Is er reden tot zorg over Ethereum (ETH)?

De koers van Ethereum maakt, net als de koers van de Bitcoin, de laatste weken een sterke stijging door. Er lijkt dus op het eerste gezicht geen reden tot klagen. Wie echter verder kijkt ziet dat er wel een aantal zaken speelt. Vraag is of deze zaken zo zorgelijk zijn dat ze de koers negatief beïnvloeden. Wij zetten de factoren op een rij, zodat je jouw eigen conclusie kunt trekken.

Wat speelt er rond Ethereum?

Er zijn drie factoren waardoor Ethereum op dit moment in het nieuws is, anders dan om de koersstijgingen. De discussies gaan over decentralisatie, privacy en de Istanbul hard fork. Wij bespreken wat er gaande is.

Hoe decentraal is Ethereum (ETH) eigenlijk?

Een van de belangrijke pijlers waarop de crypto-industrie is opgebouwd is decentralisatie. Dit betekent dat er geen centraal orgaan is dat controle uit kan oefenen op het beheer van de cryptomunten en de koersen. Formeel gezien is dit bij Ethereum inderdaad het geval. Een analyse door Chainalysis leerde dat 30% van de cryptomunt in handen is van een groep van 376 personen of instanties. Daarnaast blijkt dat deze whales niet al te actief handelen, maar dat er wel degelijk volatiliteit ontstaat als zij dit wel doen. Dit indiceert dat de Whales op deze manier invloed op de markt uit kunnen oefenen, maar ook op de toekomst van de crypto-industrie als geheel.

Er bestaat namelijk de mogelijkheid dat Whales massaal hun bezit verkopen en daarmee een koersdaling veroorzaken die als een sneeuwbal (door autobots) de rest van de markt meetrekt. De kans wordt theoretisch geacht, maar we hebben vorig jaar gezien dat Craig Wright bij de ruzie rondom Bitcoin Cash (BCHJ in ieder geval niet te beroerd was om ermee te dreigen.

Cryptolegende John McAfee had zo zijn eigen kijk op gebeurtenissen bij Ethereum (ETH).

Hoeveel privacy biedt de handel in Ethereum?

Het volgende punt is door oprichter Vitalik Buterin recent zelf ter sprake gebracht. Doordat er steeds meer analisten van blockchains komen staat de privacy onder druk. Hierdoor zou aan de hand van de Bitcoin-adressen toch te achterhalen zijn welke partij er schuil gaat achter een transactie. Buterin vindt dit een zorgelijke ontwikkeling en heeft aangegeven dat hij met een systeem bezig is. Dit systeem komt erop neer dat alle handelstransacties opties een gelijk bedrag worden. Hierdoor ziet ‘de buitenwereld’ op de Blockchain alleen eindeloze hoeveelheden transacties voor hetzelfde aantal munten. Degenen die bij de transactie betrokken zijn zouden dan wel de exacte getallen weten. Buterin gaf aan ermee bezig te zijn, maar noemde nog geen concrete datum.

Istanbul Hard Fork

Nadat we eerder dit jaar de Constantinopel Hard Fork hadden is in het derde kwartaal de beurt aan de volgende, de Istanbul Hard Fork. Het feit dat er een hard fork aankomt is niet schokkend. Er staat namelijk in de white-paper van de cryptomunt beschreven dat er periodiek hard forks plaats moeten vinden om te garanderen dat het protocol altijd volgens de laatste beveiligingseisen blijft functioneren. Het gevaar bestaat echter dat er een afsplitsing plaatsvindt. Dit kan enerzijds vanwege de hiervoor genoemde factoren of combinatie daarvan. Er kunnen ook andere redenen zijn, bijvoorbeeld verschil van inzicht, waardoor partijen splitsen. De komende hard fork heeft onder andere een update in zich van de validatiemethode van mining. In plaats van Proof of Work wil men naar Progressive Proof of Stake (PPOS). Laat nu juist een wijziging van authorisatie voor mining een reden zijn die vaak tot ruzie leidt…

Wat is de toekomstverwachting van Ethereum?

Zoals altijd geldt ook hier het gezegde dyor. Dat het spannende tijden gaan worden is een ding dat zeker is, al was het maar omdat de koers van Ethereum (ETH) momenteel stevig stijgt.

Bron: Cryptocoinspy

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.