Guggenheim Partners treft voorbereidingen om zijn investeringsfondsen in Bitcoin te beleggen

Een SEC-aanvraag op vrijdag geeft aan dat de volgende Wall Street-instelling die een openbare positie in Bitcoin inneemt, ook een van de grootste tot nu toe kan zijn. Dat is de financiële dienstverlener Guggenheim Partners van $ 275 miljard. De aanvraag van Guggenheim stelt het Macro Opportunities-fonds in staat om GBTC, een beursgenoteerd Bitcoin-investeringsvehikel van Grayscale, op een onbepaald moment in de toekomst te kopen.

Volgens de indiening kan het Guggenheim Macro Opportunities-fonds indirect beleggen in Bitcoin door tot 10% van zijn intrinsieke waarde te beleggen in Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Het Guggenheim Macro Opportunities-fonds heeft momenteel $ 5,3 miljard aan beheerd vermogen en een viersterrenrating, volgens het onafhankelijke ratingbureau Morningstar.

Dit op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen van 270 niet-traditionele obligatiefondsen. De algemene fondsstrategie voor de institutionele aandelen (ticker: GIOIX), beschrijft Guggenheim als een product van de ‘meest overtuigende ideeën’ van het beleggingsteam. Als het fonds het volledige belang van 10% in GBTC zou nemen, zou het meer dan $ 500 miljoen waard zijn.

De indiening vermeldt ook een lange lijst van potentiële beleggersrisico’s die verband houden met cryptocurrencies. Hiernaar wordt verwezen als digitale activa die gemaakt zijn om als ruilmiddel te dienst te doen. Risico’s bestaan onder andere uit het ontbreken van regelgeving voor het wisselen van cryptocurrency. Verder de historische aanzienlijke premie van GBTC vergeleken met de intrinsieke waarde en onzekerheid over onder meer belastingwetten en -voorschriften.

Deze voorbereidende stap van Guggenheim lijkt deel uit te maken van een trapsgewijze reeks investeringen die duidt op een toegenomen acceptatie van Bitcoin door grote financiële instellingen. In augustus kocht business intelligence-bedrijf Microstrategy bijna 40.000 Bitcoin, wat leidde tot een parabolische koerswijziging. Net zo kocht de financiële dienstverlener Square, Inc in oktober $ 50 miljoen in Bitcoin.

Een prominente stem in de cryptojournalistiek merkte op dat deze rollende sneeuwbal van instellingsbelangen, snel een lawine kan worden. In een Tweet zei hij dat in 2016 de instellingen eraan komen. In 2017 hetzelfde en ook in 2018, 2019. In 2020 zegt hij niet langer dat de instellingen eraan komen, maar dat ze er zijn. In 2021 zegt hij, verdomme, de instellingen kochten alle Bitcoin.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.