Zo herken je een kansrijke cryptomunt om in te investeren

Als je als beginnend investeerder in Bitcoin of andere cryptomunten op zoek gaat cryptomunten die het investeren waard zijn heb je zo’n 1.500 munten om uit te kiezen. Hoe maak je een verantwoorde keuze? Wij benoemen vijf kenmerken waaraan je een potentieel interessante cryptomunt kunt herkennen.

Hoe herken je een interessante cryptomunt

Met meer dan 1.500 cryptomunten om uit te kiezen lijkt de mogelijkheid om in cryptomunten te beleggen eindeloos. Toch moeten we een kanttekening maken. Experts verwachten namelijk dat tot 90% van de cryptomunten geen echte toegevoegde waarde heeft en daardoor op termijn waardeloos ten onder zal gaan. Gelukkig zijn er 5 factoren die jou het inzicht bieden in de vraag of een cryptomunt een goede investering is. Deze factoren, die wij hierna op een rij zetten, kunnen een goede start zijn voor een fundamentele analyse. Dit zijn de 5 factoren die wij onderscheiden:

Online reputatie van de cryptomunt

Als je in een cryptomunt gaat investeren is het verstandig om vooraf te kijken hoe de online reputatie van die cryptomunt is. Uiteraard kun je je daarbij focussen op de munt zelf en bijvoorbeeld de website bezoeken. Daar kun je zien of de basiszaken, zoals bijvoorbeeld een white paper, het ontwikkelteam en de roadmap aanwezig zijn. Ook is het belangrijk om op zoek te gaan naar de gebruikersgemeenschappen. Waar zie je veel gebruikers en hoe praten zij over de cryptomunt? Daarnaast kan het nooit kwaad om de naam te googlen en te zien of deze hits oplevert in combinatie met termen als ‘scam’, ‘oplichting’ of ‘problems’. Tot slot kun je heel wat leren van de reviews (waarbij je wel op moet letten of de site onafhankelijk is).

Cryptomunt en cryptobeurzen

Als de online reputatie geen showstoppers aan het licht heeft gebracht is het belangrijk om te bekijken op welke cryptobeurzen en tegen welke koers de munt wordt aangeboden. Hierbij geldt dat hoe meer cryptobeurzen een munt aanbieden, des te beter het is. Een cryptobeurs zal namelijk altijd een onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van de munt, de zogenoemde ‘due dilligence’. Hoe meer beurzen de munt noteren, hoe vaker zo’n onderzoek met goed gevolg is doorstaan. Daarnaast zal de beurs alleen voor een munt kiezen als deze genoeg potentieel heeft om een groot publiek aan te spreken. Hoe meer beurzen het marktpotentieel zien, hoe interessanter een investering wordt.

Beschikbare hoeveelheid en potentie voor massa-adoptie

Een van de factoren die de prijs van een cryptomunt bepaalt is ‘schaarste’. Hoe minder munten van een bepaalde cryptovaluta beschikbaar zijn, hoe groter de kans dat latere investeerders meer willen betalen als de munt schaarser wordt. Daarom is het belangrijk om te bekijken wat de totale hoeveelheid munten is, hoeveel er nu in omloop zijn en hoe het resterende deel (als er een resterend deel is) in de markt gebracht zal worden.

Schaarste wordt gecreëerd door vraag en aanbod. Als het aanbod laag is (de beschikbare hoeveelheid), zal de koers stijgen. Ook toenemende vraag zal de waarde doen stijgen. Immers, hoe meer mensen interesse hebben in een gestructureerd aantal munten, hoe meer vraag er naar die munten zal komen. Hierdoor zal de prijs uiteraard ook stijgen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kijken of de cryptomunt waar jij in wilt investeren een eigen blockchain heeft of verbonden is aan bepaalde producten en/of diensten.

Het team van ontwikkelaars

Heb je nog steeds de overtuiging dat de cryptomunt die jij op het oog hebt in staat is om een enorme koersstijging te veroorzaken? Dan is het belangrijk om het ontwikkelteam te achterhalen. Als het goed is staat dit gewoon op de site. Hoe meer moeite je moet doen om het te achterhalen, hoe roder de vlag. Wanneer je het team gevonden hebt kan het nooit kwaad daar verder onderzoek naar te doen. Een goed ontwikkelteam is namelijk veel geld waard, dus helaas ook vaak onderwerp van fraude.

Zo kun je ervaren dat het team bestaat uit stockfoto’s. Ook kan het interessant zijn om de genoemde teamleden eens op te zoeken via LinkedIn. Vermelden zij inderdaad op hun profiel dat zij voor de munt werken die jij onderzoekt? Welke capaciteiten en ervaring met crypto hebben zij? Hoe sterker het ontwerpersteam is en hoe beter het staat aangeschreven, hoe groter de kans is dat zij hun toekomstvisie waar kunnen maken. Zo weet jij dat de kans groot is dat de rendementen die worden voorgespiegeld ook gehaald kan worden.

De prijs

Wanneer je alle factoren gecontroleerd hebt en je tevreden genoeg bent om alsnog in te stappen is het tijd voor de hamvraag. De typisch Nederlandse ‘wat kost dat’? Wanneer je op zoek gaat naar onontdekte cryptomunten moet je er rekening mee houden dat een aantal initiatieven het, ondanks dat zij alle bovenstaande boxen aantikken, het toch niet halen. Daarom kun je het beste kijken naar de koers per stuk. Een lagere koers per stuk geeft je de mogelijkheid om een flink aantal in te kopen en het risico te spreiden met een beperkt budget. Daarnaast is het belangrijk naar de marktkapitalisatie te kijken. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk tegen een pump-en-dump schema aanlopen. Experts hanteren een ondergrens van zo’n 5 miljoen dollar.

Uiteraard wilden wij met deze tips geen beleggingsadvies geven. Wel adviseren we je om de belangrijkste cryptotermen te leren. DYOR is er daar een van. Deze is van toepassing op alle content op de site van cryptoclan.nl

Bron: Zerocrypted

Cryptocurrencies kopen?

Direct crypto kopen