Search
Close this search box.

Dit moet je weten over Facebook Project Libra

Gisteren presenteerde Facebook de white paper met bijbehorende documenten voor haar Project Libra. Nu de eerste hype is overgewaaid is het tijd voor een serieuze vraag. Moeten Bitcoin (BTC) en/of Ripple (XRP) zich zorgen maken over de komst van Facebooks’ gedachtenkindje?

[affcoups id=”2229″]

Facebook Project Libra, de cryptomunt die geen cryptomunt is en…

Wanneer je het white paper (dat je hier kunt bestuderen) goed leest is de eerste vraag of Project Libra wel als cryptomunt gezien kan worden. Er zijn namelijk twee basisprincipes die aan cryptomunten in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder ten grondslag liggen waar Facebook Project Libra dwars tegenin gaat.

  • Decentralisatie: het was de gedachte achter Bitcoin om geen centraal controle-orgaan te hebben dat het geld van de deelnemers zou kunnen beheren of gebruiken. Facebook doet het tegenovergestelde. Hun aparte entiteit mag dan op papier onafhankelijk zijn, in de praktijk zal Facebook de leiding nemen.
  • Peer2Peer transacties: een ander basisprincipe is dat gebruikers direct met elkaar (smart) contracts aan kunnen gaan en kunnen betalen. Door dit nu via de Facebook-platformen te laten lopen zal deze functie vervallen.

Daarnaast speelt bij de Bitcoin en cryptomunten de hang naar privacy en autonomie. De Blockchain-organisatie valt niet onder Facebook, maar dit is anders voor de bijbehorende wallet, de Calibra. Deze wordt, in samenwerking met cryptobeurs Coinbase, als dochteronderneming van Facebook opgezet. Hoewel volledige KYC-identificatie nodig is belooft Facebook dat jouw privacy gegarandeerd is…

… en misschien wel nooit zal komen

Wie aan de ongetwijfeld miljoenen kostende voorbereidingen denkt en de enorme gebruikersdatabase die Facebook heeft ziet snel het potentieel. Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat de munt ook daadwerkelijk vanaf 2020 gebruikt kan worden. De reacties van politici in Europa en Amerika waren ronduit negatief. Er werd direct opgeroepen om de introductie uit te stellen voor nader onderzoek of zelfs af te schaffen.

Een ander opvallend feit is dat Facebook bij herhaling India als introductiemarkt genoemd heeft. Wederom begrijpelijk, aangezien veel mensen daar geen bankrekening hebben, maar er wel 63 miljoen gebruikers zijn. Probleem is echter dat India druk doende is met wetten die cryptovaluta volledig verbieden en zelfs dreigen met gevangenisstraffen die op kunnen lopen tot 10 jaar. Het is dus maar de vraag of Facebook Project Libra op deze manier van de grond komt.

[affcoups id=”3782″]

In een volgende post bekijken we, ervan uitgaande dat de munt er wel komt, in hoeverre deze een bedreiging vormt voor Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) en Litecoin (LTC).

Hoe reageren Bitcoin en Altcoins op Facebook Project Libra?

Vooralsnog geven de koers van de Bitcoin en de meeste cryptomunten geen krimp onder de bekendmakingen. Nadat de koersen gisteren en vandaag consolideerden zien we nu weer koersstijgingen. Of de nieuwe munt kansrijk is om in te investeren kun je zelf beoordelen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.