Search
Close this search box.

Leer jouw eigen handelssentiment kennen met een handelsjournaal

Als je wilt beleggen in Bitcoin en/of andere cryptomunten kun je er natuurlijk voor kiezen om geautomatiseerd te handelen. Als je dat niet doet kun je voor jezelf jouw beleggingsbeslissingen rationaliseren. Een aspect wat minder rationeel is, zijn de factoren die jou triggeren om te kopen of te verkopen. Met een handelsjournaal kun je jezelf daar inzage in geven. In dit artikel leggen we uit wat een handelsdagboek is en welke elementen daar in ieder geval in moeten staan.

Wat is een crypto handelsdagboek?

Een crypto handelsdagboek is een dagboek waarin je dagelijks bijhoudt welke acties je doet en waarom je die doet. Dit kun je zowel bij aankoop als bij verkoop doen, maar ook bijvoorbeeld op het moment dat je de koersen bekijkt.

Waarom zou je een crypto handelsdagboek bijhouden?

Door het handelsdagboek op te stellen en daar zo veel mogelijk in te noteren kun je, als je na een periode evalueert jouw overwegingen objectief beoordelen en zien welke overwegingen tot goede resultaten en welke overwegingen tot slechte resultaten leiden. Zo krijg je inzicht in de persoonlijke factoren die jou triggeren om bepaalde beslissingen te nemen.

Deze factoren kun je vervolgens analyseren en op basis daarvan besluiten waar je juist wel aandacht aan schenkt en waar niet.

Wie zijn de Nederlandse beleggers in crypto?
In welke toestand haal jij de beste beleggingsresultaten in Bitcoin en crypto? Je leert het uit jouw handelsdagboek.

Wat noteer je in een crypto handelsdagboek?

Het cryptohandelsdagboek bouw je het beste op uit 6 elementen. Dit zijn de volgende:

  • De algemene overwegingen;
  • De dagelijkse koersen;
  • Jouw mentale gesteldheid;
  • De marktomstandigheden;
  • De prestaties die je levert;
  • Evaluatie en ‘lessons learned’.

We bespreken de punten hierna kort.

Algemene overwegingen in het crypto handelsjournaal

In de algemene overwegingen schrijf je op wat jouw aantrekt in het beleggen en waarom je voor cryptomunten hebt gekozen. Daarbij bepaal je de termijn waarop je wilt beleggen en de resultaten waarmee je binnen die termijn tevreden wilt zijn. Ook geef je voor jezelf aan waar je deze inschattingen op baseert.Daarbij geef je aan welke posities je wanneer en voor welk bedrag inneemt. Ook schrijf je de koers op waarbij je uitstapt en het resultaat dat je behaald hebt.

De dagkoersen

uiteraard is het belangrijk om de dagkoersen te noteren, met daarbij de veranderingen ten opzichte van dag, week en wellicht maand ervoor. Ook belangrijk is om jouw gevoel daarbij op te schrijven. Wordt je negatief en wil je verkopen bij een daling? Maakt een grote stijging jou nerveus dat je de winst niet op het goede moment neemt? Allemaal zaken die je een beter inzicht in jezelf geven.

Mentale gesteldheid in het handelsjournaal

Hoe je je voelt tijdens bepaalde handelstransacties is ook belangrijke informatie om jouw handelspatronen te leren kennen. Koop je vooral impulsief op basis van nieuwsberichten, uit angst om de koersstijging te missen of heb je andere triggers? Die breng je op deze wijze inzichtelijk.

De marktomstandigheden

Welke omstandigheden zorgen ervoor dat je koopt of verkoopt? Hoeveel invloed heeft de markt op jouw (ver)koopbeslissing en de hoogte van de investering? Dit biedt belangrijke informatie om later jouw gedrag te rationaliseren.

De geleverde prestaties in het handelsjournaal

Uiteraard gaat het erom dat je jouw beleggingsdoelen haalt. Door de geleverde prestaties in het handelsjournaal te vermelden kun je later handige informatie naar boven halen als je jezelf en jouw manier van handelen evalueert.

Het handelsjournaal, evaluatie en ‘lessons learned’

Met het handelsjournaal kun je uiteindelijk evalueren welke persoonlijke factoren en marktinterpretaties leiden tot een goede of slechte investeringsbeslissingen. Leidt jij altijd verlies als je op maandagochtend eerst de koersresultaten bekijkt en dan koffie drinkt, maar maak je juist winst als je instapt wanneer je met een kop thee een technische analyse of fundamentele analyse maakt? Erg belangrijke informatie.

Uiteraard hoef je niet zweverig te worden, maar kun je op deze manier wel jouw beleggingsgedrag analyseren en rationaliseren.

 

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.