Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cryptotaal: 11 crypto slang termen bij de Bitcoin

Als je er een beetje bij wilt horen gebruik je termen uit de cryptowereld. Wil je jezelf als een echte insider profileren, dan gebruik je de straattaal van de cryptowereld, ook wel ‘crypto slang’ genoemd. Om jou alvast klaar te stomen voor de volgende borrel benoemen we hier 11 bijzondere slang-termen uit de cryptotaal met hun betekenis.

1. HODL

Gevraagd naar een koop- of verkoopadvies schreef iemand in een community ‘hodl’, waar hij ‘hold’ bedoelde. Gebruikers van hetzelfde forum dachten dat ‘hold’ stond voor ‘hold on for dear life’, oftewel kost wat kost vasthouden. Inmiddels is de kreet een standaardbegrip geworden. Ook zijn er weer eigen verbasteringen ontstaan. Zo wordt iemand die erom bekend staat niet te verkopen, zelfs niet wanneer de prijzen dalen, een ‘hodler’ genoemd.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

2. FUD

FUD is de volgende afkorting om indruk te maken. De afkorting staat voor “fear, uncertainty and doubt.”. Deze afkorting wordt vaak gebruikt om een negatieve markt goed te praten of om aan te duiden dat bepaald nieuws niet al te serieus moet worden genomen. Je ziet dan een zin als: “Hodl de Bitcoin, het nieuws over het einde van cryptomunten is allemaal FUD.

3. Sats

Deze afkorting verwijst naar de kleinste hoeveelheid Bitcoin die verhandelbaar is, de Satoshi. 1 Satoshi is 0.00000001 Bitcoin.

Uitspraak van crypto slang

De term kennen is één ding, de term goed uitspreken weer iets heel anders. In dit filmpje legt Peter Saddington de betekenis van cryptoslang in het Engels uit. Een mooie gelegenheid om de juiste uitspraak te horen.

<iframe width=560 height=349 src=https://player.cnbc.com/p/gZWlPC/cnbc_global?playertype=synd&byGuid=3000687785 frameborder=0 scrolling=no allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen ></iframe>

4. Bagholders

Bagholders zijn de pechvogels van de cryptohandel. Met een bagholder bedoelen de cryptohandelaren iemand die een munt alleen maar koopt om te speculeren op koersstijging, maar net te laat is. Hij blijft dan over met een zak munten die hij niet wil hebben, maar ook niet kan verkopen voor de prijs die hij wil. De term doet in de verte denken aan onze welbekende ‘kat in de zak’.

5. Mooning

Wees gerust, als je een cryptohandelaar over mooning hoort praten bedoelt hij niet dat hij binnenkort in zijn blote kont staat. In de cryptowereld is mooning de kreet om uit te drukken dat een koers op weg is naar een piek in waarde. Bijvoorbeeld: Ripple (XRP) is mooning! De term mooning is afgeleid van de uitdrukking ‘over the moon’, maar dat was, zeker in de tijd dat Twitter nog een grens van 140 tekens had wat veel van het goede. Overigens zijn de serieuzere handelaren niet al te blij met deze term. Zij zien het als pogingen van avonturiers om koersen op te jagen, bijvoorbeeld voor een pump-and-dump.

Ben jij benieuwd naar andere typische cryptowoorden of meer crypto slang? In onze rubriek cryptoclass verzorgen we regelmatig een spoedcursus cryptotaal. Deze bijdragen voegen we, als ze verschijnen, ook toe als special aan onze CryptoClan Daily. Deze kun je elke dag rond 18 uur op de site bekijken of gratis in jouw mailbox ontvangen als jij je hieronder aanmeldt.

6. DYOR – Do your own research

Deze term is een soort van disclaimer en verwijzing naar de eigen verantwoordelijkheid van lezers. Te begrijpen als: met deze bijdrage geven wij geen advies, doe je eigen onderzoek.

7. FOMO – Fear of missing out

Vrij vertaald: ‘de angst om de spreekwoordelijke boot te missen.’ Deze term wordt vaak gebruikt om aan te geven dat mensen instappen of meedoen omdat ze bang zijn anders met lege handen achter te blijven. De Postcodeloterij speelt hier bijvoorbeeld op in (‘stel dat hij in onze straat valt, dan heeft de buurvrouw prijs en ik niets, dus neem ik een lot’). In de cryptomarkt zien we dit vaak gebeuren bij stijgende koersen. Mensen kopen zodra de koers gaat stijgen uit angst dat ze bij verdere koersstijging niet meeprofiteren.

In dit filmpje zie je hoe je het handelen op basis van FOMO kunt voorkomen (tekst loopt door na het filmpje).

8. JOMO/FOJI – Joy of missing out / Fear of joining in

Beide begrippen zijn tegengesteld aan FOMO, JOMO is het geluk dat je de ellende (bijvoorbeeld een fikse koersdaling) niet mee hoeft te maken. FOJI is de angst om in te stappen en erachter te komen dat de koersen verder dalen

9. BTFD – Buy the f*cking dip

Niemand zei dat crypto-insiders nette jongens waren… Met dit advies bedoelt men dat men een cryptomunt, bijvoorbeeld de Bitcoin na een dip moet kopen voordat de prijzen weer gaan stijgen.

10. STFR – Sell the f*cking rip

Als iemand deze fijnbesnaarde tekst gebruikt bedoelt hij dat het waarschijnlijk is dat een koersstijging over het hoogtepunt is en dat je snel moet verkopen voordat de koersdaling inzet.

11. LAMBO – Lamborghini

Deze al even discrete term staat voor het gevoel dat je met cryptomunten snel rijk kunt worden. ‘HODL till LAMBO’ was eind 2017 een veel gebruikte kreet.

Hoewel het tekstueel allemaal niet even fraai is weet je wel zeker dat je nu begrijpt waar men het over heeft. In ieder geval geldt: STFR, FUD of HODL? DYOR!

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.