Search
Close this search box.

CryptoDailySpecial cryptotaal: Blockchain termen

Overige week gaven we in onze special een overzicht van een aantal veel voorkomende termen in relatie tot Blockchain. Deze week brengen we je nog een aantal termen die je vaak zult horen als je met de Blockchain te maken hebt. Wij leggen je uit wat de belangrijkste termen rond de Blokketen betekenen.

De Blockchain of Blokketen

Vorige week bespraken we al een aantal belangrijke termen rond de Blockchain. Aangezien de Blockchain de basis is voor de validatie van cryptomunten brengen we in dit artikel een vervolg. Hieronder leggen we nog een aantal termen uit.

block explorer of blokverkenner

Een block explorer of blokverkenner is een online zoekmachine waarin je alle transacties op een blokketen van een bepaalde cryptomunt bekijken. Daarbij kun je de loop van de transacties ook volgen. Transparantie is niet voor niet een van de basiskenmerken van cryptovaluta.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Block halving of blokhalvering

Deze term zie je terug in bij crypto mining. Wanneer er cryptomunten gemined worden en er een beloning wordt uitgedeeld worden de cryptomunten schaarser naar mate een groter deel van de munten op de markt is. Om dit proces te remmen vindt er periodiek een blokhalvering of block halving plaatst. Dit betekent dat de beloning wordt gehalveerd. Deze procedure, ook wel het defltionary model genoemd, volgt men onder meer bij de Bitcoin.

block halving party of blohalveringsfeest

Wanneer een blokhalvering plaats vindt wordt de munt schaarser en daardoor meer waard. Dit is vaak reden voor een virtueel of fysiek feestje, de block halving party.

Zie je door de cryptobomen het Blockchainbos niet meer? Bekijk dan deze animatie.

https://youtu.be/KeFRLRA_XzQ

Block Party of blokfeest

De betekenis van deze term is tweeledig. Zo kan men dit als verkorte naam voor een blokhalveringsfeest gebruiken. De term kan ook slaan op een algemeen feest van cryptoliefhebbers. Hier kan een resultaat of geslaagde ICO aan ten grondslag liggen, maar kan ook spontaan georganiseerd worden.

Genesis block of Genesisblok

Het Genesisblok of Genesisblock is het eerste blok van een een nieuwe blokketen of blockchain. De waarde van dit blok (in de bloknummering) is altijd 0.

Block height of blokhoogte

De Block heigt of blokhoogte geeft aan hoeveel voltoide blokken er na het Genesis-blok gemined zijn. Als de blokhoogte 5.000 is wil dit zeggen dat er na het Genesisblok nog 5.000 blokken gedolven of gemined zijn.

Block propagation of Blokverspreiding

Als een blok door crypto mining bevestigd is, dan wordt dit naar alle nodes van het cryptonetwerk verzonzonden. Dit is nodig om het digitale grootboek op orde te houden. Het verzenden van een goedgekeurd blok noemt men blokverspreiding.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Block reward of blokbeloning

De blokbeloning is het bedrag in cryptovaluta dat de miner wint als hij als eerste een blok goedkeurt.

Block validation of blokvalidatie

Als een blok is opgeslagen in de blokketen moet men uiteraard controleren of dit het juiste blok is. Dit doet men door de cryptografische handtekening van een blok te controleren. Als deze crypto-handtekening klopt is het blok gevalideerd en wordt het onomkeerbaar vastgelegd in de Blockchain.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.