Door toenemende fraude roepen Oostenrijkse toezichthouders op tot strengere cryptovoorschriften

Te midden van een golf van uitgebreide investeringszwendel met cryptocurrency en digitale activa roepen Oostenrijkse toezichthouders op tot strengere cryptowetten. De Oostenrijkse Autoriteit voor Financiële Markten heeft onthuld dat meer dan 60% van alle gerapporteerde financiële fraude in het land over cryptohandel producten gaat. Zo heeft een Bloomberg-rapport van vrijdag gemeld.

Deze crypto-oplichters gebruiken sociale mediaplatforms zoals Telegram en TikTok om reclame te maken voor hun frauduleuze aanbod aan potentiële slachtoffers, geeft de FMA aan. Klaus Grubelnik, een woordvoerder van de FMA, deed de volgende opmerking in een reactie op de noodzaak van strengere cryptovoorschriften. Deze voorschriften moeten de dreiging van deze frauduleuze investeringsactiviteiten beteugelen.

Grubelnik merkte op dat ze een grote behoefte aan strengere regelgeving zien. Er zijn altijd valse aanbiedingen voor aandelen en goud geweest en deze oplichting verschuift nu naar digitale activa door de hype, zei Grubelnik. Er is een toename in 2020 van het aantal meldingen van klokkenluiders op het gebied van crypto-zwendel.

Dit zou verband kunnen houden met een algemene toename van cryptocurrency-gerelateerde fraude te midden van het begin van de coronavirus-pandemie vorig jaar. Hartwig Löger, de Oostenrijkse minister van Financiën, riep in 2018 riep op tot pan-Europese cryptovoorschriften om het witwassen van geld te bestrijden. De opmerkingen van Löger kwamen toen te midden van het recent ontdekte Optioment Bitcoin-piramidespel.

Hierbij werd er meer dan 12.000 Bitcoin (BTC) van de slachtoffers van de zwendel overgeheveld. Er is een schijnbare toename van gerapporteerde crypto-zwendelinvesteringen in Oostenrijk. Toch vormen traditionele beurzen in het land nog steeds de kern van het stimuleren van de acceptatie van digitale activahandel. Zo hebben platformen als de Weense effectenbeurs een verscheidenheid aan crypto-op de beurs verhandelde producten op een rijtje gezet.

Dit is een duidelijke afwijking van de situatie in de Verenigde Staten, waar regelgevers de handel in crypto-op de beurs verhandelde fondsen nog niet toestaan. Cryptobetalingen maken ook een grote vlucht in Oostenrijk met A1 Payment, naast de gereguleerde handel. A1 is namelijk een van de grootste mobiele netwerkoperatoren van het land, die in juli 2020 een betalingsoptie voor cryptocurrency mogelijk maakte.

De Iota Foundation werkte in november 2020 samen met de Technische Universiteit van Wenen om onderzoeksactiviteiten in distributed ledger technologieën te onderzoeken, op het gebied van blockchain-acceptatie.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.