Search
Close this search box.

Dit kun je verwachten van de Bitcoin halving 2024

Investeerders in crypto weten als geen ander dat deze markt nooit stil staat. Sterker nog: er is op ieder moment van de dag wel nieuw crypto nieuws te vinden rondom de Bitcoin en andere digitale munten. Kijken we bijvoorbeeld naar wat de volgende maanden ons gaan brengen, dan zien we dat april 2024 in het teken staat van de Bitcoin halving.

Wat houdt deze Bitcoin halving precies in en wat voor invloed heeft het uiteindelijk op de Bitcoin koers? Zien we een groot verschil in vraag en aanbod in vergelijking met voor de halving? We zochten het voor je uit. In dit artikel vertellen we je er meer over, zodat je goed voorbereid het nieuwe jaar in kan gaan met je investering in Bitcoin.

Betekenis Bitcoin halving: wat is Bitcoin halving precies?

Sinds 2012 vindt er iedere vier jaar een zogeheten Bitcoin halving plaats. Op dat moment wordt de beloning die miners krijgen voor het minen van Bitcoin, dus het toevoegen van een nieuw blok aan de blockchain, gehalveerd. In het kort: vanaf de start van Bitcoin wordt er gebruikgemaakt van miners (computers) die de transacties verwerken. De miner die als eerste alle transacties op de juiste manier heeft gecontroleerd en verwerkt, mag de complete transactie tot een blok samenvoegen en aan de blockchain toevoegen.

Daarvoor krijgt de miner een beloning in de vorm van nieuwe Bitcoins. Dat zijn Bitcoins die voor het minen nog niet beschikbaar waren. Maar: omdat er maar een maximum aan Bitcoins is, namelijk 21 miljoen, wordt dit aantal waaruit de beloningen worden gegeven alsmaar kleiner. Daarom moet er om de vier jaar een zogeheten Bitcoin halving plaatsvinden. Zo’n halving heeft logischerwijs invloed op de inkomsten van de miners. Ook kan het zichtbaar worden op de Bitcoin koers en dus uiteindelijk in je wallet.

Invloed van Bitcoin halving op de Bitcoin koers

Voor 2024 staat er weer een Bitcoin halving gepland. Om een beetje in te schatten wat voor invloed die halving gaat hebben, moeten we kijken naar de geschiedenis van de vorige keren dat er een Bitcoin halving plaatsvond. In 2012 was het de eerste keer, waarbij de beloning van 50 Bitcoins per blok werd gehalveerd naar 25 Bitcoins. Dat is met de waarde van de munt vandaag de dag bijna niet voor te stellen dat je er toentertijd zoveel coins voor kreeg. Door de jaren heen is de Bitcoin veel meer waard geworden. De tweede keer dat er een halving plaatsvond, was in 2016. De beloning die miners toen kregen, bestond uit 12,5 Bitcoins. De derde en laatste keer tot nu toe was in 2020; toen kregen miners nog maar 6,25 Bitcoins per blok.

Wat opvallend is, is dat de waarde van de Bitcoin de vorige twee keren vlak voor de halving steeg. De laatste keer, tijdens de pandemie in 2020, gingen zoveel mensen investeren in Bitcoin dat het niet lang duurde voordat er een record werd behaald. Ook nu lijkt het erop dat de waarde en de prijs van de Bitcoin weer in de lift zit – toevallig ook vlak voor de volgende halving van de Bitcoin. Is dat toevallig of willen mensen een graantje meepikken van de verwachte prijsstijging na de halving? Er is dan immers sprake van een minder groot aanbod van Bitcoins wat van invloed kan zijn op de prijs. De laatste keren bleef de waarde stabiel na de halving; waarschijnlijk juist omdat de waarde al voor de halving was gestegen door een grotere vraag.

Positieve verwachtingen van Bitcoin halving in 2024

Desondanks zijn er genoeg experts in de cryptowereld die er zo hun gedachten over hebben wat de Bitcoin halving gaat doen. De Nederlandse analist PlanB is bijvoorbeeld enorm optimistisch over deze happening. Volgens hem is de zogeheten bullmarkt al begonnen en gaat de waarde van de Bitcoin aan het einde van volgend jaar stijgen naar 300.000 dollar. Dat is vergeleken met nu een erg hoge waarde en iets dat de bekende analist Filbfilb niet zo snel ziet gebeuren.

Met de actuele waarde van rond de 25.000 dollar per Bitcoin (eind september 2023) verwacht hij dat er na de Bitcoin halving wel sprake zal zijn van een stijging met een maximale piek van rond de 46.000 dollar. Zoals altijd geldt bij het voorspellen van cryptowaarden moeten we vooral afwachten wat de Bitcoin halving gaat doen. Feit is wel dat het een hele leuke gebeurtenis is voor iedereen met een investering in de munt, want dat er iets gaat gebeuren in april 2024 staat wel vast.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.