De Bitcoin-crisis: bitcoinbubbel voorbij en lessons learned?

Dat het de eerste weken van november voor menig cryptobelegger geen genoegen was om de koersen te bekijken is geen verrassing. De koersen dalen hard en zijn terug op het niveau van oktober 2017, nog voor de enorme koersstijgingen van eind 2017. Is of was er sprake van een Bitcoinbubbel? Zoals altijd zijn er ook uit deze crisis lessen te leren. Wij zetten ze op een rij.

Is er sprake van een Bitcoinbubbel of cryptobubbel?

Veel mensen vragen zich af of de markt naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in een bubbel terecht is gekomen. Wie het klassieke patroon van het ontstaan en oplossen van een bubbel in de economie volgt moet eerder concluderen dat de bubbel op haar retour is. Afgaande op de statistieken en recente gebeurtenissen zitten we nu in de eindfase van de bubbel. We lichten dit toe.

Een cryptobubbel of bitcoinbubbel?
De klassieke fases van een economische (crypto)bubbel. Bron: transportgeography.org

Het einde van de Bitcoin bubbel?

In deze grafiek zie je de klassieke fases van het ontstaan van een bubbel in de economie. Wanneer we dit model naast de ontwikkelingen van de cryptomarkt in het algemeen en de Bitcoin in het bijzonder plaatsen vallen de patronen direct op. De diverse fases in aanloop naar de hoogste koers van eind 2017 zien we duidelijk terug. Ook de niet-cijfermatige aspecten, zoals media-aandacht en de hebberigheid van veel mensen volgt de lijn van de koers.

Het lijkt erop dat we de Bull trap eerder dit jaar meemaakten toen de koersen ineens weer klommen en er allerlei zeer positieve voorspellingen werden gedaan. Ook de fase ‘return to “normal” ‘ hebben we kunnen zien toen de koersen in het najaar 2018 lange tijd stabiel bleven en er haast geen volatiliteit in de markt was. Als je dit model als zodanig interpreteert kun je inderdaad concluderen dat er sprake is van een Cryptobubbel of Bitcoinbubbel.

Hoe nu verder?

Vanuit deze redenatie zitten we nu ergens tussen ‘angst en capitulatie’. Deze analyse ligt in lijn met verwachtingen van experts die eerst een koersval naar $ 3000,- tot 3.500,- voorzien (de despair-fase) voordat er een nieuwe sterke bull rally plaats gaat vinden. Als de praktijk zich inderdaad zo ontwikkelt is het zaak om je als crypto-belegger goed voor te bereiden op de komende periode. Aangezien de historie van cryptovaluta, zeker ten opzichte van andere beleggingsobjecten, erg kort is, kunnen we op dit moment niet met zekerheid zeggen dat deze statistiek ook zo zal verlopen. Eens temeer is beleggen voor iedere cryptobelegger een eigen afweging. Wij adviseren dan ook nooit en informeren slechts. Als de statistieken zich wel conform het traditionele patroon ontwikkelen kunnen we ter voorbereiding alvast lessen leren uit de cryptocrisis. Wij zetten er een aantal op een rij.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

  • Wees alert op de fase van een bubbel

Veel mensen hadden, wanneer we deze statistiek vorig jaar hadden gekend, geanalyseerd en naast de marktontwikkelingen hadden gelegd, wellicht andere beslissingen genomen en hun beleggingsstrategie gewijzigd. Door signalen van een bubbel de volgende keer sneller te herkennen kun je hierop inspelen. In welke fase bevindt de markt zich? Is er sprake van een cryptobubbel en zo ja, in welk stadium bevindt de markt zich? Door die vragen steeds te monitoren kun je tijdig van koers wijzigen.

  • Laat je niet leiden door emoties

Veel mensen hebben zich laten leiden door de emoties. Zo waren er veel analisten die de meest wonderlijke koersvoorspellingen deden. Inmiddels zien we gaandeweg het jaar steeds meer analisten terugkomen op hun voorspelling of de deadline voor hun voorspelling verleggen. Zij kunnen dit vaak zonder gevolgen doen, in tegenstelling tot de mensen die zich op basis van die voorspellingen hebben laten verleiden om zonder kennis van zaken in te stappen. Een ander aspect, het zogenoemde FOMO-effect heeft ook een rol gespeeld. Door de angst om de winst te missen (the Fear Of Missing Out) zijn veel mensen zonder kennis ingestapt op een (te) laat moment. Door rationeel te beslissen kun je deze sentimenten beter weerstaan.

  • Baseer jouw beleggingsbeslissingen op cijfers en rationele informatie

Er zijn diverse manieren om objectiever in te schatten wat de koersbewegingen zijn. Nogmaals, garanties kan niemand geven, maar je kunt wel objectiever beslissen. Zo kun je diverse analyses maken. Deze bespreken wij de komende weken in de cryptoclass. Deel 1 van de fundamentele analyse staat inmiddels online. Ook kun je naast cijfers een aantal objectieve criteria gebruiken. In deze bijdrage leggen we uit hoe professionals tegen de waardering van ICO’s aankijken. Voor reeds bestaande munten zijn de beoordelingsfactoren niet anders.

Cryptomunten kopen en cryptomunten verkopen kan ook met cryptvaluta opties
Een van de lessen uit deze cryptocrisis: laat je niet leiden door emoties, maar door cijfers en trends.
  • Beleggingen spreiden

Zoals we in dit artikel uitleggen is het bij een dalende koers verstandig om jouw vermogen in cryptovaluta te concentreren in een beperkt aantal betrouwbare munten op het moment dat de koersen dalen. Dit neemt niet weg dat je nog steeds aanzienlijke verliezen kunt hebben als de hele markt daalt. Men raadt dan ook aan om het vermogen dat je beschikbaar hebt om te beleggen te verdelen over meerdere vormen van beleggen, bijvoorbeeld een deel in aandelen of een deel in (edel)metalen, zoals zilver.

  • Wees bedacht op de volgende cryptobubbel

Of we nu kijken naar ICT, aandelen of andere nieuwe producten of diensten, de kans is altijd aanwezig dat er een nieuwe bubbel ontstaat. Zoals je aan de grafiek kunt zien is het ontstaan van een bubbel namelijk niet zozeer gebaseerd op economische factoren. De menselijke factor blijkt belangrijk en mensen blijven mensen. Gezien de korte historie staan zowel cryptovaluta als de achterliggende Blockchain-technologie nog in de kinderschoenen. Een volgende cryptobubbel, al dan niet in combinatie met een bitcoinbubbel is dan ook niet uitgesloten. Je weet nu hoe je tijdig de kenmerken kunt ontdekken en welke tips je dan kunnen behoeden voor een volgende waan.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

 

 

 

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.