Ethereum (ETH): een simpele uitleg voor beginners

Naast Bitcoin en Ripple is er nóg een bekende virtuele munt: Ethereum (ETH). De meesten hebben van de eerste twee gehoord, maar weten helaas niet veel van de laatste. Daarom vonden wij het een goed idee om een simpel artikel te schrijven over één van de meest verhandelde cryptocurrencies ter wereld.

[affcoups id=”2229″]

Wat is Ethereum nou precies?

Ethereum is een globaal platform voor gedecentraliseerde applicaties. Dat klinkt natuurlijk een beetje complex. Eigenlijk is het een soort computer die door de hele wereld gebruikt kan worden. Gelukkig hoeven de meeste mensen geen verstand te hebben van de achterliggende processen wanneer ze gebruikmaken van deze blockchain.

Mensen zoals jij en ik kunnen de blockchain op veel manieren gebruiken. Op de website van de Ethereum stichting staat een opsomming van de toepassingen, die wij voor je hebben vertaald:

  • Cryptocurrency portemonnees om ETH betalingen te doen met lage transactiekosten.
  • Financiele applicaties die het mogelijk maken om te lenen, uitlenen of investeren in digitale middelen.
  • Gedecentraliseerde markten waar je digitale middelen kan verhandelen of zelfs voorspellingen kan doen over gebeurtenissen in de echte wereld.
  • Spelletjes spelen, waarin sommige spullen die je in het spel bezit ook daadwerkelijk van jou zijn en waarmee je geld kan verdienen.

Veel uiteenlopende toepassingen dus, maar…

Ethereum coin ETH beginners crypto
Via: pixabay.com | WorldSpectrum, CC

Wie zit er achter Ethereum?

Het platform werd in 2014 geïntroduceerd op het forum Bitcointalk en heeft enkele mede-oprichters. De bekendste en tevens jongste hiervan is Vitalik Buterin, een jonge programmeur. Ethereum werd door middel van crowdfunding gelanceerd in 2015.

Achter dit platform zit een grote gemeenschap van developers, speculanten, gewone gebruikers, grote bedrijven zoals ING en veel andere groepen mensen. Deze gebruikers ondersteunen Ethereum allemaal op hun eigen manier.

De mensen achter CryptoKitties hebben ervoor gekozen een spel te maken waarbij men virtuele katten kan verzamelen en ruilen met andere gebruikers met behulp van de blockchain. Denk aan het verzamelen van Pokémonkaarten, maar dan digitaal en met meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het fokken van katten en spelen van minigames op je computer.

cryptokitties
De populairste cryptokitties van het moment | Via: cryptokitties.co

De uitdagingen voor developers

De blockchain is veel gebruikt voor ICO’s, oftewel Initial Coin Offerings. Dit zijn investeringsrondes van bedrijven die hun eigen virtuele munt uitbrengen op het Ethereum netwerk. Deze munten noemt men ERC-20 tokens. Men kan tokens van ICO’s aanschaffen door Ethereum, en soms Bitcoin, te wisselen voor tokens.

Omdat er in de afgelopen jaren veel ICO’s zijn geweest was de koers van Ethereum sterk gestegen. De koers daalde flink toen de bedrijven achter ICO’s de opgebrachte ETH wisselden voor traditionele valuta. Dit zorgde dus voor enige volatiliteit in de prijs.

Populariteit en frustratie

De populariteit van CryptoKitties is ook niet altijd gunstig geweest. Op een gegeven moment gebruikten zo veel mensen CryptoKitties, dat alledaagse transacties op de blockchain werden vertraagd. Dit zorgde voor tijdelijke frustratie onder allerlei soorten gebruikers.

Schaalbaarheid is op het moment dus een pittige uitdaging. Developers zijn van plan de meeste ongemakken in de komende jaren op te lossen.

[affcoups id=”3782″]

Ethereum is veelbelovend. Toch is het lastig om één blockchainplatform te maken dat iedereen gebruikt. Daarom zijn er ook andere platforms, zoals het Chinese NEO (NEO), Cardano (ADA) en EOS (EOS).

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 20,- CASH in jouw account door nu te registreren.