Als gevolg van de regelgeving die vorige week werd aangekondigd blijkt er nu een verstrekkend gevolg te zijn voor niet-Europese cryptobeurzen. Deze mogen geen activiteiten in Nederland meer uitvoeren.

Nu DNB laat weten hoe zij zich voorbereidt op komende wetgeving en marktpartijen oproept om zich te melden blijkt er een bijzonder bij-effect.

TIP!
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan bij het Nederlandse Bitvavo!
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan bij het Nederlandse Bitvavo! Show Less

Cryptobeurzen buiten Europa kunnen hun diensten niet meer aanbieden. Wij zetten op een rij hoe dit kan en wat dit voor jou als investeerder betekent.

Waarom bemoeit DNB zich met cryptobeurzen?

In januari van dit jaar kondigde de minister van financiën aan dat zij met wetgeving over cryptobeurzen zou komen. Dit op basis van Europese anti-witwasregelingen (voor de fijnproever: AMLD 5). Deze wetgeving moet uiterlijk 10 januari 2020 geïmplementeerd zijn. In haar nieuwste persbericht bevestigt DNB dat het gaat om:’ bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen crypto’s en gewoon geld en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden.’

In een verdere uitleg stelt DNB dat naast AMLD5 ook de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977 van toepassing zijn op haar toezichthoudende taak.

Volgens het wetsvoorstel moeten niet alleen Nederlandse bedrijven, maar ook Europese bedrijven die actief zijn in andere landen zich melden als hun activiteiten onder de definities vallen.

Wat betekent dit voor bedrijven buiten de Europese Unie?

Aangezien je conform het wetsvoorstel alleen de genoemde diensten mag aanbieden als je onder Europees toezicht valt betekent dit een strop voor bedrijven die niet in Europa gevestigd zijn. Zij vallen niet onder Europees toezicht en mogen dus niet langer in Europa (en dus in Nederland) actief zijn. Dit bevestigt DNB-voorlichter Oudejans aan Coindesk. Of zij wel actief kunnen blijven als zij een vestiging in Nederland openen wil Oudejans nu niet bevestigen.

Wat betekent dit voor jou als belegger?

Hoewel de wetgeving volgens Europa uiterlijk 10 januari 2020 van kracht moet zijn ligt het wetsvoorstel nog ter behandeling in de Tweede Kamer. De exacte gevolgen zijn dus nog niet te duiden. Wel is duidelijk dat zowel bestuurders als grotere aandeelhouders aan kwaliteitseisen moeten voldoen en een vergunning moeten aanvragen. Hiervoor worden zij gescreend door DNB. Dit betekent dat de regulering ervoor zorgt dat de aanbieders met vergunning betrouwbaar zijn in het uitvoeren van cryptotransacties. Ook betekent dit dat je met de nieuwe wet een adres (DNB) hebt om te klagen. DNB kan dan ook sancties opleggen tegen dergelijke cryptobeurzen of wallet-beheerders.

Welke beurzen worden getroffen?

Nu alle niet-Europese beurzen hun handel in Europa dreigen te moeten staken is het van belang om te bekijken welke gevolgen dit voor jou als belegger kan hebben. Hiervoor sluiten we aan bij de 10 internationale cryptobeurzen die als meest betrouwbaar worden beoordeeld na een onderzoek van Bitwise. Dit zijn:

  • Binance (gevestigd op Malta, dus binnen de EU)
  • Bitfinex (gevestigd in Hong Kong en geregistreerd op de Maagden-eilanden)
  • Kraken (gevestigd in Amerika)
  • Bitstamp (gevestigd in Luxemburg, dus binnen de EU)
  • Coinbase (gevestigd in Amerika)
  • BitFlyer (gevestigd in Luxemburg, dus binnen de EU)
  • Gemini (gevestigd in Amerika)
  • itBit (gevestigd in Amerika)
  • Bittrex (gevestigd in Amerika)
  • Poloniex (gevestigd in Amerika)

Om misverstanden te voorkomen: Bitvavo en Bitcoinmeester komen in dit overzicht niet voor omdat zij alzo Nederlands zijn en dus sowieso onder de nieuwe toezichtsregels gaan vallen. Daarnaast vielen zij op basis van de criteria die Bitwise hanteerde buiten de scope van hun onderzoek.

TIP
Prijsbewust crypto handelen
Prijsbewust crypto handelen
Crypto handelen tegen lage tarieven doe je bij BitcoinMeester.
Crypto handelen tegen lage tarieven doe je bij BitcoinMeester. Show Less

Deze uitleg van de regelgeving leidt tot de opmerkelijke conclusie dat 7 van de 10, volgens onderzoek betrouwbaarste, internationale cryptobeurzen op grond van de Europese wetgeving niet meer in Europa zouden mogen handelen en dat lijkt een aparte uitkomst. Wij hebben dit artikel voorgelegd aan de heer Oudejans en zullen het aanvullen met zijn reactie zodra we deze ontvangen.

CryptoClan Daily

Dagelijks nieuwe insights, nieuws en tips in je mailbox bij de lunch en het begin van de avond!
Inschrijven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here