt koersdaling, dus is verkoop aan te raden).

3 indicatoren voor fundamentele analyse

Deze netwerkwaarde koppel je aan 3 indicatoren:

  • het aantal unieke adressen per dag;

Wanneer we weten hoeveel mensen het netwerk per dag gebruiken, weten we ook hoe groot het netwerk is. Hoe meer unieke gebruikers, hoe groter het netwerk. Uit deze dagelijkse waardering volgt een trend. Het is belangrijk om deze trend te volgen.

  • de transactiewaarde per dag;

Ook deze indicator is belangrijk. Hoe meer waarde er per dag in het netwerk wordt omgezet, hoe waardevoller het netwerk is. Deze waarde moet je niet interpreteren als een financiële waarde, maar als een trend-indicator.

  • kosten van mining per dag.

Om te voorkomen dat je jezelf door de waan van de dag laat regeren is het verstandig om voor de uitkomsten de trend te volgen en niet de individuele uitkomsten per dag. Met deze 3 indicatoren kunnen we nu 4 basisratio’s uitrekenen.

4 basisratio’s voor fundamentele analyse:

  • NVT Ratio— Bullish is <15 & Bearish is >25

Deze ratio wordt ook wel de p/e ratio of koers/winst ratio voor crypto genoemd. Om deze ratio te delen deel je de netwerkwaarde door het aantal transacties. Deze ratio leert hoe actief het netwerk is. Als een groot netwerk niet actief is, is dat minder waardevol dan een kleiner, maar actief netwerk.

  • MVRV Ratio — Undervalued is <1.5 and Overvalued is >3.5

Deze ratio bereken je door de netwerk marktwaarde (market cap) te delen door de gerealiseerde waarde. De exacte berekening en factoren die je in aanmerking moet nemen lees je in dit artikel.

  • Mayer Multiple — Bullish is <1.0 and Bearish is >2.4

De Mayer multiple is vernoemd naar Trace Mayer, een van de eerste Bitcoin investeerders. Deze bereken je door de huidige koerswaarde te delen door de gemiddelde koerswaarde over de laatste 200 dagen. Trace Mayer maakt de Mayer Multiple dagelijks bekend op zijn Twitter-account. Door de data van een jaar te verwerken is het mogelijk om een toekomstverwachting op te maken. Dit maakt deze ratio erg waardevol.

  • Mining P/BE Ratio — Bullish is <1.2 and Bearish is >3.2

Deze ratio bereken je door de koers te delen door het break even point voor miners. Deze ratio geldt uiteraard alleen voor de munten die gemined worden.

De mining costs per Bitcoin per land zijn als volgt:

Miningkosten per Bitcoin
Overzicht miningkosten per Bitcoin, februari 2018 (bron: Elite Fixtures)

Inmiddels plaatsten wij het tweede deel van deze CryptoClass, waarbij we dieper ingaan op de fundamentele analyse.

 

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.