Hoe kun je handelen als de koersen dalen?

Als koersen plotseling sterk dalen, zoals we bijvoorbeeld op 13 november 2018 zagen, maakt paniek zich van onervaren beleggers meester. Dit is niet nodig als je voorbereid handelt. Wij zetten een aantal tips op een rij. We leggen je uit hoe je een eventueel verlies kunt beperken en zelfs geld kunt verdienen bij dalende koersen.

Consolideer jouw cryptomunten

Altkoersen volgen vaak de Bitcoin, maar dan met een sterker effect. Het is dan ook verstandig om, in geval van een dalende trend, jouw bezit te concentreren in grote en bekende munten. Hierbij kun je denken aan de Bitcoin, maar bijvoorbeeld Ripple (XRP) of Ethereum (ETH) waar een bekend en geaccepteerd product mee verbonden is. Al staat dit in juridische zin los, qua bouwen en houden van vertrouwen is dit een positief punt.

Stap op tijd uit

Er wordt vaak gesproken van een bodemwaarde. Men veronderstelt dat cryptovaluta een minimale waarde hebben, waar koersen nooit onder kunnen komen. Deze bewering is niet juist. Als eerste weet nog niemand of er een bodem is en zo ja, op welk niveau deze ligt. Daarnaast zijn er uit andere beleggingsproducten genoeg voorbeelden te noemen van beleggingen die volgens experts niet konden mislukken en dat toch zijn. Het vereist wat discipline, maar het is verstandig om een stop-loss met jezelf af te spreken. Dit betekent dat je van tevoren een moment bepaalt waarop je sowieso verkoopt. Vaak nemen mensen een percentage, bijvoorbeeld wanneer de koers meer dan 5% zakt in een half uur of wanneer de winst terugloopt tot percentage A. Het is daarbij wel belangrijk dat je de gelegenheid (en motivatie) hebt om de koersen doorlopend te volgen. Soms verliest een munt wel 15 tot 20% in een half uur.

Handelen bij dalende koersen door analyses
De koers van de Bitcoin tijdens de koersval van 14-11-’18, voorzien van diverse cijfermatige analyses

Dek je positie in met opties

Als je belegt in de verwachting dat de koersen stijgen is het verstandig om een eventuele koersdaling in te dekken met opties. Als je exact wil weten hoe optiehandel in cryptovaluta werkt verwijzen we je graag naar dit artikel dat we erover schreven. Kort gezegd komt het erop neer dat je, als je speculeert op een stijgende markt, een put-optie koopt. Deze geeft jou het recht om op de afgesproken einddatum de cryptomunt te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Voor deze optie moet je een premie betalen, maar als je goed rekent verdien je deze makkelijk terug uit de koerswinst. Als de koers onverhoopt daalt weet je dat je jouw cryptovaluta tegen een voorafgestelde prijs kunt verkopen. Een voorbeeld van zo’n optieplatform is FSB.

Met de bovengenoemde tips kun je jouw verlies beperken. Er zijn echter ook mogelijkheden om geld te verdienen.

Benut de tijd om jouw huiswerk te doen

Als je jouw verlies hebt afgedekt door opties of hebt beperkt is het tijd om te wachten tot de beren verjaagd zijn. In de tussentijd kun je goed bedenken hoe je geld kunt verdienen aan de dalende koersen. We bespreken twee mogelijkheden: analyseren en koopjesjacht.

Analyseer de dalende koersen

Allereerst is het belangrijk om de oorzaken van de koersval te analyseren. Wat is er aan de hand? Als er sprake is van een schrikreactie of een technische fout is het koerseffect vaak maar tijdelijk. Is er sprake van een groter probleem, bijvoorbeeld een plotselinge exit van niet-professionele beleggers, dan kan het langer duren voordat de koersen herstellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bij ons het laatste nieuws te volgen. Zo voorzagen wij als een van de eersten op 14 november direct het verband tussen de koersval en de gebeurtenissen rond Bitcoin Cash. We zagen dan ook dat de koersen na 15 november weer redelijk snel herstelden.

Maak cijfermatige analyses

Er zijn diverse vaste berekeningen die een bepaald koers-effect voorspellen. Zo kun je technische analyses berekenen, de Elliot-wave proberen te destilleren en de Fibonacci-getallen berekenen. Op deze basis doe je veel gerichter zaken. Deze berekeningen zijn te automatiseren, maar we leggen ze in onze cryptoclass de komende periode ook uit. Wanneer je een trendbreuk hebt berekend en kunt voorzien en je stapt op dat moment in koop je goedkoop in en profiteer je maximaal van de herstelbeweging die de koers daarna zal maken.

Ga op koopjesjacht

Soms kunnen koersen erg veel verliezen. Door goed te kijken naar de oorzaken en de historische koersen is het vaak mogelijk om in de misère een aantal koopjes te ontdekken. Dit gaat vaak makkelijker naar mate je meer ervaren bent. Er is goed geld te verdienen als je deze koopjes op het juiste moment kunt inslaan en bij hogere koers weer kunt verkopen.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2

Wees er altijd op bedacht dat jij de enige bent die beslist of je wel of niet handelt. Ook ben jij de enige die het juiste moment kunt kiezen. Wij kunnen en willen je daarin niet adviseren. Dit artikel is dan ook informerend en niet adviserend bedoeld. Beleg altijd met geld dat je relatief makkelijk kunt missen zonder dat de dagelijkse verplichtingen in gevaar komen.

 

 

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.